Nova verzija sajta
Otvoren Caffe klub za korisnike Zavoda „Bakovići“
Hazim Čukle - Četvrtak, 26.07.2012, 09:09
Klikni za više fotografijaSvečano otvaranje
Presjecanjem vrpce koju su presjekli Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, ravnateljica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Bakovići“ Fojnica dr Nada Sušić Sijerčić i korisnica Ana Jukić svečano je u krugu zavoda otvoren Caffe klub za korisnike ove ustanove. Svečanosti su prisustvovali ministar Vjekoslav Čamber, predstavnici ministarstva zdrastva i socijalne politike SBK, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda „Bakovići“, predstavnici nekoliko sličnih ustanova, korisnici i uposlenici ove ustanove.

Ravnateljica dr Nada Sušić Sijerčić je tom prilikom kazala: „Otvaranje ovog Caffe kluba u krugu Zavoda „Bakovići“ je samo jedna od aktivnosti koje smo započeli od prije par godina za bolji način života i kvalitetniji boravak ljudi u ovakvoj instituciji. Novčana sredstva smo dobili i ovaj projekat osmislili i realizovali uz potporu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike od kojeg smo imali bezrezervnu podršku. Imali smo jedan stari objekat slične namjene koji nije bio adekvatan, ne samo prostorno nego i svojom pozicijom."...

Koncert „U susret ramazanu“
Hazim Čukle - Četvrtak, 26.07.2012, 08:55
Klikni za više fotografijaU susret ramazanu
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica i Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ Fojnica na platou ispred Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici a u povodu mubarek mjeseca ramazana priređen je koncert pod nazivom „U susret ramazanu“. Prije samog početka koncerta sve prisutne je selamio predsjednik Medžlisa IZ Fojnica hadži Ramiz Meša. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef. Pašalić. Kako je kazano na području Medžlisa IZ Fojnica tokom mjeseca ramazana teravih namaz se klanja na 26 mjesta.

Pored učenja ajeta iz Kur'ana i ilahija, brojnoj publici su se predstavili članovi pjevačke i folklorne sekcije KUD „1001 noć“ Fojnica spletom muslimanskih pjesama i igara iz BiH. Bila je to jedna lijepa i ugodna noć prije početka mubarek mjeseca ramazana.

Narednog vikenda se održava 17. Memorijal Kenan Memija
Hazim Čukle - Srijeda, 25.07.2012, 10:55
FK FojnicaNarednog vikenda u u subotu i nedjelju 28. i 29. jula će se na stadionu „Džemal Numanagić“ u Fojnici igrati najstariji tradicionalni 17. po redu memorijalni nogometni turnir „Kenan Memija“ koji se igra pod pokroviteljstvom Općine Fojnica a u čast rahmetli Kenana Memije nekadašnjeg nogometaša Fojnice, koji je izgubio život 1993. godine kao borac A BiH, dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Prvi memorijal je odigran u martu 1995.. godine.

Učesnici ovogodišnjeg memorijala „Kenan Memija“ su pored domaćina Fojnice koja je član Kantonalne nogometne lige SBK, prošlogodišnji pobjednik memorijala Premijerligaš BiH „Travnik“ iz Travnika i FK „Novi Pazar“ iz Novog Pazara član Jelen super lige Srbije, i „Bosna“ Visoko. Titulu brani prošlogodišnji pobjednik memorijala ekipa „Travnik“ iz Travnika.

Prvog dana memorijala u 15,30 sati se igra prva polufinalna utakmica između ekipa „Bosne“ i „Novog Pazara“, nakon čega je u 17,30 sati otvaranje turnira a zatim slijedi druga polufinalna utakmica između ekipa „Fojnica“ i „Travnik“ koja se igra u 18 sati. Drugog dana turnira u 15,30 sati je utakmica za treće mjesto, a finale u 17,30 sati, a nakon toga je uručivanje pehara i nagrada. Organizator je obezbjedio veliki prelazni pehar i pehare za prva tri mjesta, a nagrađeni će bit i najbolji igrač, golman i strijelac turnira.

Planinari Fojnice na vrhu Prokletija
Hazim Čukle - Srijeda, 25.07.2012, 10:51
Klikni za više fotografijaMaja Jezerce, 2694m n/v
Planinari Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica pored toga što redovno vikendima obilaze planine i planinske vrhove BiH, često idu i na planinarske ture po planinama van granica naše zemlje. Tako je bilo i proteklog vikenda kada je petočlana ekipa iskusnih planinara Fojnice osvojila Prokletije, odnosno njen najviši vrh Maja Jezerce.

U organizaciji PD „Vranica“ Fojnica izvršen je trodnevni planinarski pohod na masiv poznate planine Prokletije, koja se nalazi jednim dijelom u Crnoj Gori a većim dijelom u Albaniji. Kako nam je kazao predsjednik planinara Fojnice i organizator ove planinarske ture Eduard Slađo Jukić cilj ove petočlane grupe planinara je bio uspon na najviši vrh Prokletija Maja Jezerce čija je visina 2694 metra a nalazi se na teritoriji Albanije...

Gorila bukova šuma
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2012, 07:52
Klikni za više fotografijaPožar u Pločarima
U subotu oko 13,45 sati Policijskoj stanici Fojnica je prijavljeno da je došlo do izbijanja požara na lokalitetu između naselja Stari Pločari i Barbića kuća koji se nalazi osam kilometara nizvodno od Fojnice, sa desne obale rijeke Fojnice. Požar je izbio na dosta teškom i strmom terenu, a vatrena stihija je zahvatila nekoliko hektara površine gdje se nalazi i bukova šuma.

Na lice mjesta su odmah stigli vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Fojnice i djelatnici PS Fojnica, a ubrzo je stigla interventna vatrogasna jedinica za gašenje požara Srednjobosanske šume iz Busovače. U gašenju požara su im se priključili i mještani Pločari Polja.Kako su nam kazali, požar je tokom dana velikim dijelom stavljen pod kontrolu i do večernjih sati lokalizovan. Nije bilo povrijeđenih lica, a za sada uzrok požara je nepoznat. Načinjena je znatna materijalna šteta.

Obilježili 30 godina mature
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2012, 07:45
Klikni za više fotografijaTrideset godina od mature
Pedeset nekadašnjih maturanata ekonomske škole i gimnazije Centra srednjeg usmjerenog obrazovanja u Fojnici je ovih dana obilježilo 30-tu godišnjicu mature. Kako nam je kazao jedan od organizatora ove 30 godišnjice mature Enver Pehlivan to je prva generacija maturanata ove škole.

„Bili smo prva generacija koja je išla od prvog do četvrtog razreda srednje škole u ovu školu. Tada se to zvalo Centar srednjeg usmjerenog obrazovanja u Fojnici. Bila su to dva razreda maturanata ekonomska škola i gimnazija. Okupilo nas se oko pedeset ovih dana u Fojnici. Imali smo prozivku sa nekoliko profesora i svako je o sebi rekao ponešto o svom dosadašnjem životu. Zatim smo prošli u defileu kroz grad od škole do bazena „Aquareumala“ gdje smo imali zabavu do jutarnjih sati. Bilo nas je tu sa raznih strana svijeta, iz BiH, Njemačke, holandije, Hrvatske, Crne Gore itd, a ima nas doktora, inženjera, biznismena, direktora itd. Dogovorili smo se da se ponovo okupimo na 35 godišnjicu mature ali u većem broju“, kazao je za Fojnica online Enver Pehlivan.

Trodnevni obilazak planinarske transverzale Bitovnja – Pogorelica - Vranica
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2012, 07:37
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji Planinarskog društva „Bitovnja“ Kreševo obavljen je trodnevni obilazak planinarske transverzale Bitovnja – Pogorelica - Vranica u kojem je učestvovalo četrdesetak učesnika planinara iz Zagreba, Samobora, Odžaka, Sarajeva i domaćina Kreševa. Među ovim planinarima je bio i najmlađi učesnik četverogodišnji Kubiček Vavrinec iz Češke, koji je bio sa roditeljima i bez njihove pomoći pješaćeći obišao cijelu transverzalu.

Obilasku ove transverzale su se od Pogorelice priključili i petnaestak planinara PD „Vranica“ Fojnica. Krenuli su od Pogorelice preko najvišeg vrha Bitovnje Čador (1700 m.n.v.), zatim su obišli najatraktivniji vrh tog masiva Repovački Lisin (1774 m.n.v), a potom do planinarskog doma na Lopati, gdje je priređen zajednički ručak za sve učesnike.

Sretni i berićetni ramazanski dani
Fojnica online redakcija - Petak, 20.07.2012, 08:25
Klikni za više fotografija

Sretne i berićetne mubarek ramazanske dane
želi Vam Fojnica online.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!


Našao i vratio novčanik i dokumente
Hazim Čukle - Petak, 20.07.2012, 08:23
Klikni za više fotografijaZdravko Barešić
Zdravko Barešić iz naselja Bakovići u općini Fojnica je vraćajući se sa poslovnog puta iz Zagreba prema rodnom kraju izgubio novčanik sa dokumentima, kojeg je našao Almir Husić iz Sarajeva i vratio ga Zdravku.

Zdravka Barešića smo zatekli kod njegove kuće u Bakovićima i tom prilikom je za Fojnica online ispričao: „Krenuo sam iz Hrvatske prema Bosni i na graničnom prelazu u carinskom terminalu sam upoznao Almira Husića iz Sarajeva i zamolio ga da sa njim putujem do Visokog. Oko pola noći krenuli smo iz Bosanskog Broda. Ujutro smo bili u Visokom, on je rekao da vozi robu na aerodrom Sarajevo, pozdravili smo se i dođem ja tako kući. Pogledam torbicu koju sam imao, nema novčanika!“, priča uzbuđeno Zdravko...

Pomor ribe u rijekama Dragači i Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 18.07.2012, 07:42
Klikni za više fotografijaUginule ribe
Drugog dana minulog vikenda u popodnevnim satima prijavljen je Policijskoj stanici Fojnica pomor ribe u rijekama Dragači i Fojnici koji se desio od centra grada Fojnice, nizvodno u dužini od oko tri kilometra. Na lice mjesta su odmah stigli i obavili uviđaj djelatnici Krim policije Policijske uprave Kiseljak. Na licu mjesta su uzeti uzorci vode i uginule ribe i poslati na analizu.

Kako je za Fojnica online kazao ribočuvar Džemil Berbić kao ovlašteno lice ispred iz UG Sportskih ribolovaca „Fojnica“ iz Fojnice: „Na pomenutoj relaciji uginula je komplet sva riba i ostali vodeni životinjski svijet. Voda je bila i malo zamućena. Obavješteni su nadležno ministarstvo i inspekcije SBK. Pomor ribe u rijekama Dragača i Fojnica se dogodio od centra grada nizvodno do naselja Ostružnica“.

Za sada nisu poznati uzroci trovanja ribe, to će pokazati rezultati analize uzetih uzoraka vode i ribe. Načinjena je velika materijalna šteta.

pretraga novosti :: arhiva novosti