Nova verzija sajta
U Zavodu „Drin“ otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog
Hazim Čukle - Srijeda, 06.06.2012, 14:39
Pročitano 235 puta
Klikni za više fotografijaOtvorena izložba
Krajem maja je u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici otvorena izložba fotografija najpoznatijeg bh fotografa Milomira Kovačevića Strašnog koji je inače iz Sarajeva a živi i radi u Saint Tropezu u Francuskoj. Naziv izložbe je „Moji prijatelji iz Saint Tropeza“ na kojoj je predstavljeno 55 fotografija ovog autora, koja će bit otvorena do 17. septembra. Izložba je je izložbeno prodajnog karaktera. Prilikom otvaranja predstavili su se članovi folklorne i pjevačke sekcije korisnika Zavoda.

Nakon otvaranja izložbe, direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica, dr. Samiha Hodžić Elmasbegović je pozdravila sve prisutne i tom prilikom kazala: „Naziv izložbe je „Moji prijatelji iz Saunt Tropeza“, sve je prijateljstvo. Uz pomoć naše ambasade u Francuskoj učestvovali smo na jednoj likovnoj koloniji u Saint Tropezu u Francuskoj, odnosno na jednoj manifestaciji pod nazivom „Umjetnost i hendikep“ gdje je učestvovalo više zemalja, mi smo bili jedini predstavnici iz zemlje koja nije u Evropskoj uniji.

Napravljena je izložba tih radova i tu je bio vrhunski fotograf Milomir Kovačević Strašni kao oficijelni fotograf i jedan od koordinatora ove manifestacije. Iz toga se izrodilo prijateljstvo sa Milomirom Kovačevićem i on je tu radio fotografije. U martu je boravio kod nas u Zavodu i došli smo na ideju da treba fotografije iz Saint Tropeza prenijeti ovdje i napraviti izložbu. Cilj ove izložbe je kako za nas tako i za našeg prijatelja jeste ukazati na stvarne potencijale osoba sa intelektualnim poteškoćama, na njihove stvarne sposobnosti. To su vrhunske fotografije a sam autor je izjavio da je ovo početak jedne saradnje kroz svoj rad i ona će biti plodonosna i u budućnosti. Ovakvo nešto i mnogo veći gradovi od Fojnice mogu samo da sanjaju“.

Autor izložbe Milomir Kovačević Strašni je prilikom otvaranja izložbe bio škrt na riječima, kazavši za Fojnica online: „Tu su moje fotografije, one su moje riječi“ te dodao „Korisnike Zavoda „Drin“ sam upoznao na toj manifestaciji gdje se radilo o prvom bijenalu manifestacije „Umjetnost i hendikep“ u Sant Tropezu u Francuskoj. Moj kontakt je bio preko ambasade BiH u Francuskoj. U tih sedam dana druženja zbližio sam se sa korisnicima koji su u svom radu bili veoma nadareni i iskreni. Tad sam rekao da ću doći ovdje i da napravim izložbu, što je ovdje i prihvaćeno. Nakon ove, kada napravimo drugu izložbu, to će biti u Zavodu „Drin“.

pretraga novosti :: arhiva novosti