Nova verzija sajta
Ambasador Republike Turske posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2012, 11:13
Pročitano 192 puta
Klikni za više fotografijaAhdnama
U posjeti općini Fojnica je boravio Ahmet Jildiz (Yildiz) ambasador Republike Turske u BiH, koji se sastao sa načelnikom općine Salkanom Merdžanićem, gdje je razgovarano o ekonomskom razvoju i mogućnostima invenstiranja u Fojnicu i nastavku jačanja kulturnih veza između općine Umranija iz Istanbula u Turskoj sa bratimljenom općinom Fojnica.

Kao što je poznato ova bratimljena turska općina prošle godine je sagradila Kulturni centar, kao poklon općine Umranije općini Fojnica. Turski ambasador je zajedno sa domaćinima posjetio ovaj Kulturni centar u Fojnici.

Nakon toga su svi zajedno posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici gdje im je domaćin bio kustos muzeja fra Janjko Ljubos. Ambasador Jildiz je bio impresioniran viđeninm dijelom neprocjenjivog kulturnog blaga u ovom samostanu. Visoki gosti su se posebno zadržali kod Ahdname koju je sultan Mehmed el Fatih drugi uručio fra Anđeu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodražu koja se po mnogima smatra najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima koja se i danas čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

pretraga novosti :: arhiva novosti