Nova verzija sajta
Zakazana 27. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Utorak, 20.12.2011, 12:31
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica sazivam XXVII. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 22, prosinca 2011. godine /četvrtak/ u dvorani 1 Općine Fojnica sa početkom u 9,00 sati...

Gradske ulice i regionalni putevi uglavnom očišćeni
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2011, 09:28
Klikni za više fotografijaFojnica
Tokom noći nedjelje na ponedjeljak na području općine Fojnica je napadao novi snijeg. Visina nježnog pokrivača je od 25-30 cm. Kako saznajemo gradske ulice i regionalni putevi na području općine Fojnica su uglavnom očišćeni. Na području grada i prigradskih naselja radnici JKP “Šćona“ Fojnica su bili od ranih jutarnjih sati na nogama i mašinski su očistili ulice, nakon čega se radi na čišćenju trotoara a u popodnevnim satima na posipanju pjeska po ulicama Fojnice. Od šefice Službe održavanja regionalnih puteva Kantonalne direkcije za ceste SBK Lorene Popović smo u telefonskom razgovoru saznali da su regionalni putevi na području općine Fojnica uglavnom prohodni i da nema nekih većih zastoja u saobraćaju.

„Nadzor nad održavanje regionalnih cesta je još uvijek na terenu i radi na čišćenju putnih pravaca. Na području općine Fojnica regionalne puteve čisti firma „Orman“ d.o.o. Kiseljak“, za Fojnica online je kazala šefica Lorena Popović.

„Obavještavaju sva pravna i fizička lica na području općine Fojnica da uklanjanje snijega sa pločnika, posipanje pločnika i pristupnih puteva ispred stambenih zgrada i stanova vrše vlasnici i korisnici stanova, kao i vlasnici poslovnih prostora. Uklanjanje snijega sa pločnika i drugih javnih površina sakuplja se na gomile na ivici kolovoza tako da se ne zatrpavaju slivnici, oluci i šahtovi. Zabranjeno je iznošenje snijega iz dvorišta na kolovoze i pločnike. Novčanom kaznom od 500 do 2000 KM kazniti će se za prekršaj preduzeće i drugo pravno lice ili imalac radnje izdavanjem prekršajnog naloga ako postupa suprotno odredbama člana 48 „Odluke o komunalnoj čistoći“, odnosno svi oni koji se ne budu pridržavali već navedenog“, za Fojnica online je kazao komunalni inspektor Općine Fojnica Alen Cvjetković.

Lovci vidjeli samo preparirane i životinje na slikama
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2011, 09:15
Klikni za više fotografijaLovci
Nedavno su lovci Lovačkog društva “Divokoza“ iz Fojnice boravili kod prijatelja lovaca iz LD “Karadžorđevo“ u Bačkoj Topoli u Srbiji gdje su zajednički imali lov na divlje zečeve. Prijateljstvo između ova dva lovačka društva traje preko 30 godine i svake godine jedni drugima odlaze u posjetu u zajednički lov. Minulog vikenda je četrnaest lovaca došlo iz Bačke Topole u uzvratnu posjetu lovcima iz Fojnice kako bi imali tradicionalni zajednički lov na divlju svinju, vuka i lisicu.

Prvog dana lova priređeno je postrojavanje lovaca pored hotela „Reumal“ u Fojnici gdje ih je sve pozdravio predsjednik LD “Divokoza“ Fojnica Mensur Softić. Tu je bilo oko 150 lovaca kojima je upute o načinu lova i lokalitetima gdje se treba izvršiti lov dao glavni lovovođa društva Ivan Ababović. Lovci su krenuli ka odredištima i zauzeli čeke na lokalitetima Vrhova, Zahora i Šćita. Uglavnom svi su lovci ponijeli pune ruksake u lov i nakon pet sati čekanja vratili su se u Fojnicu praznih ruksaka. Rekoše da su samo vidjeli par srna...

Dvodnevni pohod na planinu Budoželj
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2011, 08:20
Klikni za više fotografijaVrh Budoželja, 1254 m.n.v.
U zajedničkom organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica i PD „Bitovnja“ Kreševo a na osnovu realizacije godišnjeg plana tura i izleta u 2011. godini planinari Fojnice i Kreševa su izvršili dvodnevni pohod na planinu Budoželj.

„Uspon je započeo sa lokaliteta Dabravine koje se nalazi na putnoj komunikaciji između Breze i Vareša, zatim markiranom stazom a poznatom kao „Bosansko-slovenska staza“. Po veoma hladnom vremenu bez padavina uz gustu maglu i veliki uspon nakon 3,5 sata planinari su stigli do vrha Budoželja čija je visina 1254 m.n.v. Na samom vrhu Budoželja su nas dočekali domaćini članovi PD “Budoželj“ Breza, koje je predvodio Fahrudin Šabić iz Breze sa grupom plsninara. Bila je tu logorska vatra i osvježenje uz čaj i ukusnu planinarsku kaficu uz domaće suho meso iz Breze. Zatim su se planinari spustili do planinarskog doma na Budoželju gdje je planinare ugostio domaćin Sead Sejo Frljak sa čajem i planinarskom čorbom. U domu se prenoćilo uz uobičajeno planinarsko sijelo. Sutradan su planinari Fojnice i Kreševa ponovo izvršili planinarski pohod na vrh Budoželja ali po veoma ugodnom i sunčanom vremenu, zatim spust do planinarskog doma i dalje planinarskom stazom preko Kule do Pajtovog Hana u blizini Vareša i nazad do Fojnice i Kreševa“, za Fojnica online je ispričao Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“.

Predstavljamo maturante Fojnice – Hotelsko turistički tehničari
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2011, 07:58
Klikni za više fotografijaHotelsko turistički tehn.
Četvrti 5 razred hotelsko – turistički tehničari SMŠ “Zija Dizdarević“ Fojnica pohađa trinaest učenika a to: su Lejla Čohadžić, Adna Kurta, Nedžma Bulić, Nermina Hurem, Muvedet Hurem, Adel Zuka, Matko Miletić, Rasim Tutnjević, Almedina Kršić, Kenan Mukača, Alma Karišik, Adna Bajraktarević i Uzeira Mujagić. Razrednik je prof. Damir Šabić.Olujni vjetar nanio znatnu materijalnu štetu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.12.2011, 09:00
Klikni za više fotografijaSlomljeno stablo
Posljednjeg radnog dana ove sedmice u prvim večernjim satima područje Fojnice je zahvatio jak olujni vjetar praćen kišom i tom prilikom nanio znatnu materijalnu štetu na nekoliko objekata u Fojnici. Vjetar je prevrtao trgovačke prodajne stolove pored hotela „Reumal“ Fojnica, lomio stabla, na nekoliko objekata skinuo dio crijepa sa kuća, oborio nekoliko dimnjaka, lomio reklamne panoe i oštetio saobraćajne putokaze itd. Najveća materijalna šteta ne načinjena na krovu Nove bolnice u Fojnici gdje je vjetar skinuo nekoliko stotina metara kvadratnih lima krova kao i dio lima na hotelu „Reumal“ Fojnica. U nekoliko naselja Fojnice usljed jakog vjetra došlo je i do nestanka električne energije. Tokom noći vrijeme se stabilizovalo i u prvim jutarnjim satima otpočelo je saniranje nastalih šteta. Kako smo saznali povrijeđenih nije bilo.

Završen Osmi tradicionalni malonogometni Božićni turnir Fojnica '11
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Ponedjeljak, 19.12.2011, 08:51
Klikni za više fotografijaEkipa "Inoma" Kiseljak
Nakon 15 dana viteške borbe, uspona i padova, sreće i tuge završen je 8. tradicionalni malonogometni Božićni turnir "Fojnica 2011".

Udruženje za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica koje je registrirano u listopadu 2007. godine je već petu godinu organizator ovoga turnira. Tijekom tih pet godina Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta KSB se promoviralo u generalnog pokrovitelja turnira.

Dodjeli nagrada nazočio je pomoćnik ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta KSB gosp. Zoran Matošević (prof.) - izaslanik kantonalnog ministra Joze Jurine, koji je dodijelio nagrade za 1. i 2. mjesto zajedno sa Josipom Puljićem predsjednikom USR "Katarina", gosp. Nikola Bilić - član IO NS KSB koji je predao nagradu za najboljeg vratara i najboljeg igrača, dr. Bogomir Barbić - predsjednik IO HDZ-a Fojnica koji je uručio nagrade za 3. i 4. mjesto i Željko Krajina, tajnik USR "Katarina" koji je uručio nagradu za najdarovitijeg mladog igrača kao i zahvalnicu sucima Danijelu Golubu i Ajdinu Pašiću...

Revijalna utakmica FK Fojnica i NK Katarina
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.12.2011, 08:49
Klikni za više fotografijaFK Fojnica i NK Katarine
Osmi tradicionalni malonogometni Božićni turnir „Fojnica 2011“ čiji je organizator Udruženje za sport i rekreaciju „Katarina“ Fojnica je priveden kraju. Kako nam je kazao organizator ovog malonogometnog Božićnog turnira Josip Puljić na ovom malonogometnom turniru učestvovalo je 20 nogometnih ekipa a turnir je trajao od početka decembra do proteklog vikenda kada su se u subotu 17. decembra u 18,30 sati sastale ekipe u borbi za treće mjesto a u 20 sati je odibrana finalna utakmica.

„Predposljednjeg dana malonogometnog Božićnog turnira odigrana je i revijalna utakmica između mladih nogometaša do 14 godina FK Fojnice iz Fojnice i NK Katarina iz Fojnice. Bolja je bila ekipa FK Fojnica i pobjedila je komšije rezultatom 6:5. Utakmicu je posmatrao veliki broj gledatelja a nogometaši Katarine su pred početak utakmice uručili božićne paketiće kolegama iz FK Fojnica i zaželili im da u idućoj godini postignu još bolje rezultate na nogometnom terenu“, za Fojnica online je kazao organizator Josip Puljić.

Veležovci redovne platiše
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.12.2011, 08:41
Klikni za više fotografijaNavijači
Fudbalski klubovi Premijer fudbalske lige BiH imaju širom BiH svoje vjerne navijače. Česte su i opklade tih navijača vezane za plasman i rezultate njihovih fudbalskih klubova. U Fojnici tradicija opklada navijača premijerligaških fudbalskih klubova Željezničara i Sarajeva iz Sarajeva i Veleža iz Mostara datira još od prije proteklog rata a u posljednjih petnaestak godina to su prave navijačke fešte. Navijači iz Fojnice ova tri fudbalska kluba se svake godine klade pred početak jesenje i proljetne fudbalske sezone čiji će klub biti najbolje plasiran na fudbalskoj tabeli, navijači druga dva kluba plaćaju ceh opklade. Opklada su uglavnom po dogovorenim pravilima opklade, pečena janjad, teletina ispod sača, ostali mezetluci, pite, kolači i pića. Opkladu po tradiciji pojedu svi zajedno. Odabere se lokacija i vrijeme opklade, navijači dva slabija plasirana kluba su dužni da služe ili kako kažu navijači „hizmete“ navijačima najbolje plasiranog kluba. Po statistici navijači „Veleža“ iz Mostara su redovne platiše jer im je klub vječito zadnji na tabeli od ova tri kluba...

Liga mladih košarkaša SBK/KSB 2011/2012: 9. kolo
Kasum Asef - Ponedjeljak, 19.12.2011, 08:28
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate 9. kola i poredak na tablici Lige mladih košarkaša SBK/KSB u sezoni 2011/2012 u okviru Kantonalnog košarkaškog saveza SBK/KSB pogledajte ovdje.

pretraga novosti :: arhiva novosti