Nova verzija sajta
Završen natječaj za najbolju kratku priču "Susreta Zija Dizdarević"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 16:56
Pročitano 504 puta
Susreti Zija DizdarevićKao i proteklih godina i ove godine je u okviru književno-kulturne manifestacije XXVIII „Susreta Zija Dizdarević“ Fojnica početkom mjeseca maja raspisan natječaj za najbolju kratku priču/pripovjetku, koji je bio otvoren do polovine mjeseca septembra. Kako nam je kazao sekretar Susreta Nevres Jemendžić na ovogodišnji natječaj je pristiglo 95 kratkih pripovjetki od autora iz cijele BiH, kao i iz susjednih zemalja, Evrope pa čak i iz SAD.

Sve pristigle pripovjetke će pročitati žiri koji će to raditi u sastavu Ivan Lovrenović kao predsjednik, a članovi žirija su književnici Hadžem Hajdarević i Tanja Stupar-Trifunović. Za tri najbolje pripovjetke organizator je obezbjedio novčane nagrade, prvo mjesto 2000 KM, drugo mjesto 1500 KM i treće mjesto 1000 KM. Rezultati ovogodišnjeg natječaja za najbolju kratku priču/pripovjetku će bit poznati polovinom mjeseca novembra, a najboljima će nagrade bit uručene na svečanoj Akademiji XXVIII „Susreta Zija Dizdarević“ Fojnica krajem mjeseca novembra.

Završen natječaj za najbolju kratku priču Susreta Zija Dizdarević
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.11.2008, 13:49
Pročitano 504 puta
Klikni za više fotografijaJoš uvijek bez biste
U okviru književno - kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" Fojnica svake godine se raspiše i natječaj za najbolju kratku pripovjetku - priču. Tako je bilo i ove godine, povodom XXIV Zijinih susreta, početkom mjeseca maja je raspisan natječaj za najbolju kratku priču, koji je bio otvoren do polovine mjeseca septembra. Kako smo saznali od sekretara ovogodišnjih Zijini Susreta Nevresa Jemendžića na ovaj natječaj je pristigla 131 priča, autora iz svih krajeva BiH, a određen broj kratkih priča je stigao i iz dijaspore od autora iz Njemačke, Češke, Norveške, Srbije itd.

"Sve pristigle pripovjetke - priče je pregledao i pročitao žiri u sastavu predsjednik Željko Ivanković, članovi Bisera Alikadić i dr Enver Kazaz. Rezultati ovogodišnjeg natječaja za najbolju kratku pripovjetku - priču će biti poznati polovinom mjeseca novembra na press konferenciji koja će se održati u Medija centru u Sarajevu. Nagrade autorima sa najboljim kratkim pričama - pripovjetkama su za prvo mjesto dvije hiljade, drugo mjesto jedna i pol hiljada i treće mjesto hiljadu KM. Nagrade autorima najboljih pripovjetki će biti uručene zadnjeg vikenda mjeseca novembra na svečanoj akademiji XXIV "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici", kaže sekretar manifestacije Zijini susreti Nevres Jemendžić.

Zija Dizdarević je mladi književnik iz Fojnice koji je mućki ubijen tokom Drugog svjetskog rata u logoru Jasenovac 1942. godine. U parku Nove bolnice u Fojnici se nalazila i Zijine bista koju su ekstremisti HVO-a tokom rata 1993. godine odnijeli i ona ni do dan danas nije pronađena i vraćena na njeno postolje.

pretraga novosti :: arhiva novosti