Nova verzija sajta
Predstavnici Federalnog ministarstva posjetili oba zavoda u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.03.2012, 10:06
Pročitano 175 puta
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
U srijedu je u sklopu aktivnosti vezanih za unapređenje uvjeta života i socijalnog tretmana osoba sa posebnim potrebama zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnug lica/osoba „Drin“ i „Bakovići u općini Fojnica posjetila delegacija koju su sačinjavali pomoćnik i sekretar ministara Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Dobrica Jonić i Fehim Bekan a sa njima su u posjeti bili direktorica organizacije Open Society Foundation Judith Klein, Borka Todorović iz Udruge za promicanje inkluzije Zagreb te predstavnici organizacije „SUMERO“.

Visoke goste su u svojim zavodima sa saradnicima dočekale direktorice u „Drinu“ dr Samiha Hodžić i u „Bakovićima dr Nada Sušić Sijerčić koje su ih upoznale o životu i radu u ovim ustanovama, kao i o planovima i projektima za naredni period.

Direktorica dr Samiha Hodžić je goste upoznala sa dva velika projekta koja planira uraditi Zavod „Drin“ u ovoj godini. „To su dva projekta koja su po programu deinstitunalizacije. Vidimo to kao profesionalno osposobljavanje, psihosocijalnu rehabilitaciju, te izlazak u mjesta gdje će korisnici osim stanovanja , samostalno imati i posao. Mi radimo projekat „Malkoč“ Fojnica. To je kuća za osam naših korisnika i dodatnih šest korisnika koji će raditi u restoranu koji će biti sagrađen uz tu kuću a koji bi služio isključivo zdravu hranu koju bi mi proizveli na našoj ekonomiji. Tu bi smo u stvari dali i jednu dodatnu turističku uslugu Fojnici. Procjene su da bi nas taj projekat koštao oko 500 000 KM, ako ne mognemo drugačije raditi ćemo ga po etapama a nadam se da ćemo ga završiti ove godine. Suština je da zavodi ovakvi kakvi jesu zaista nemaju opravdanja da ostanu kao mjesto gdje će se azilirati i trajno smjestiti ljudi koji na neki način budu obilježeni i markirani. Cilj je vratiti korisnika u lokalnu sredinu“, za Fojnica online je kazala direktorica Hodžić.

pretraga novosti :: arhiva novosti