Nova verzija sajta
Konjanici kroz Fojnicu na putu za Ajvatovicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 12:18
Pročitano 205 puta
Klikni za više fotografijaKonjanici
Tradicionalno svake godine iz Sarajeva kreće petnaestak konjanika ka Ajvatovici najvećem dovištu muslimana u Evropi, a koje je ujedno i jedno od najstarijih dovišta muslimana u BiH. Na prolasku kroz Fojnicu, tačnije u Tovarištu gdje su imali odmor smo sreli grupu konjanika na putu za Ajvatovicu.

Iako je peklo vrelo ljetno sunce, pržio je i asfalt, petnaestak konjanika iz Sarajeva je krenulo uzvodno riječicom Jezernicom ka Prokoškom jezeru i Bistrice gdje planiraju drugi konak. Komadant ove grupe je Muhamed Potogija koji nam je kazao: „Mi smo članovi Konjičkog kluba „Hidalgo“ Sarajevo koji baštinimo tradiciju Ajvatovice. Krenuli smo jučer kroz Sarajevo, noćili u Fojnici, jutros idemo do Bistrice gdje je drugi konak. Treći konak je ako Bog da u Kopčiću, a četvrti u Pruscu gdje se priključujemo ostaloj koloni“.

Kad su sve spremili za polazak, osvježili konje i sebe, jedan od mlađih konjanika reče u prolazu da su oni Sarajevski džemat koji sedmu godinu zaredom ide konjima na Ajvatovicu i doda: „Jest vrućina, evo vidite sve gori, ali uz pomoć dragog Allaha mi idemo i da to sve hajirli obavimo“.

pretraga novosti :: arhiva novosti