Nova verzija sajta
Penzioneri iz Mostara u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 07:25
Pročitano 100 puta
Klikni za više fotografijaDeževice
Minulog vikenda je u posjetu Fojnici stigla grupa od 50 penzionera iz Mostara. Vođa ove grupe penzionera je bila Amalija Raguž. Prilikom dolaska u Fojnicu posjetili su Franjevački samostan, Čaršijsku i Atik džamiju, stari dio grada i RR Centar „Fojnica“ Fojnica. Nakon obilaska grada i ručka penzioneri iz Mostara su se uputili u naselje Deževice udaljeno 12 kilometara od Fojnice, gdje se nalazi ljekovita voda i svetište Svetog Jakova Markijskog.

Prilikom dolaska u selo Deževice koje pripada općini Kreševo, penzioneri su naišli na svatove, gdje su na kratko prisustvovali starom svatovskom običaju ovog kraja davanja novca za mladu. Zatim su prošli kroz ovo živopisno naselje do vrela i svetišta Svetog Jakova Markijskog koji je boravio u Deževicama kao vikar Bosanske vikarije, kasnije je proglašen svecem. Priča se da je voda iz špilje vrela Svetog Jakova Markijskog ljekovita.

Nakon toga mostarci su predahnuli u novootvorenom restoranu „Luka“ uz potok Nevra. Penzionerima iz Mostara u tom restoranu u Deževicama je turistički vodič bio Fehim Zečević a domaćin Radoje Vidović, koji nam je kazao da je iz tog naselja, da je išao u srednju školu u Fojnicu, živi u Kreševu, a da je drugi mandat zastupnik u Federalnom parlamentu. Sa vodičem Zečevićem zastupnik Vidović je pričao o turizmu ovog kraja. Penzioneri su bili impresioniranim viđenim, i najavili su svoj ponovni dolazak.

pretraga novosti :: arhiva novosti