Nova verzija sajta
Planinari Fojnice na vrhu Prokletija
Hazim Čukle - Srijeda, 25.07.2012, 10:51
Pročitano 249 puta
Klikni za više fotografijaMaja Jezerce, 2694m n/v
Planinari Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica pored toga što redovno vikendima obilaze planine i planinske vrhove BiH, često idu i na planinarske ture po planinama van granica naše zemlje. Tako je bilo i proteklog vikenda kada je petočlana ekipa iskusnih planinara Fojnice osvojila Prokletije, odnosno njen najviši vrh Maja Jezerce.

U organizaciji PD „Vranica“ Fojnica izvršen je trodnevni planinarski pohod na masiv poznate planine Prokletije, koja se nalazi jednim dijelom u Crnoj Gori a većim dijelom u Albaniji. Kako nam je kazao predsjednik planinara Fojnice i organizator ove planinarske ture Eduard Slađo Jukić cilj ove petočlane grupe planinara je bio uspon na najviši vrh Prokletija Maja Jezerce čija je visina 2694 metra a nalazi se na teritoriji Albanije.

„Na ovaj uspon smo krenuli iz mjesta Vusanje u blizini Plava u Crnoj Gori kroz dolinu Ropojan do lokaliteta Zastan gdje se nalazi bivši objekat granične policije a sada planinarski dom koji je napušten. Put nas je dalje vodio preko granice sa Albanijom, zatim preko četiri predivna planinska jezera, te preko stalnih ledenjaka do vrha Maja Jezerce. Uspon sa povratkom je trajao oko 15 sati pješaćenja, koji smo prešli svi bez ikakvih problema“, za Fojnica online je ispričao predsjednik Eduard Slađo Jukić.

pretraga novosti :: arhiva novosti