Nova verzija sajta
Prvo otvoreno prvenstvo Fojnice u jambu
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Ponedjeljak, 30.01.2012, 22:48
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaUdruženje za sport i rekreaciju "Katarina" u nedjelju 05. veljače 2012. organizira 1. otvoreno prvenstvo u jambu. Početak natjecanja je u 12:00h a prijave se primaju do samoga početka kod organizatora. Kotizacija po igraču iznosi 10 KM. Nagradni fond prvenstva iznosi 120% od uplata. Po završetku glavnog dijela turnira održat će se natjecanje u parovima. Organizator prvenstva je za sve natjecatelje osigurao besplatno bure pive.

Uručena pomoć porodici malog Ebubekira
Mahira Akšamović - Ponedjeljak, 30.01.2012, 21:31
Klikni za više fotografijaPomozimo Ebubekiru
Sedmogodišnji Ebubekir, kojem je medicinskim nalazima utvrđen tumor na mozgu, imao je operaciju u KC Koševo u Sarajevu. Trenutno se Ebubekir nalazi kući, a čekaju se nalazi koji će potvrditi da li je operacija bila uspješna, te da li će biti potrebno raditi još neke zahvate. Kako bi pomogli ovoj porodici koja živi samo od dedine penzije, načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić je donirao paket hrane, a Izvršni odbor SDA Fojnica je donio odluku da se ovoj porodici donira novčana pomoć u iznosu od 200 KM, koju je ispred Općinskih vijećnika uručio Senad Aletić. Ebubekirov otac je prije dvije godine umro od iste bolesti, te je zbog sumnje da je riječ o genetski uslovljenoj bolesti potrebno uraditi i nalaze Ebubekirovoj sestri, petogodišnjoj Saimi. Nadamo se da će rezultati pokazati da je Ebubekirova operacija bila uspješna, te da je mala Saima potpuno zdrava i da neće imati sličnih problema. Takođe, molimo sve naše sugrađane da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu ovoj porodici na bilo koji način. Jer radost je u darivanju. A puno je lakše darivati nego primati pomoć.

Špica ski sezone u SRC „Poljana“ iznad Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 13:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Posljednjeg radnog dana protekle sedmice smo posjetili Sportsko rekreacijski centar „Poljana“ iznad Fojnice. Put odličan za sve automobile, na skijalištu solidan broj skijaša. Vrijeme sunčano i toplo. Visina snijega oko jedan metar, staze urađene, idealno mjesto za uživanje na snijegu. Bilo je tu skijaša, neki su to vrijeme iskoristili za šetnje, za sankanje, neki u jednom restoranu uz bilijar, piće i meze uz pogled na prelijepe predjele i skijalište. Među skijašima i korisnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invadinih lica „Drin“ Fojnica. Konačno su ljubitelji zimskih radosti došli na svoje, vlasnici skijališta zadovoljno trljaju ruke a meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme. Tu smo sreli i popularnog Mirsada Abdagića Kiketa poznatog kao Kike budalike. Bio je u društviu supruge Azre, kćerke Rebeke i njenog momka Adija. Kazali su nam da su o ovom skijalištu čitali u novinama i došli da vide i uvjere se. Kazali su kratko da je fantastično i idealno i da će doći ponovo uskoro. Neki su željeli da se sa Kiketom i uslikaju. Tokom vikenda je broj skijaša bio nekoliko puta veći a lijepo vrijeme i odlične ski staze privukle su brojne ljubitelje skijanja.

Ćetenija na fojnički način
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 13:16
Klikni za više fotografijaSijelo uz ćeteniju
Tradicija spravljanja slatkog jela ćetenija u zimskim dugim i hladnim noćima je od davnina poznata u Fojnici i taj običaj se očuvao i dan danas. Jednom takvom sijelu i spravljanju ćetenije smo prisustvovali prvog dana minulog vikenda u večernjim satima u kući Dževke Kreso u naselju Gornja Mahala u Fojnici. Tu je bilo prisutno tridesetak žena iz komšiluka, nakon akšam namaza, večere i kahve otpočele su pripreme. Svaka gospođa je bila zadužena za neki posao, sem onih najstarijih. Na peći se kuhala agda, nakon čega su je nekoliko dama iznijele vani na snijeg da se ohladi, zatim su tu smjesu boje karamele uzele u ruke i valjale između dlanova da pobijeli. Unijele su to u hodnik, napravile od toga zatvoreni krug, halku, i stavile na siniju. Grupa žena je tu halku prvi oblik tog poznatog slatkog jela nakon pranja ruku koje su nauljile okretala u krug, oblikujući i trudeći se da ne prekinu to slatko kolo. Više puta se ta smjesa posipa ugrijanim brašnom. Nakon okretanja na siniji smjesa je postala končasta i dobila bijelu boju. Dobiveno slatko jelo ćetenija se stavlja u tepsije, ohladi i siječe na komadiće koji su spremni za serviranje. U sobi je bilo nekoliko stolova na kojima su bili razni kolači koje su te dame donijele i napravile, neke kolače smo prvi put vidjeli. Nakon što je sve urađeno i ispalo kako treba uslijedilo je druženje i sijelo uz pjesmu i prepričavanja anegdota sa nekog od dosadašnjih sijela uz ćeteniju...

Sa okruglo devedeset godina na rehabilitaciji u Reumalu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 13:01
Klikni za više fotografijaSalko i Rasim
U hotel „Reumal“ u Fojnici dolaze gosti svih uzrasta iz svih krajeva BiH, iz evropskih zemalja i dalje u potrazi za zdravljem, na odmor i rehabilitaciju. Nisu rijetkost gosti u dubokoj starosnoj dobi u osmoj, devetoj ili desetoj deceniji svog života. U kabinetu za manuelnu masažu smo na poziv terapeuta Remzije Zahirović i Elmira Ibreljića zatekli dva veoma zanimljiva gosta 90 godišnjeg hadži Salku Buču i 71 godišnjeg Rasima Dedovića iz Sarajeva. Remzija i Elmir su nam kazali da odavno nisu vidjeli i imali vedrije i veselije pacijente, uredni, čisti i uvijek spremni za šalu.

Salko Bučo nam je kazao da je u penziji, da je radio na više mjesta i dodaje: „Ovdje na rehabilitaciju u „Reumal“ dolazim preko dvadeset godina i dobro se oporavim. Od prije petnaestak godina sa mnom dolazi i moj prijatelj Rasim Dedović koji mi je i pratilac. Imam dva sina i dvije snahe, četvero unučadi i šestoro praunučadi. Supruga mi rahmetli Ajša umrla je klanjajući namaz, jednoj unuci sam dao ime Ajša po njoj. Malo me bole leđa, ovdje me remontuju i opet bude dobro. Čujem i vidim dobro, malo je teže sam hodati, ali život je takav“, za Fojnica online kaže hadži Salko Bučo...

Klub poznatih: Nijaz Mujić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 12:51
Klikni za više fotografijaNijaz Mujić
Lični profil menadžera, sudije kick boxa i presjedika World Kickboxing and Karate Association BiH

Ime i prezime: Nijaz Mujić
Datum i mjesto rođenja: 15.09. Cazin
Koji je vaš najveći porok: Jutarnja kafa
Da li biste donirali organe: Da , naravno
Šta pomislite kada vam crna mačka pređe put: Volim crne mačke
Šta svaka dama mora da ima u tašni: Dama šminku, muškarac na žalost eure
Ima li istine u izreci „Ko pjeva, zlo ne misli“: Ima, ali ko pjevuši zlo ne misli...

Anketa: Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža J.U. Dom zdravlja Fojnica?
Mahira Akšamović - Srijeda, 25.01.2012, 13:41
Klikni za više fotografijaDom zdravlja Fojnica
Učestvujte u anketi "Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža J.U. Dom zdravlja Fojnica?", kliknite ovdje.


Budžet/proračun Općine Fojnica za period: 01.01.-31.12.2012. godine
Snežana Rajić - Srijeda, 25.01.2012, 13:21
Općina FojnicaNa osnovu člana 5. stav 1. i člana 9. Zakona o budžetima-proračunima u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 19/06) i člana 24. stav 3 Statuta Općine Fojnica, na prijedlog načelnika Općine Fojnica, Općinsko vijeće Fojnica, na sjednici održanoj 22.12.2011. godine, utvrdilo je:

Budžet/proračun Općine Fojnica za period: 01.01.-31.12.2012. godine


Budžet/proračun Općine Fojnica za period: 01.01.-31.12.2012. godine (po ekonomskoj klasifikaciji) možete preuzeti ovdje.

Zakazana 28. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Srijeda, 25.01.2012, 13:04
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica sazivam XXVIII. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 1, veljače 2012. godine /srijeda/ u dvorani 1 Općine Fojnica sa početkom u 9,00 sati...

Godišnjica sjećanja povodom događaja na Zavrtaljci
Almir Zulum - Srijeda, 25.01.2012, 12:58
Klikni za više fotografijaFojnica
Armijske boračke organizacije RVI,
porodice šehida i poginulih boraca,
demobilisani borci
Općine Fojnica
pozivaju članstvo i mlađe generacije na

Godišnjica sjećanja povodom događaja na Zavrtaljci
u subotu, 28.01.2012. godine


Plan pohoda:

- Ogranizovano okupljanje i polazak ispred šehidskog obilježja u Smajlovićima u 10:30 sati
- Okupljanje učesnika na zavrtaljci do 14:00 sati
- Povratak preko Oglavka gdje sve učesnike čeka vojnički grah i osvježenje

Molimo vas da se pridružite ovom pohodu sjećanja na ratna dešavanja.

Dodatne informacije možete dobiti u boračkim udruženjima.

Organizacioni odbor
pretraga novosti :: arhiva novosti