Nova verzija sajta
Otvorena kuća namjenjena za samostalno stanovanje korisnika Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:08
Pročitano 208 puta
Klikni za više fotografijaSamostalno stanovanje
Svečanim presjecanjem vrpce koju su presjekli Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić kao i dvoje korisnika Dragana Josipović i Elvira Dungić otvorena je prva kuća namjenjena za samostalno stanovanje korisnika zavoda. Elvira, Dragana, Ivo, Nedeljko i Sejda su prvi korisnici Zavoda „Drin“ Fojnica koji odlaze u zajednicu da žive samostalno i da pokažu svijetu da su baš oni komšije koje bi svako poželio.

Nakon što je ova kuća otvorena direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić je kazala: „Ovo je historijski dan za naš Zavod. Ovo je prva kuća koju ćemo zahvaljujući sredstvima Vlade F BiH i Ministarstvu rada i socijalne politike kupiti za naše korisnike. Danas otvaramo jedan stan u toj kući gdje će biti smješteno pet naših korisnika, tri djevojke i dva muškarca. Nadamo se da je ovo jedan mali kamenčić mozaika koji nas čeka u budućnosti.

Ne možemo zaboraviti da je Zavod „Drin“ najveća institucija ove vrste u državi po broju korisnika, imamo ih 520. Zaista smo svi danas sretni i uzbuđeni, sretni smo da je komšiluk ovdje prihvatio naše korisnike na najbolji mogući način. Od ovih pet korisnika troje ih je od prvog dana rođenja u Zavodu „Drin“ Fojnica. Biti će tu danas gosti njihovi roditelji i staratelji, tu su gosti iz Centara za socijalni rad iz koji korisnici dolaze, predstavnici općine Fojnica, drugih zavoda i građana Fojnice da uljepšaju ovaj dan novim stanarima“, kazala je direktorica Hodžić i dodala:

„Aplicirali smo ove godine sa dva projekta za ovu godinu, prvi je kupovina ove kuće, a drugi je izgradnja jedne ovakve kuće na našoj parceli u blizini Zavoda sa po dva stana za još 12 korisnika. U odnosu na broj korisnika, njih 520, to izgleda malo, ali korak po korak idemo ka boljim uslovima za život naših korisnika“, rekla je direktorica dr. Samiha Hodžić .

Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber je kazao da je ova kuća kupljena sredstvima federalne Vlade: „Ministarstvo rada i socijalne politike i zavodi osim nevladinog sektora provode novi pilot projekat stanovanja u lokalnoj zajednici. Mi smo se opredjelili da idemo u ovom smjeru, da ovim ljudima koji su pod socijalnom zaštitom učinimo život dostojan čovjeka u onoliko u skladu sa našim mogućnostima“.

Jedna od stanarki ove kuće je i Elvira Dungić, koja je od prvog dana rođenja u Zavodu „Drin“ Fojnica je bila presretna što je među prvim stanarima kuće za samostalno stanovanje korisnika: „Zadovoljna sam, sretna, kuhamo sami, imamo tv, kupatilo, baštu itd. Napravili smo kolače, došli su nam i gosti, svi se dobro slažemo“, sva uzbuđena kazala je za Fojnica online korisnica Elvira Dungić.

pretraga novosti :: arhiva novosti