Nova verzija sajta
Sagradili kuću porodici Mije Brace Bošnjak
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:24
Pročitano 276 puta
Klikni za više fotografijaMijo ispred nove kuće
Humanost je od pamtivjeka krasila naše ljude. Jedna humana akcija koja je pokrenuta prije tri mjeseca u Fojnici se kao rezultat dala novoizgrađenu kuću za porodicu 54 godišnjeg Mije Brace Bošnjaka iz Crvenih zemalja, koje su udaljene 14 kilometara od Fojnice. Mijo i supruga mu Dragica imaju četvoro odrasle djece, dvoje ih Antonija i Katica žive sa njima, a dvoje Ivo i Lucija su smješteni u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici. Niko nije zaposlen i nemaju nikakvih primanja, žive od socijalne pomoći od 30 KM. Saznali smo da Mijo Braco Bošnjak ima uvjete za invalidsku penziju, samo treba neko da mu pomogne, jer to on ne zna niti može.

Posjetili smo porodicu Mije Bošnjaka na lokalitetu Crvene zemlje, gdje se nalazi samo njihova kuća. Od Dominka Bošnjaka operativca ove humanitarne akcije smo saznali da je akcija krenula od vjernika župe Fojnica kao zavjet sv. Anti, predvođeni fratrima iz Franjevačkog samostana Duha svetoga iz Fojnice na čelu sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom, koji je bio i na čelu Organizacionog odbora. Kuća je sagrađena za tri mjeseca, vrijednost projekta je oko 35 000 KM.

Mijo nam je teško izgovarao riječi o svom životu i porodici. Radio je u „Pilani“ u Fojnici. Žive tu od socijalne pomoći, kako kaže od koje može kupiti vreću brašna.

„Beremo šumske plodove i radim pomalo na dnevnicama, ako me kad ko pozove. Imao sam konja, on mi je bio desna ruka, zimus mi je uginuo. Hvala ljudima sagradili su mi kuću, da mi mogu i ono dvoje djece iz Zavoda „Drin“ doći na vikend kući“, kazuje za Fojnica online Mijo Braco Bošnjak.

Zaista je za pohvalu ova akcija koja se proširila i van Fojnice do Busovače, Kaknja i Sarajeva. Mijina najveća želja je još da mu je nabaviti konja, a u novoj kući su potrebni kućanski aparati i nešto namještaja, kako bi porodica Bošnjak imala osnovne uslove za normalan život. Vođa ove akcije Dominko Bošnjak nam je kazao da je otvoren i žiro račun za ovu porodicu kod UniCredit Bank broj 338 340 250 233 6741, Dominko Bošnjak za Miju Bošnjak.

pretraga novosti :: arhiva novosti