Nova verzija sajta
Valentin Inzko posjetio Franjevački samostan u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 22.09.2012, 12:44
Pročitano 226 puta
Klikni za više fotografijaInzko posjetio samostan
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u ponedjeljak boravio na Prokoškom jezeru povodom obilježavanja 15. godišnjice helikopterske nesreće koja se dogodila 17. septembra 1997. godine, u kojoj je živote izgubilo 12 visokih međunarodnih dužnosnika. Po povratku u Fojnicu posjetio je muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici. Domaćini su mu bili fratri samostana na čelu sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom.

Kako smo već ranije pisali na Fojnica online nakon završetka projekta stručnog postava muzejskih eksponata u prizemlju samostana, muzej i knjižnica samostana su od početka mjeseca septembra ove godine otvoreni za posjetioce. Radovi su trajali šest mjeseci, a izvodili su ih djelatnici Zemaljskog muzeja BiH, a projekat su finansirali Vlada R Hrvatske i Vlada F BiH (Ministarstvo kulture i sporta F BiH).

Nakon razgledanja crkve, muzeja, biblioteke, galerije slika i arhiva, fratri su sa visokog predstavnikom Valentinom Inzkom nekoliko sati razgovarali o raznim temama. Kako nam je kazao gvardijan samostana fra Nikica Vujica visoki predstavnik Valentin Inzko je prije dvije godine posjetio samostan, a ovo mu je prva posjeta samostanu nakon urašenog stručnog postava muzejskih eksponata.

"Reakcije su mu bile odlične, u knjigu utisaka je napisao da je sve urađeno na evropskoj razini i zahvalio je nama fratrima na angažiranju fratara da se ovo uradi i najavio je ponovni skori dolazak u Franjevački samostan“, kazao je za Fojnica online gvardijan fra Nikica Vujica.

pretraga novosti :: arhiva novosti