Nova verzija sajta
Ćetenija na fojnički način
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 13:16
Pročitano 600 puta
Klikni za više fotografijaSijelo uz ćeteniju
Tradicija spravljanja slatkog jela ćetenija u zimskim dugim i hladnim noćima je od davnina poznata u Fojnici i taj običaj se očuvao i dan danas. Jednom takvom sijelu i spravljanju ćetenije smo prisustvovali prvog dana minulog vikenda u večernjim satima u kući Dževke Kreso u naselju Gornja Mahala u Fojnici. Tu je bilo prisutno tridesetak žena iz komšiluka, nakon akšam namaza, večere i kahve otpočele su pripreme. Svaka gospođa je bila zadužena za neki posao, sem onih najstarijih. Na peći se kuhala agda, nakon čega su je nekoliko dama iznijele vani na snijeg da se ohladi, zatim su tu smjesu boje karamele uzele u ruke i valjale između dlanova da pobijeli. Unijele su to u hodnik, napravile od toga zatvoreni krug, halku, i stavile na siniju. Grupa žena je tu halku prvi oblik tog poznatog slatkog jela nakon pranja ruku koje su nauljile okretala u krug, oblikujući i trudeći se da ne prekinu to slatko kolo. Više puta se ta smjesa posipa ugrijanim brašnom. Nakon okretanja na siniji smjesa je postala končasta i dobila bijelu boju. Dobiveno slatko jelo ćetenija se stavlja u tepsije, ohladi i siječe na komadiće koji su spremni za serviranje. U sobi je bilo nekoliko stolova na kojima su bili razni kolači koje su te dame donijele i napravile, neke kolače smo prvi put vidjeli. Nakon što je sve urađeno i ispalo kako treba uslijedilo je druženje i sijelo uz pjesmu i prepričavanja anegdota sa nekog od dosadašnjih sijela uz ćeteniju.

Domaćica Dževka Kreso u čijoj kući je to sve bilo organizirano nam je ispričala: „Od davnina se kod nas pravi tradicionalno bosansko jelo ćetenija. To su pravili naši stari a i mi čuvamo tu tradiciju i u zimske hladne dane pravimo ćeteniju, najbolje i najpogodnije je u januarskim noćima kada su temperature ispod nule. Prije nije bilo frižidera i miksera pa se to radilo zimi. Mi to radimo tako što pravimo agdu u kojoj je stavljeno dva kilograma šećera, zavisi koliku ćeteniju pravite, doda čaša vode, iscjeđen limunov sok, sirćeta i malo brašna. Kad prokuha iznese se napolje na hladan zrak da se skoro ohladi, uzme se u ruke i provalja između dlanova, napravi se kolo ili halka i unese u prostoriju na siniju. Dan prije se pripremi brašno koje se malo ugrije i ispeče, pazi se da ne zagori. Za siniju sjeda pet, šest žena vrte to kolo koje se povremeno posipa ugrijanim brašnom, sve dotle dokle ne dobiju tanke končaste niti slatkog jela ćetenija, kao pletenica djevojačkih kosa. Nisam nikad brojala koliko puta treba to kolo okrenuti a jedna kona mi je kazala da bi to trebalo 99 puta okrenuti ako su idealni uslovi za pravljenje ćetenije. Prije su znali doći momci i kad djevojke iznesu agdu da se ohladi ubacili bi u nju pijeska da se sa njima našale i da bi morale ponovo pravit agdu i da vremenski duže bude sijelo jer je bilo momaka koji bi dođi iz udaljenih susjednih sela“. Probali smo prvi ćeteniju i bila je veoma slatka i ukusna.

pretraga novosti :: arhiva novosti