Nova verzija sajta
Obilježen Dan državnosti
Hazim Čukle - Petak, 09.12.2011, 09:06
Klikni za više fotografijaDan državnosti
U Fojnici je je u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata (NOR)-a općine Fojnica obilježen ovaj dan okupljanjem pored spomen kosturnice Partizanskog groblja u Fojnici. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odato je dužno poštovanje i počast palim borcima i civilnim žrtvama fašističkog terora od 1941-1945 godine. Nakon toga je upriličeno polaganje cvijeća na spomen kostirnicu u Fojnici koje su položili predsjednik OO UABNOR-a Fojnica Fehim Zečević i učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica a referat o važnosti i značaju 25. novembra Dana državnosti BiH je pročitala Zerina Pamić odlična učenica VIIIc razreda ove škole. Obilježavanju ovog značajnog datuma za BiH je prisustvovalo pedesetak antifašista boraca i učenika osnovne škole...

Općinska liga u malom nogometu Fojnica 2011 - 20. kolo
Mirsad Topalović - Četvrtak, 08.12.2011, 08:35
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011


Rezultati 20. kola i raspored 21. kola Općinske lige Fojnica 2011
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 11.12.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Samostan i tekija u Vukeljićima proglašeni nacionalnim spomenicima
mir5ad - Srijeda, 07.12.2011, 10:16
Klikni za više fotografijaFojnica
Na 52. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijete su odluke o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Donijeta je Odluka o proglašenju prirodno graditeljske cjeline crkve svetoga Duha i Franjevačkog samostana u Fojnici i Odluka o proglašenju graditeljske cjeline – mjesto i ostaci tekije, turbe šejh Husein-babe Zukića, turbe šejh Mejli-babe, turbe šejh Hasan-babe Hadžimejlića i njegovih sinova sa grobljem u Vukeljićima (Živčićima) kod Fojnice zajedno sa pokretnim naslijeđem nacionalnim spomenicima BiH. Pokretno blago Franjevačkog samostana u Fojnici već je od ranije nacionalni spomenik.

Obilježen Dan ašure
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 10:00
Klikni za više fotografijaDan ašure
U Fojnici je obilježen Dan ašure, to je deseti dan prvog mjeseca Muhrema Hidžretske godine koji je jedan od četiri sveta mjeseca. Dan ašure je tradicionalno obilježen u Čaršijskoj džamiji i u Kulturnom centru Umranija u Fojnici u zajedničkoj organizaciji. Tim povodom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić nam je kazao da se Dan ašure u Fojnici obilježava tradicionalno svake godine.

„Ovog puta džematski Odbor Čaršijske džamije u Fojnici je organizirao ašuru sa Kulturnim centrom Umranija Fojnica u dva dijela. U prvom dijelu iza jacije namaza džamijski Odbor Čaršijske džamije je pripremio poseban program učenja Kurana i ilahija i podjelu paketića za 120-toro djece polaznika mektebske nastave Čaršijske džamije u Fojnici. Nakon toga smo došli u ovaj Kulturni centar Umranija u Fojnici da to obilježimo“, riječi su prof. Mensur ef. Pašalića...

Najbolja priča „Čovjek koji je prodavao majice“ prošlogodišnje pobjednice Lane Bastašić
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:39
Klikni za više fotografijaLana Bastašić
Na svečanoj Akademiji završnice književno – kulturne manifestacije ovogodišnji XXVII „Susreti Zija Dizdarević“ u Fojnici su u sali hotela „Reumal“ u Fojnici dodjeljene nagrade autorima najboljih kratkih priča/pripovjetki kao i učenicima za najbolje literarne radove koje su pisali učenici srednjih škola SBK. U okviru ovogodišnjih Susreta priređen je bogat kulturno zabavni program za ljubitelje pisane riječi.

Od predsjednika Upravnog odbora „Susreti Zija Dizdarević“ Fojnica Nasira Selimovića smo saznali: „Prije završnog čina ove književno - kulturne manifestacije u okviru Susreta bila je planirana književna večer na kojoj je trebala biti promocija knjige čija je autorica Lana Bastašić iz Banja Luke koja je inače prošlogodišnja pobjednica konkursa/natječaja za najbolju kratku priču/pripovjetku Susreta, nažalost zbog bolesti autorice promocija nije održana. Narednu večer upriličeno je Novo čitanje klasika bh književnosti: Zuko Džumhur čiji je moderator bio Ivan Lovrenović a istu večer gost Susreta bio je Zdenko Lešić sa kojim je razgovarao Nenad Veličković. Na manifestaciji su predstavljena dva izdanja „Godišnjak“ Susreta i 25 prvonagrađenih priča.

Najbolju kratku priču/pripovjetku je i ove godine napisala autorica Lana Bastašić iz Banja Luke pod nazivom „Čovjek koji je prodavao majice“. Drugonagrađena priča/pripovjetka je „Motel Luna“ čiji je autor Voki Erceg iz Banje Luke dok je treću nagradu osvojila Adisa Bašić sa pričom „Driving home for Christmas“ (Putujući kući za Božić)."...

U novembru se vjenčalo sedam parova
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:22
Klikni za više fotografijaJasmina i Almir
Kako smo saznali u Matičnom uredu Općine Fojnica tokom mjeseca novembra je na području općine Fojnica sklopljeno sedam brakova. Svoje sudbonosno „Da“ su pred matičarkom Općine Fojnica izgovorili i u zajednički novi život krenuli bračni parovi: Dejan Štrljić i Vesna Remić, Mario Pravdić i Danijela Đepić, Danijel Okić i Ivana Pecirep, Goran Bašić i Dajana Iviš, Almir Ramić i Jasmina Imamović, Elmir Čelebić i Ehlimana Durić, Semir Mukača i Elmira Babaluk.
Halida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:20
Klikni za više fotografijaHalida Varka
„U Fojnici je neiskorišteno Bogom dato prirodno bogastvo dosta kvalitetne pitke vode pa bi se mogla napraviti fabrika flaširanja pitke vode kao i bogastvo ljekobilja i voća pa bi se mogla tu napraviti i fabrika sokova, čajeva i džemova. Put za Prokoško jezero bi se morao asfaltirati. Potrebno je temeljitije uraditi kanalizaciju jer kad opadne nivo rijeka osjeti se neugodan miris kanalizacija iz rijeka. Gradu je potrebno više cvijeća i zelenila. Dobro bi bilo napraviti kaskade na rijeci i za ribe i da je korito puno vode. Na mjestu nekadašnje „Pilane“ sagraditi park i zanatski centar, ovako zjapi samo kao ruglo grada. Potrebno je više staza za šetanje. Potrebno je više sportskih terena, komunalno da postavi kontejnere posebno za plastiku, za staklo, za papir itd., neophodan je eko policajac. Gradske ulice bi trebale biti modernije, ljepša rasvjeta, neophodan je bar jedan semafor itd.

Priroda nas je obdarila lijepom prirodom, stoljetnim šumama, čistim zrakom, bezbrojnim izvorima vode i brojnim atraktivnim izletištima. Kompleks „Aquareumala“ je prelijep i raduje me što se proširuju kapaciteti. Vodeni grad „Aquapark“ je dobar, samo da ima malo više bazena. Šume su nam pune ljekobilja, gljiva, borovnica, brusnica, to malo gdje tako ima“, za Fojnica online je ispričala Halida Varka, cvjećar u hotelu „Reumal“ Fojnica.

Liga mladih košarkaša SBK/KSB 2011/2012: 7. kolo
Kasum Asef - Srijeda, 07.12.2011, 09:12
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate 7. kola i poredak na tablici Lige mladih košarkaša SBK/KSB u sezoni 2011/2012 u okviru Kantonalnog košarkaškog saveza SBK/KSB pogledajte ovdje.

Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Mahira Akšamović - Srijeda, 07.12.2011, 08:26
Općinsko vijeće FojnicaSjednica OV Fojnica
U utorak, 06.decembra 2011. godine, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 9,00 sati održana je 26. sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Sjednici je prisustvovalo 20 vijećnika Općinskog vijeća Fojnica, Načelnik općine Salkan Merdžanić, savjetnik načelnika Azem Huseinbašić, pomoćnici načelnika Munib Behrić i Šemsudin Fišević, i predsjednik SDP-a Emir Memija. Sjednicom je predsjedavao Vinko Protuđer, predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica. Na dnevnom redu bilo je 16 tačaka...

Javni oglas za dodjelu stipendija studentima općine Fojnica
Općina Fojnica - Utorak, 06.12.2011, 10:54
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-14-1632/11
Fojnica, 06.12.2011.

Na osnovu člana 39. Statuta Općine Fojnica („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/08) i člana 6. stav 1. Pravilnika o kriterijima za dodjelu stipendija, broj: 01-05-972-8/11 od 13.10.2011.godine, Općinski načelnik, raspisuje

Javni oglas
za dodjelu stipendija studentima općine Fojnica


Raspisuje se Javni oglas za dodjelu 10 stipendija redovnim studentima općine Fojnica za akademsku 2011/2012 godinu.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 28.12.2011. godine...

Salkan Merdžanić, Načelnik općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica

pretraga novosti :: arhiva novosti