Nova verzija sajta
Kod Fikreta heljda rodila kao nikad prije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:46
Klikni za više fotografijaFikret u polju heljde
Ovogodišnje ljetne suše su prepolovile prinose zasijanih žitarica, ili je rod na minimali. Ima mjesta gdje to nije tako i rod heljde je po riječima vojnog penzionera Fikreta Fejzića iz Dusine na njegovom imanju bolji nego prethodnih godina. Fikret je zasijao pedesetak kilograma sjemena heljde na površini od 4-5 dunuma na Pogorelici iznad Dusine, koja je poznata po krompiru sa tog lokaliteta, gdje je krompir zdrav i ekološki stopostotni.

Fikret nam je ispričao: „Na svom imanju na Pogorelici koja je udaljena 4,5 kilometara od Dusine redovno zasijem veće količine krompira. Uvijek je dobro rodio i nikada nije omanuo, pa tako ni ove godine. Od prije par godina sijem heljdu na Pogorelici. Prošle godine sam zasijao oko 40 kilograma sjemena heljde i imao sam rod od 1,5 tona. Ove godine sam povećao sjeme na 50 kilograma i na 4-5 dunuma površine i očekujem oko 3 tone ploda heljde“...

Osnovci iz Sarajeva na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:37
Klikni za više fotografijaOsnovci u Fojnici
Na jednodnevnom izletu u Fojnici su tokom prvog dana pretprošlog vikenda boravili učenici OŠ „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ iz Sarajeva. Bili su to učenici od petog do devetog razreda osnovne škole, a većina su ih članovi sekcije „Očuvanje kulturne i prirodne baštine BiH“. Bilo je to pedeset dječaka i djevojčica koje su pratili njihovi nastavnici Jasmina Kazija, Lejla Aličić i Biljana Avdić.

Učenici i nastavnici su obišli Franjevački samostan, muzej i biblioteku, Čaršijsku i Atik džamiju, Kompleks „Aquareumal“ i Kulturni centar „Yunus Emre“ gdje im je direktor Centra Mustafa Kayihan demonstrirao ebru čudesno slikanje na vodi. Zajednički ručak su imali u fojničkoj galeriji „Central“ u Fojnici, nakon čega su posjetili vrelo „Park“ u Kiseljaku, izvor Sarajevskog kiseljaka.

Na polasku su nam kratko kazali da su došli da obiđu kulturno historijske spomenike i uživaju u prirodnim ljepotama ovog dijela BiH i da su zaista uživali.

Vehida Gunića posjetio naš najpoznatiji živući pisac Abdulah Sidran
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:31
Klikni za više fotografijaVehid i Abudulah
U prvoj polovini mjeseca septembra poznati novinar, književnik, putopisac i voditelj Vehid Gunić je operisan u bolnici „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, gdje se ovih dana oporavlja. Kazao nam je da ga svakodnevno brojni dragi prijatelji i prijateljice.

„Prije par dana, iako i sam bolestan, iako je imao tog dana svoju predstavu „Veče sa Sidranom“ u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, posjetio me i moj prijatelj Abdulah Sidran.

Abdulah Sidran pokatkad i za sebe i za mene kaže da smo mi Titina komunistička pastorčad. Ipak, za svaki slučaj, nad mojom bolesničkom posteljom zamolio je dragog Allaha da me još ne uzima, jer sam njemu, slavnome piscu mome ahbabu Sidranu još veoma potreban, evo tog trenutka“, kazao je uvijek spreman na šalu Vehid Gunić i dodao:

„Početkom mjeseca aprila ove godine izašla mi je knjiga antologija sevdalinki, koju sam posvetio mom unuku Adinu. Ogromna knjiga na 900 stranica, važna je i jedinstvena knjiga sa notnim zapisima i sa mnogo činjenica o sevdalinkama. To je moje životno djelo u njoj sam obradio oko 700 sevdalinki, tu su portreti najvažnijih autora i interpretatora“ kazao je Vehid Gunić za Fojnica online.

Početkom mjeseca septembra po drugi put procvjetala jabuka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:18
Klikni za više fotografijaRamo i Hazim
Pjevač Ramo Bejzić, fojnički sevdalija, nastavnik koji je zaposlen u O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici nam je kazao da na svom imanju u naselju Smajlovići ima jedno stablo jabuke koja je po drugi put ove godine probeharala. Kazao nam je da je prije pet godina kupio pedesetak sadnica jabuka raznih sorti, od čovjeka iz Srebrenika koji ih je prodavao u Fojnici. Ove godine je bila velika suša a Ramo ih je u maju i junu mjesecu zalijevao.

„Na svom imanju sam zasadio te sadnice jabuka koje su proljetos dobro beharale, i prošle godine dobro rodile. Sve sam ih okopao i za njih donio stajskog đubreta koje sam dovezao sa Prokoškog jezera. Ovih dana polovinom mjeseca septembra sam obilazio svoju njivu i primjetio sam behar na jednom stablu jabuke. Ima tu na granama pedesetak dobro razvijenih cvjetova. Pričao sam ljudima i čude se toj prirodnoj pojavi, neki dolaze čak iz Fojnice da to vide. Evo sa mnom je i moj prijatelj Hazim Ramić koji je došao da vidi novi behar“, za Fojnica online je kazao Ramo Bejzić.

Otvorena kuća namjenjena za samostalno stanovanje korisnika Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:08
Klikni za više fotografijaSamostalno stanovanje
Svečanim presjecanjem vrpce koju su presjekli Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić kao i dvoje korisnika Dragana Josipović i Elvira Dungić otvorena je prva kuća namjenjena za samostalno stanovanje korisnika zavoda. Elvira, Dragana, Ivo, Nedeljko i Sejda su prvi korisnici Zavoda „Drin“ Fojnica koji odlaze u zajednicu da žive samostalno i da pokažu svijetu da su baš oni komšije koje bi svako poželio.

Nakon što je ova kuća otvorena direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić je kazala: „Ovo je historijski dan za naš Zavod. Ovo je prva kuća koju ćemo zahvaljujući sredstvima Vlade F BiH i Ministarstvu rada i socijalne politike kupiti za naše korisnike. Danas otvaramo jedan stan u toj kući gdje će biti smješteno pet naših korisnika, tri djevojke i dva muškarca. Nadamo se da je ovo jedan mali kamenčić mozaika koji nas čeka u budućnosti."...

Završen natječaj za najbolju kratku priču "Susreta Zija Dizdarević"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 16:56
Susreti Zija DizdarevićKao i proteklih godina i ove godine je u okviru književno-kulturne manifestacije XXVIII „Susreta Zija Dizdarević“ Fojnica početkom mjeseca maja raspisan natječaj za najbolju kratku priču/pripovjetku, koji je bio otvoren do polovine mjeseca septembra. Kako nam je kazao sekretar Susreta Nevres Jemendžić na ovogodišnji natječaj je pristiglo 95 kratkih pripovjetki od autora iz cijele BiH, kao i iz susjednih zemalja, Evrope pa čak i iz SAD.

Sve pristigle pripovjetke će pročitati žiri koji će to raditi u sastavu Ivan Lovrenović kao predsjednik, a članovi žirija su književnici Hadžem Hajdarević i Tanja Stupar-Trifunović. Za tri najbolje pripovjetke organizator je obezbjedio novčane nagrade, prvo mjesto 2000 KM, drugo mjesto 1500 KM i treće mjesto 1000 KM. Rezultati ovogodišnjeg natječaja za najbolju kratku priču/pripovjetku će bit poznati polovinom mjeseca novembra, a najboljima će nagrade bit uručene na svečanoj Akademiji XXVIII „Susreta Zija Dizdarević“ Fojnica krajem mjeseca novembra.

Sportski susreti Franjevačke mladeži (FRAMA) Bosne Srebrne
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 16:45
Klikni za više fotografijaFRAMA Fojnica
Na sportskim terenima u Busovači održani su Sportski susreti Franjevačke mladeži (FRAMA) Bosne Srebrne. Na ovim susretima je učestvovala Franjevačka mladež iz 25 župa Bosne Srebrne, koji su se natjecali u muškoj i ženskoj konkurenciji u nekoliko sportskih disciplina. Upućene su sve pohvale domaćinima, a to je bila župa Busovača.

Framaši Lepenice su osvojili prvo mjesto u nogometu, a ekipa iz župe Jajca prvo mjesto u odbojci. Bilo je to još jedno lijepo druženje i sportsko natjecanje i navijanje u framaškom raspoloženju, smijehu i zabavi, odakle nose lijepe utiske svojim kućama. Svi su kazali da željno očekuju naredne sportske susrete i druženje iduće godine.

Promocija knjige „Ako ste bistri, nemojte mutiti vodu“ autora Džemala Softića
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 16:30
Klikni za više fotografijaDžemal Softić
Nedavno je u caffe-u „Gizela“ u Fojnici održana promocija pete knjige aforizama „Ako ste bistri, nemojte mutiti vodu“ čiji je autor aforističar, novinar i humanista Džemal Softić iz Bilalovca kod Kiseljaka. Promotori su bili Mersida Bureković, voditelj marketinga RR Centra „Fojnica“ iz Fojnice, Ramo Bejzić fojnički sevdalija i nastavnik iz Fojnice, Kenan Topalović student žurnalistike iz Kiseljaka i travar Mušan Trakić iz Bilalovca općina Kiseljak.

Recenzije za ovu knjigu Džemala Softića su napisali novinari Enver Šadinlija i Eset Muračević i travar Mušan Trakić, a štampala ju je štamparija „Sabah print“ Sarajevo. Promocija koja je bila i prodajnog karaktera je bila solidno posjećena, tako su posjetitelji mogli kupiti Softićevu knjigu po cijeni od 10 KM po komadu. Na ovoj promociji u Fojnici pomalo su i zapjevali Ramo Bejzić i njegove kolege po mikrofonu Rahima Šehić Halimić i dr. Džani Hot.

Malonogometna liga „Fojnica 2012“ - 12. kolo
Muhamed Huzbašić - Ponedjeljak, 01.10.2012, 16:11
Klikni za više informacijaMalonogometna liga
„Fojnica 2012“
Rezultati 12. i raspored 13. kola Malonogometne lige „Fojnica 2012“
koje se igralo u Gojevićima u nedjelju (30.09.2012) sa početkom u 13:30 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Tomislav Bošnjak, 23.09.2012.)


Lokalni izbori 2012 - U funkciji SMS centar za provjeru biračkog mjesta
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Petak, 28.09.2012, 00:19
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinska izborna komisija/Općinsko izborno povjerenstvo

Broj: 123-2/12
Fojnica, 28.09.2012.godine

Obavijest


Obavještavaju se svi birači u našoj osnovnoj izbornoj jedinici da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2012. godine ponovo aktivirala SMS centar za provjeru biračkog mjesta i on je u funkciji za sve telekom operatere u BiH.

Slanjem jedinstvenog matičnog broja na broj telefona 091 12 12 12, telekom operater vraća poruku koja sadrži broj, lokaciju i grad gdje se nalazi biračko mjesto.

Predsjednik OIK-a
Mustafa Topalović, dipl. iur.


pretraga novosti :: arhiva novosti