Nova verzija sajta
Praznik rada proslavljen na izletištima i uz obale rijeka
Hazim Čukle - Petak, 11.05.2012, 08:28
Pročitano 321 puta
Klikni za više fotografijaZabavno muzički program
I na području općine Fojnica je 1. maj, Međunarodni praznik rada proslavljen svečano, na izletištima i uz obale rijeka. Noć prije praznika u organizaciji Općine Fojnica na platou u centru grada priređen je bogat zabavno muzički program. Nekoliko stotina građana i gostiju Fojnice je uživalo u igri i pjesmi koju su im priredili članovi foklorne i pjevačke sekcije Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ Fojnica. Prisutnima su se predstavili i folklorna sekcija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica, učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica i nekoliko mladih pjevača iz Fojnice.

Kao gosti su nastupili pobjednica šoua „Talent time“ do 16 godina NTV Hayat Ilma Karahmet iz Gromiljaka, KUD „Izvor 08“ iz Kiseljaka i kao specijalna gošća večeri interpretatorka narodnih pjesama Nihada Kapetanović iz Kiseljaka. Nakon zabavnog programa uslijedio je tradicionalni prvomajski vatromet.

Na sam praznik Fojničane je u jutarnjim satima probudila sirena automobila kao budilica za prvomajski uranak. Nakon toga su se već osjetile gužve u mesarama i trgovinama. Izgledalo je kao u najboljim nekadašnjim vremenima, iako je teška ekonomska situacija i recesija, niko nije pitao pošto, već samo daj.

Kolone automobila su od jutarnjih sati se kretale ka fojničkim izletištima: Malkoču, Požarnoj, Jezernici, Pogorelici, Brusnici, Zahoru, Prokoškom jezeru itd. Slavljenici i i izletnici su okupirali obale rijeka, potoke i izvorišta, gdje se slavilo uz neizbježna janjad na ražnju, roštilj i muziku. Svi su bili veseli i vedri kao što je bio i vedar ovaj praznični dan, kao u onoj pjesmi „Nikom nije ljepše neg' je nam, samo da je 'vako svaki dan“. A drugi dan ista meta isto odstojanje, naša teška i crna svakodnevnica.

pretraga novosti :: arhiva novosti