Nova verzija sajta
Let's Do It – Očistimo zemlju za 1 dan
Vahid Bureković - Petak, 31.08.2012, 11:42
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i
stambeno-komunalne poslove

Broj: 08-49-Sl/12
Fojnica, 31.08.2012.

Poziv


Pozivamo vas da se uključite u impelementaciju volonterske akcije čišćenja države od ilegalnih deponija smeća – „Let's Do It – Očistimo zemlju za 1 dan“. Akcija će se sprovesti 09.09.2012. godine u 9.00h (nedjelja).

Za potrebe čišćenja poželjno je ponijeti (lopata, trnokop, grablje i sl.), a ostalo će obezbijediti organizator akcije.

Nadamo se da ćete uzeti učešće u ovoj akciji čišćenja ilegalnih deponija, i dati doprinos ljepšem izgledu svoga grada, a time i države.

Sastanak predstavnika Projekta GAP-a i predstavnika općine Fojnica
Općina Fojnica - Petak, 31.08.2012, 11:39
Općina FojnicaDana 30.08.2012. godine predstavnici općine Fojnica sa predstavnikom Projekta GAP (Projekat upravne odgovornosti) gosp. Admirom Vranićem održali su radni sastanak oko finalizacije izrade plana zagovaranja za ravnopravnost polova i mlade. Takođe tema radnog sastanka bila je i učešće općine Fojnica na regionalonoj konferenciji koja će se održati 17. i 18. 10.2012. godine u Sarajevu, na kojoj će općina Fojnica imati svoju prezentaciju, na temu: „Koraci za formiranje Vijeća mladih“, koju će ispred Službe za društvene djelatnosti prezentovti, gosp. Vahid Bureković.

Pobjednik Tradicionalnog bajramskog šahovskog turnira Sakib Kadrić
Hazim Čukle - Srijeda, 29.08.2012, 08:21
Klikni za više fotografijaŠahovski turnir
U povodu velikog muslimanskog blagdana ramazanskog bajrama u organizaciji Šahovskog kluba "Fojnica“ iz Fojnice a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u prostorijama hotela „Reumal“ u Fojnici odigran je Tradicionalni šahovski bajramski turnir. Nastupilo je 12 igrača. Sudijski odbor su sačinjavali Nermin Letić, Milan Trifković i Sakib Kadrić, sudija je bio Andrija Lekić.

Na ovom turniru su se takmičili: Nermin Letić, Milan Trifković, Vinko Božić, Slavo Perica, Sakib Kadrić, Ivica Remić, Janko Kapetanović, Sulejman Vrabac, Okić Marinko, Šaban Kurta, Enver Omerčević i Josip Bošnjak. Nagrade su bile novčane. Pobjednik ovog bajramskog turnira je bio Sakib Kadrić sa osvojenih 7 poena, drugo mjesto je zauzeo Nermin Letić 5,5 poena, treće mjesto Marinko Okić 5 poena, četvrto mjesto Ivica Remić, peto Šaban Kurta, šesto mjesto Vinko Božić, sedmo mjesto Enver Omerović itd.

Sanela Redžić na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 29.08.2012, 08:17
Klikni za više fotografijaSanela Redžić
U Fojnici se na pripremama za Paraolimpijske igre u Londonu nalazila Sanela Redžić koja je član Atletskog invalidskog kluba „Čelik“ iz Zenice. Jedina je takmičarka koja je sa reprezentacijom BiH u sjedećoj odbojci otputovala na takmičenje u London. Trenirala je u Fintess klubu „Rade“ Fojnica i na pomoćnom terenu FK „Fojnica“, gdje joj je njen klub iz Zenice napravio poligon za bacanje kugle.

Kazala nam je da trenira već dvije godine sa trenerom Mehmedom Skenderom, da je ove godine bila na otvorenom prvenstvu Zagreba gdje je osvojila drugo mjesto, a na otvorenom prvenstvu Češke je bila prva, dok je na prvenstvu Evrope osvojila bronzu...

Noćni uspon planinara na Lopatu iznad Kreševa
Hazim Čukle - Srijeda, 29.08.2012, 08:08
Klikni za više fotografijaUčesnici uspona
Tokom pretprošlog vikenda je u organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica u saradnji sa PD „Bitovnja“ Kreševo izvršen noćni uspon na Lopatu iznad Kreševa. Dvadesetak planinara Fojnice sa kojima je bilo i sedam gostiju iz Francuske (studenti i učenici iz Francuske koji se nalaze na odmoru u Fojnici) su na ovaj noćni uspon krenuli iz naselja Deževice preko lokaliteta Torine do Lopate i istoimenog planinarskog doma vlasništvo PD „Bitovnja“ Kreševo.

Učesnici ovog uspona su uživali u dvosatnoj noćnoj šetnji i pješaćenju sa lampama u ugodnoj toploj augustovskoj noći do planinarskog doma gdje su se sastali sa drugom grupom planinara koji su tu stigli iz pravca Kreševa. Uslijedila je zajednička planinarska večera, druženje i noćenje u planinarskom domu, a desetak planinara se u sitne sate poslije ponoći vratilo istim putem do polaznog mjesta do naselja Deževica.

Šerif ima krušku šampionku
Hazim Čukle - Srijeda, 29.08.2012, 07:53
Klikni za više fotografijaŠerif Zukanović
Nakon što je pročitao u dnevnim novinama da u Muhameda Bahtića u Bijeljini raste kruška rekorderka sa 26 plodova, javio nam se Šerif Zukanović iz Fojnice koji tvrdi da on onda ima trogodišnje stablo krušku, šampionku nad šampionima, na kojoj ima ravno 123 ploda. Pored kruške u Šerifovom vrtu pored vikendice u naselju Ostružnica se nalaze stabla breskve, ševtelije, jabuke, šljive, trešnje, brojne vrste cvijeća itd. Tu Šerif provodi penzionerske dane.

Našli smo ga kako hrani ptice, a pripitomio je kaže jednu kreku, koja mu jede hranu iz ruke. Rođen je u Nevesinju, u Sarajevu završio školu i radio do 1965. godine. Zatim ide u Njemačku gdje radi i živi 18 godina. Penzionisan je za vrijeme Zimskih olimpijskih igara ZOI 1984. godine. Nakon Njemačke dolazi živiti u Podace u Dalmanciji, Hrvatska. Prije sedam godina je prodao imanje u Podacama, ostavio more i usidrio se u Fojnicu. Dalje nam priča Šerif...

Lokalni izbori 2012 - Obavijest za glasanje putem Mobilnog tima
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Srijeda, 29.08.2012, 07:24
Općina FojnicaU skladu sa članom 39. Pravilnika o vođenju Centralnog biračkog spiska, a u vezi člana 3.14 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, obavještavamo sve građane općine Fojnica, koji imaju biračko pravo i koji žele izaći na «Lokalne izbore 2012. godine», a nisu u mogućnosti da pristupe glasanju na redovnom biračkom mjestu, odnosno zbog starosti, bolesti i invalidnosti vezani su za svoje domove, da se prijave Općinskoj izbornoj komisiji Fojnica, navodeći sljedeće podatke: ime, prezime, datum rođenja, jedinstveni matični broj, puna adresa prebivališta, te broj telefona, kako bi istim bilo omogućeno da glasaju putem mobilnog tima na dan izbora 07.10.2012. godine, odnosno kako bi se evidentirali u izvodima iz Centralnog biračkog spiska za birače koji su vezani za svoje domove.

Traženi podaci mogu se dostaviti u pismenoj formi Centru za birački spisak ili usmeno na telefon broj: 030/547-715, a najkasnije u roku od 15 /petnaest/ dana prije održavanja izbora tj. 22.09.2012. godine...

U postrojenja za proizvodnju namještaja uloženo 5 miliona KM
Fabrika namještaja «MS&WOOD» (Majstori i drvo) - Četvrtak, 23.08.2012, 10:08
Klikni za više fotografijaFabrika namještaja u Fojnici
Stopostotni udio domaće pameti, sirovine, proizvodnje i plasmana recept za smanjenje vanjskotrgovinskog deficita koji već godinama osiromašuje domaću privredu.

Žica d.d. iz Sarajeva kao prevashodno metaloprerađivačka industrija doživjela je potpunu reorganizaciju u industriju prerade drveta. Ubuduće će se u okviru ove kompanije prerađivati drvo, te proizvoditi namještaj, peleti i ostali proizvodi od ovog, za Bosnu i Hercegovinu, strateški važnog materijala.

Pri tome treba naglasiti da će resursi koji se koriste biti domaći, te da će se zapošljavati visokostručna radna snaga. Tržišta za proizvode od drveta su više dostupna, što se posebno odnosi na materijale i dobavljače, ali i kupce, za razliku od tržišta željeznih i žičanih proizvoda gdje regija i BiH nemaju, prema procjenama kompanije, u dužem vremenskom periodu realnih šansi za razvoj i opstanak.

U projekat restruktuiranja kompanije i prelaska na preradu drveta i proizvodnju namještaja, do sada je uloženo oko 5 miliona konvertibilnih maraka i to ulaganjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici...

Lažna dojava o podmetnutoj bombi u diskoteci "Triumph"
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 10:00
Klikni za više fotografijaDisco club "Triumph"
Prvog radnog dana ove sedmice u večernjim satima, tačnije u 21,30 sati Policijskoj stanici Fojnica je nepoznata osoba dojavila da je u Disco clubu „Triumph“ u Fojnici podmetnuta eksplozivna naprava. Policajci Policijske stanice Fojnica su odmah došli na lice mjesta i tom prilikom su evakuisani posjetitelji pomenute diskoteke, kojih je bilo preko hiljadu.

Nakon toga su djelatnici Odjela krim policije Policijske Uprave Kiseljak izvržili pregled prostorija diskoteke, gdje nije ništa pronađeno. Uspostaviljeno je tako da je dojava bila lažna. Veliki dio posjetitelja se razišao kućama. Nešto iza ponoći nakon što je ustanovljeno da je dojava bila lažna, nastavljen je koncert. Disco club „Triumph“ Fojnica se nalazi pored puta Fojnica - Kiseljak nizvodno tri kilometra udaljen od Fojnice u naselju Ostružnica. Tu večer je u toj diskoteci nastupao pjevač Đani...

Bajram namaz klanjan na jedanaest mjesta
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:49
Klikni za više fotografijaRamazanski bajram
Muslimani širom svijeta proslavili su Ramazanski bajram. Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica ramazanski bajram namaz je klanjan na jedanaest mjesta. Po veoma lijepom vremenu, već od prvih jutarnjih sati rijeke vjernika su se slijevale u fojničke džamije, koje su bile pretjesne kako bi primile sve vjernike koji su došli klanjati bajram namaz.

Klanjalo se i na otvorenom, na ulici i u haremima ispred džamija. Centralna svečanost klanjanja ramazanskog bajram namaza je održana u Šaban efendijinoj (Čaršijskoj) džamiji a bajram namaz je imamio i bajarmsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef. Pašalić. Nakon klanjanja bajram namaza i međusobnog čestitanja vjernici su se uputili svojim kućama, kako bi radost blagdana podijelili i proslavili sa svojim najmilijim.

Prvog dana Ramazanskog bajrama Medžlis IZ Fojnica je poslije klanjanja podne namaza priredio u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života općine Fojnica. Drugi dan Ramazanskog bajrama je nakon klanjanja podne namaza upriličena posjeta šehidskom mezarju u Fojnici, gdje je učenjem dove, jasina i Fatihe odata počast najboljim sinovima BiH, koji su položili svoje živote u temelje naše jedine domovine BiH.

pretraga novosti :: arhiva novosti