Nova verzija sajta
Završeni radovi realizacije stručnog postava muzejskih eksponata
Hazim Čukle - Srijeda, 05.09.2012, 11:48
Pročitano 260 puta
Klikni za više fotografijaMuzej samostana
Posljednjeg augustovskog dana u prostorijama muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici povodm završetka projekta stručnog postava muzejskih eksponata u muzeju samostana je održana konferencija za novinare. Radovi su trajali šest mjeseci a izvodili su ih djelatnici Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine a projekat su finansirali Vlada Republike Hrvatske sa 31.000 KM i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (Ministarstvo kulture i sporta) sa 20.000 KM.

Okupljenim novinarima se obratio kao domaćin fra Nikica Vujica gvardijan Franjevačkog samostana koji je tom prilikom zahvalio svima onima koji su pomogli ovaj projekat, prezentirao šta je urađeno i šta se planira još uraditi i tom prilikom dodao: „I danas nam je problem nedostatak uvjeta za normalan rad muzeja. Nedostaju nam stalni djelatnici u muzeju kao što su portir, vodič, bibliotekar i sl., nedostaje nam novac za stalno uzdržavanje, kao što su naprimjer troškovi grijanja.

U budućnosti nas čeka realizacija projekata kao što su stručni postav muzejskih eksponata na spratu muzeja (numizmatika, filatelija, crkveno ruho i posuđe od zlata i srebra, soba franjevačkih velikana, Fojnički grbovnik, ahdnama i plašt fra Anđela Zvizdovića te ostali muzejski eksponati) uz očekivanu pomoć i dobru saradnju sa Zemaljskim muzejom BiH. Tu je i digitalizacija i katalogizacija knjižnog fonda, izrada turističkog muzejskog vodiča, restauracija stare samostanske crkve, a u završnoj je fazi i priprema štampanja Fojničkog gbovnika za 2013. godinu itd. Vrijednost planiranog projekta je oko 250.000 KM, planirano je da bi se mogao završiti za godinu dana“.

Gvardijan fra Nikica Vujica je kazao da su na ovu prigodu završetka postavke muzejskih eksponata pozvani između ostalih i predsjednik F BiH Živko Budimir, koji je opravdao nedolazak, a pozvani su bili i premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić i ministar obrazovanja, kulture i sporta F BiH Salmir Kaplan, međutim nisu se odazvali, razlog je nepoznat.

Marijana Mikulić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu, je u svom obraćanju kazala: „Za prošlu godinu Republika Hrvatska je dala sredstva za ovaj projekat hvale vrijedan za za cijeli kraj i šire, nadamo se da će Republika Hrvatska i za ovu godinu i ovaj projekat izdvojiti sredstva“.

Među novinarima je bio i Goran Milić, direktor Al Jazeere u Sarajevu.

pretraga novosti :: arhiva novosti