Nova verzija sajta
Zakazana 26. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Utorak, 06.12.2011, 07:57
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće

Broj: 01-05-1627/11
Fojnica, 28.11.2011. godine

Temeljem članka 23. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica sazivam XXVI. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 6, prosinca/decembra 2011. godine /utorak/ u dvorani/sali 1 Općine Fojnica sa početkom u 9,00 sati...

U toku je upis na kurs turskog jezika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 13:08
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Kako smo saznali u nedavno otvorenom Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici koji je poklon Fojnici od bratske općine Umranije jedne od 32 općine Istanbula u Turskoj koja se bratimila sa općinom Fojnica 1995. godine u toku je upis polaznika kursa turskog jezika a nastava će se održavati u ovom Centru. Upis za pohađanje kursa turskog jezika je započeo 28. novembra i traje do 9. decembra. Svi polaznici popunjavaju aplikacije a jedan stepen kursa traje 72 časa. Za polaznike koji pokažu najbolji uspjeh postoji mogućnost zapošljavanja kao i nagradne stipendije i boravaka u Turskoj. Polaznicima kursa se pruža mogućnost učenja turskog jezika pred profesorima nativnim govornicima turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, interneta, kafeterije i praćenje turskih televizijskih programa itd. Saznali smo da je dobra zainteresovanost posebno mladih Fojnice za ovaj kurs turskog jezika u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici.

Najim Softić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:59
Klikni za više fotografijaNajim Softić
„Pošto Fojnica slovi kao jedno poznato i atraktivno turističko mjesto u BiH morala bi biti bolja asfaltiranost ulica centra grada, naravno kao i osvjetljenost grada, bolja rasvjeta. Gradu nedostaje odgovarajuće zanatske radnje koje mora da ima svako turističko mjesto. Dosta je saobraćajne nekulture i parkiranja po trotoarima, policija bi morala biti mnogo efikasnija po tom pitanju da to sankcioniše. Fojnici nedostaje i sportsko rekrecijski centar.

Kada gledamo drugu stranu kako bi se kazalo medalje Fojnica ima veoma lijep i uređen „Aquapark“ i park oko hotela „Reumal“. Priroda Fojnice je je tako lijepa da je rijetko gdje takve ima. Prelijepa i moderna nam je i nova zgrada Općine u Fojnici. Sviđa mi se što Fojnica ima dosta sportskih aktivnosti tokom cijele godine. Raduje me što je Fudbalski klub „Fojnica“ iz Fojnice jesenji prvak Kantonalne nogometne lige SBK-a. Za veliku je pohvalu i književno - kulturna manifestacija „Susreti Zija Dizdarević“ Fojnica koja se svake godine održava u Fojnici“ za Fojnica online je kazao Najim Softić, profesor Tjelesnog odgoja.

U susret Božiću - Fojnica 2011
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:44
Klikni za više fotografijaU susret Božiću
U povodu dolazećeg velikog katoličkog blagdana Božića u Fojnici je pripremljen bogat kulturni, vjerski, zabavni i sportski program manifestacija pod nazivom „U susret Božiću - Fojnica 2011“, koji je počeo prve nedjelje Adventa i traje do tradicionalne božićne priredbe na sam dan Božića. Kako nam je kazala Marina Šimunić jedna od organizatora ovogodišnje manifestacije „U susret Božiću“ u organizaciji ove manifestacije su: Franjevački samostan, „Fojnička škrinja“, HKPD “Rodoljub“ Fojnica,“Vran kamen“ Fojnica, HKD “Napredak“ Fojnica i HKD “Matija Gubec“ Bakovići Fojnica.

„Manifestacija „U susret Božiću - Fojnica 2011“ je započela 27. novembra prvom nedeljom Adventa ispred Župne crkve Franjevačkog samostana svetom misom na kojoj su nastupili FRAMA Fojnica a nakon mise krenulo se ispred crkve mimohodom sa upaljenim lampinjonima pored Gospine špilje, dalje kroz grad uz Adventske pjesme i molitve do platoa vile „Iriss“ gdje je nastavljeno druženje."...

Za predsjednika izabran Branimir Miličević
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:32
Klikni za više fotografijaBranimir Miličević
U prostorijama vile „Iriss“ u Fojnici,održana je izvještajno izborna Skupština Hrvatske seljačka stranka OO Fojnica (HSS) Fojnica na kojoj je za novog predsjednika jednoglasno izabran Branimir Miličević koji je inače diplomirani edukator-rehabilitator uposlen u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u Fojnici. Dopredsjednica je Niveska Oroz diplomirani pravnik, za tajnicu / rizničarku je izabrana Ana Kalem, student sociologije. Općinski odbor HSS broji 13 članova, pored predsjednika, dopredsjednika i tajnika / rizničara su to još: Ružica Oroz, Jedinka Kalem, Tihomir Stanić, Ranko Kutleša, Ivica Bagarić, Mato Bešlić, Igor Miletić, Ana Knežević,Anto Miličević i Magdaleva Gujić-Vidović.

Vozač zadobio teške tjelesne povrede
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:18
Klikni za više fotografijaMjesto nesreće
U nedjelju 27. novembra na putu Fojnica - Kiseljak nizvodno od Fojnice jedan kilometar u Bosanskoj ulici je oko 13 sati došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je jedno lice teško povrijeđeno. Automobilom marke „BMW“ registarskih oznaka E40-K-823 upravljala je 36 godišnja Mevlida Mujak iz Fojnice. Kako smo saznali od očevidaca Mevlida je desnom stranom svoga automobila udarila u betonski elektro stub koji se nalazio na drugoj strani saobraćajne trake. Na lice mjesta je stiglo vozilo Hitne pomoći kojim je povrijeđena Mevlida prebaćena u „Dom zdravlja“ Fojnica gdje joj je pružena prva pomoć nakon čega je upućena u Klinički centar Koševo u Sarajevu. Tu su odmah stgli policajci Policijske stanice Fojnica koji su obavili uviđaj. Uzroci zbog kojih je došlo do ove teške saobraćajne nesreće za sada su nepoznati, istraga je u toku.

Bogat ulov lovaca
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:11
Klikni za više fotografijaLovci sa ulovom
Lovci Lovačkog društva “Divokoza“ iz Fojnica kako smo već pisali preko 30 godina imaju dobre, plodne i prijateljske odnose sa kolegama lovcima LD “Karadžorđevo“ iz Bačke Topole u Srbiji. I ove godine su fojnički lovci boravili u gostima kolegama lovcima Bačke Topole. Po riječima predsjednika LD “Divokoza“ Fojnica Mensura Softića u Srbiju je putovalo jedanaest lovaca iz svih lovačkih sekcija LD “Divokoza“ iz Fojnice.

„Mi tako tradicionalno pri kraju godine odlazimo u trodnevnu posjetu lovcima u Bačkoj Topoli u Srbiji kako bi sa domaćinima išli organizovano u zajednički lov na zeca i fazane. Svake godine početkom januara lovci iz Bačke Topole dolaze u Fojnicu u uzvratnu posjetu kako bi obavili zajednički lov sa kolegama fojničanima na divlje svinje. Tako je bilo i ovoga puta. Prilikom boravka u Bačkoj Topoli lovaca iz Fojnice imali smo zajednički lov na divljeg zeca i fazane. Ulov je bio dobar, svi zajedno sa domaćinima smo ulovili 36 divljih zečeva i 16 fazana. Domaćini iz Bačke Topole su nam priredili srdačan doček, prijatan, ugodan i nezaboravan boravak u Bačkoj Topoli. Dvije večeri su nam organizirali i živu muziku. Obje večeri smo se družili uz pjesmu i muziku do sitnih jutarnjih sati. I mi ćemo također učiniti sve da im boravak bude dobar u januaru kada nam dođu u uzvratnu posjetu u lov na divlje svinje“, za Fojnica online je kazao predsjednik LD „Divokoza“ Mensur Softić.

Kružna tura po Visočici i obroncima Bjelašnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 11:59
Klikni za više fotografijaVrh Vito, 1960 m.n.v.
Nedavno su u sklopu svojih redovnih aktivnosti planinari Fojnice članovi Planinarskog društva “Vranica“ Fojnica organizirali planinarsku kružnu turu po planini Visočici i obroncima Bjelašnice. Kako nam je kazao presjednik PD “Vranica“ Fojnica Eduard Slađo Jukić desetak iskusnih planinara Fojnice je ovu kružnu turu započelo od planinarskog doma „Vrela“ na lokalitetu Gornja Tušila 1210 m.n.v. Dom je vlasništvo PD “Treskavica“ iz Sarajeva.

„Odatle smo preko preko lokaliteta Jezera dalje centralnim grebenom planine Visočice i njenog najvišeg vrha Džamije čija je visina 1967 m.n.v. pa preko poznatih stećaka na visoravni Visočice i uspona na atraktivni grebenski vrh Vito 1960 m.n.v. gdje smo se sreli sa planinarima PD “Treskavica“ Sarajevo, PD “Energoinvest“ Sarajevo, PD “Bitovnja“ Kreševo i gostima iz HPD “Mosor“ iz Splita u Hrvatskoj i tako smo svi zajedno pješaćili do polaznog mjesta i planinarskog doma „Vrela“ a pješaćenje je trajalo oko 8 sati. Bilo je veoma lijepo i toplo vrijeme za ovo doba godine, sunčano a na vrhu je temperatura dostizala i do 15 celzijusa.“, za Fojnica online je kazao Jukić.

Doček Nove godine u Reumalu
mir5ad - Ponedjeljak, 05.12.2011, 08:10
Reumal FojnicaNova godina 31. decembar – 02. januar 2012.
(3 dana, 2 noći)

Cijena aranžmana po osobi: 290 KM

Gostima koji do 26. decembra uplate avans na novogodišnji aranžman odobrava se gratis još 1 dan boravka.


Aranžman uključuje:

- smještaj
- dva poplupansiona (doručak i ručak)
- 2 svečane večere (31.12. i 01.01.)
- korištenje bazena i trim kabineta
- PDV, boravišnu taksu i osiguranje

U Novogodišnjem programu učestvuju:

- Anida Idrizović – solista
- Sejo i Hamza – bend
- Mirza Vranj – voditeljica

Dječiji program:

Djeca do 5 godina: smještaj i čuvanje 2 noći – GRATIS
Djeca od 5 do 12 godina - 50% popusta na aranžman; čuvanje po noći 20 KM
Ukoliko djeca od 5 do 12 godina Novu godinu slave u sali sa roditeljima plaćaju punu cijenu.

Fakultativno:

- wellness program: masaže (manuelna, podvodna), biserna kupka, limfna drenaža
- sala za zabavu i sport
- izlet na Brusnicu, šetnja na Malkoč, muzej Franjevačkog samostana

Način plaćanja:

Avans 100 KM po osobi (do 26.12.2011.) proslijediti na fax 030/838 - 900 ili 030/838 – 848, 190 KM po osobi gotovinski na recepciji hotela Reumal.

Informacije i rezervacije:
tel: 030/838-800; 838-801; 838-802
fax: 030/838-900
email: rezervacije@reumal.ba
Rezervacija online
Zimski sezonski popusti u Reumalu
mir5ad - Ponedjeljak, 05.12.2011, 08:08
Reumal FojnicaKao i svake godine, od početka decembra Reumal Fojnica svojim korisnicima nudi posebne popuste i pogodnosti.

Osnovna ponuda – pansion, ljekarski pregled i tri terapije – samo 52,00 KMUkoliko Vaš boravak traje 10 ili 15 dana, Reumal poklanja i gratis dane:

- na 10 dana boravka – 2 dana GRATIS
- na 15 dana boravka – 3 dana GRATIS

Penzionerima dajemo najviše – 10 dana samo 355,00 KM

Na sve pojedinačno uplaćene terapije (osim hidroterapija) popust od 50%.

Informacije i rezervacije:
tel: 030/838-800; 838-801; 838-802
fax: 030/838-900
email: rezervacije@reumal.ba
Rezervacija online
pretraga novosti :: arhiva novosti