Nova verzija sajta
Promocija knjige Jovana Divjaka
Hazim Čukle - Četvrtak, 28.06.2012, 10:21
Klikni za više fotografijaPromocija knjige
U organizaciji kjniževno - kulturne manifestacije XXVIII „Susreti Zija Dizdarević“ i hotela „Reumal“ u sali „Reumala“ u Fojnici priređena je promocija knjige „Očekujući istinu i pravdu“ čiji je autor general u penziji Jovan Divjak. Ta je knjiga u stvari generalov bečki dnevnik o danima koje je general proveo u Beču nakon što je uhapšen po potjernici iz Srbije, koji govori o njegovoj borbi za istinu i pravdu i njegovoj odlučnošću da istraje u toj borbi.

Promotori knjige Slavko Šantić, Mersiha Turudija i akademik Vlatko Določek su govorili o Divjakovoj knjizi „Očekujući istinu i pravdu“ koji opisuje svoja 144 dana provedena u Beču. Pored generalovih zapisa u tom bečkom dnevniku se nalaze i pisma podrške koja su pristizala od generalovih znanih i neznanih prijatelja.

Jednodnevna planinarska tura Prokoško jezero - Pogorelica
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 28.06.2012, 07:29
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica

Poziva
svoje članove i simpatizere na
Jednodnevnu planinarsku turu Prokoško jezero - Pogorelica
u subotu, 30.06.2012
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Malonogometna liga „Fojnica 2012“ - 9. kolo
Muhamed Huzbašić - Srijeda, 27.06.2012, 14:02
Klikni za više informacijaMalonogometna liga
„Fojnica 2012“
Rezultati 9. kola Malonogometne lige „Fojnica 2012“
Nastavak drugog dijela sezone je u septembru 2012.
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)

Pogledajte 12 fotografija 9. kola na dvije stranice ovdje.
(Foto: Tomislav Bošnjak, 24.06.2012.)


Odigran dvodnevni košarkaški turnir „Streetball 3+1“
Hazim Čukle - Srijeda, 27.06.2012, 09:53
Klikni za više fotografijaStreetball
Tokom vikenda je u organizaciji Košarkaškog kluba „Star“ Fojnica a u okviru manifestacije „Fojničko ljeto 2012“ na platou „Aquareumala“ odigran dvodnevni košarkaški turnir „Streetball 3+1“. Prvog dana turnir je bio revijalnog a drugog dana takmičarskog karaktera. U revijalnom dijelu turnira su igrali predpioniri i curice godišta 1988, 1999 i 1996-1997. Svim učesnicima su pripale medalje i diplome koje im je uručio načelnik općine Salkan Merdžanić. Isti dan su igrali i veterani 40+.

Drugi dan su se sastale ekipe seniora, njih 15 iz Fojnice, Kaknja, Viteza, Kiseljaka itd. U finalu su se sastale ekipe „Color Art“ Fojnica i „Kakanj“ iz Kaknja. Bolji su bili Fojničani i tako su postali pobjednici ovog turnira. Nagrade su bile novčane. Treće mjesto je osvojila ekipa „Vitez“ iz Viteza. Na turniru je učestvovala i ekipa „SBB Fojnica“ koja je imala zapaženu igru.

Slaba posjeta predstavi „Ćorkan“
Hazim Čukle - Srijeda, 27.06.2012, 09:44
Klikni za više fotografijaHaris Burina
Tokom minulog vikenda u fojničkoj galeriji „Central“ poznati bh glumaa Haris Burina je igrao svoju monodramu „Ćorkan“ koja je nastala po motivima pripovjetke „Čorkan i švabica“ našeg nobelovca Ive Andrića. Da li je u pitanju velika vrućina, nogometne utakmice prvenstva „EURO 2012“ , nezaiteresiranost fojničke publike za ovakve predstave ili nešto treće ne znamo, ali je je predstavi prisustvovao mali broj ljudi, samo osamnaestoro. U uvodu je nastupila i manja grupa folklorne sekcije Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ Fojnica.

Maturanti osmih razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići
Hazim Čukle - Srijeda, 27.06.2012, 09:37
Klikni za više fotografijaMaturanti
Nakon što su završili svoje osmogodišnje školovanje, učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica koji su pohađali nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu, su imali svoju matursku zabavu. U prostorijama ove škole pored 63 završena osnovca koji su pohađali nastavu u tri odjeljenja su se okupili njihovi roditelji i nastavnici. Okupljenima su se obratili direktor škole Ivica Beblek i načelnik općine Salkan Merdžanić.

Direktor škole Ivica Beblek je zahvalio svojim suradnicima koji su zajedno izveli ovu generaciju učenika ove škole, kao i učenicima koji su postigli dobar uspjeh i tom prilikom naglasio da u ovoj generaciji maturanata nema učenika da nije završio razred. „Generacija je za pohvalu i zbog toga što imamo sedam učenika generacije koji su dobili novčane nagrade i posebne diplome. To su: Ana Milušić, Ana Miletić, Davor Rajić, Boris Babić, Dejan Drmač, Maja Knežević i Tereza Čuturić.“, dodao je Beblek. Nakon toga maturska zabava je trajala do kasno u noć.

Brojni kupači u bazenima „Aquareumal“-a
Hazim Čukle - Utorak, 26.06.2012, 09:44
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Od kako je prije desetak dana otvorena sezona kupanja na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici svakodnevno je u njima veliki broj kupača koji traže spas od ovih vrelih junskih dana. Posebno je živo u dane vikenda. Kolone automobila raznih regitarskih oznaka dolaze u Fojnicu iz jednog razloga, uživati u termalnoj vodi vodenog grada u Fojnici.

Tako je bilo i ovoga a posebno drugog dana vikenda gdje je u bazenima boravilo oko hiljadu kupača. U velikom rekreacijskom i malom dječijem bazenu vrvilo je kao u košnici. Tražilo se mjesto više. Brojni ljubitelji kupanja su uživali u nezaboravnim vodenim efektima kao što su divlja rijeka, gejziri, slapovi, vodeni tokovi, whirpool jame te podvodne i wellness masaže. Neki su vrijeme provodili u hladovini na jedrenjaku „Victoria“ ili u baštama drugih restorana, kao i u igri nogometa, odbojke na pijesku, pikadu, stonom tenisu, bigmitona, twistera itd. Tu je i zabavni park za djecu.

Kao i prethodnih godina Fojnica tokom ljetne sezone liči na neko manje mjesto na obali Jadrana, pa za njene bazene neki kažu da je to naše malo bosansko more. Gužve su u gradu i na plažama „Aquaparka“, a po gradu se mogu vidjeti kupači sa rekvizitima, već od ranih jutarnjih sati. Temperatura vode je oko 27 stepeni. Što se tiče cijena dnevnih ulaznica za kupanje na bazenima „Aquaparka“ su prošlogodišnje. Tako je dnevna ulaznica za odrasle 6 KM, za djecu od 5-14 godina 4 KM, dok je porodična 4+ 16 KM. Tu je i noćno kupanje vikendom od 20-24 sata po cijeni ulaznice od 5 KM po osobi.

Konjanici kroz Fojnicu na putu za Ajvatovicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 12:18
Klikni za više fotografijaKonjanici
Tradicionalno svake godine iz Sarajeva kreće petnaestak konjanika ka Ajvatovici najvećem dovištu muslimana u Evropi, a koje je ujedno i jedno od najstarijih dovišta muslimana u BiH. Na prolasku kroz Fojnicu, tačnije u Tovarištu gdje su imali odmor smo sreli grupu konjanika na putu za Ajvatovicu.

Iako je peklo vrelo ljetno sunce, pržio je i asfalt, petnaestak konjanika iz Sarajeva je krenulo uzvodno riječicom Jezernicom ka Prokoškom jezeru i Bistrice gdje planiraju drugi konak. Komadant ove grupe je Muhamed Potogija koji nam je kazao: „Mi smo članovi Konjičkog kluba „Hidalgo“ Sarajevo koji baštinimo tradiciju Ajvatovice. Krenuli smo jučer kroz Sarajevo, noćili u Fojnici, jutros idemo do Bistrice gdje je drugi konak. Treći konak je ako Bog da u Kopčiću, a četvrti u Pruscu gdje se priključujemo ostaloj koloni“.

Kad su sve spremili za polazak, osvježili konje i sebe, jedan od mlađih konjanika reče u prolazu da su oni Sarajevski džemat koji sedmu godinu zaredom ide konjima na Ajvatovicu i doda: „Jest vrućina, evo vidite sve gori, ali uz pomoć dragog Allaha mi idemo i da to sve hajirli obavimo“.

Povrijeđena dva policajca
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 12:10
Klikni za više fotografijaPločari Polje
U četvrtak u prijepodnevnim satima u naselju Pločari Polje je od strane tri člana porodice Hasečić, 60-godišnjeg Hasiba, njegove supruge 50-godišnje Nevzete i sina 30-godišnjeg Emira iz tog naselja došlo do ometanja izvođenja radova na asfaltiranju kratke dionice od petnaestak metara puta koji vodi do naselja i tekije Oglavak koje su izvodili radnici firme „Bucomerc“ Bilalovac Kiseljak.

Tročlana porodica Hasečić je verbano vrijeđala prisutne. Policajci Policijske stanice Fojnica su bili tu na asistenciji i prilikom pokušaja da zaštite radnike izvođača radova su povrijeđena dva policajca PS Fojnica, koji su zadobili lakše tjelesne povrede. Jedan je pogođen kamenom u nogu a drugog je Nevzeta Hasečić ugrizla za ruku. Načinjena je i materijalna šteta na građevinskoj mašini izvođača radova. Za tročlanu porodicu Hasečić kantonalni tužilac je zatražio 24 satni pritvor...

Maturantima OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac - Kiseljak uručena svjedočanstva
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 11:54
Klikni za više fotografijaUručene su i nagrade
U OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac općina Kiseljak nedavno su učenicima osmih razreda ove škole podijeljene diplome/svjedočanstva. U sali škole svečanom činu dodjele diploma su pored maturanata osmog razreda prisustvovali direktor škole prof. Saudin Dahija, njihovi razrednici, roditelji kao i gosti predstavnici Rijaseta Islamske zajednice BiH Nezir Halilović i načelnik općine Kiseljak Mladen Ramljak Mišurić. Uručene su i nagrade i diplome za pet najboljih učenika.

Osmi razred je pohađalo 105 učenika u četiri odjeljenja, 91 ih je dobio diplome, prosječan uspjeh je 3,92. Među njima je pet učenika koji su tokom svog školovanja imali odličan uspjeh i dobili su posebne diplome. To su: Merjema Karalić, Naida Karasalihović, Melisa Hasić, Aida Topalović i Amer Čeho. Prvonagrađena Merjema Karalić je dobila nekoliko nagrada, diplome, knjige, zahvalnicu od Rijaseta IZ BiH, a načelnik općine Kiseljak je za svih pet najboljih učenika uručio po 100 KM...

pretraga novosti :: arhiva novosti