Nova verzija sajta
Tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića na Poljani
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.02.2012, 13:47
Pročitano 416 puta
Klikni za više fotografijaPoljana
Po prelijepom sunčanom vremenu prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji RC „Brusnica“ koji se nalazi u Sportsko rekreacijskom centru „Poljana“ iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića (gulaša) i ocjenjivanje rakije kruške.

Takmičenje je bilo ekipno na otvorenom ispred motela „Brusnica“. U spravljanju kotlića učestvovalo je šest ekipa, broj takmičara u ekipi je bio neograničen a u ocjenjivanju rakije pet pojedinaca. To su ekipe: PD „Vranica“ Fojnica, PD „Vis“ Žepče, „Hajdučka konoba“ Fojnica, „Družba Marka Kvržice“ sastavljena od takmičara iz Fojnice i Kiseljaka i Ski klub „Vran Kamen“ Fojnica.

Po propozicijama takmičenja u kotlić se stavlja isključivo samo crveno meso. Svaka ekipa sa sobom nosi posuđe i dodatke koji se stavljaju u kotlić, koje čuvaju kao tajnu, a ogrijev je obezbjeđen od strane organizatora. Ocjenjuje se ukus, gustoća, boja i kvalitet komada mesa. Žiri se birao po jedan predstavnik iz svake ekipe učesnika takmičenja. Predsjednik je bio Pero Miletić a članovi: Marko Stoimilović, Marko Jurišić, Zeba Vlatko i Davor Glavočević.

U kategoriji spravljanja kotlića prvo mjesto je zauzela ekipa „Družba Marka Kvržice“ Fojnica i Kiseljak, drugo mjesto je pripalo ekipi PD „Vis“ Žepče i treća mjesto ekipi „Hajdučka konoba“ Fojnica. Najbolja rakija kruška je vlasnika Tome Iviša iz Fojnice. Nagrade su bile novčane a uručila ih je ispred organizatora RC „Brusnica“ Vanja Kožul.

Na kraju ovogodišnjeg takmičenja svi učesnici kao i gosti motela „Brusnica“ u ovom skijalištu su kušali kvalitetu kotlića i rakija kao i drugih pića uz druženje do kasnih sati noći.

pretraga novosti :: arhiva novosti