Nova verzija sajta
Lovci vidjeli samo preparirane i životinje na slikama
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2011, 09:15
Pročitano 244 puta
Klikni za više fotografijaLovci
Nedavno su lovci Lovačkog društva “Divokoza“ iz Fojnice boravili kod prijatelja lovaca iz LD “Karadžorđevo“ u Bačkoj Topoli u Srbiji gdje su zajednički imali lov na divlje zečeve. Prijateljstvo između ova dva lovačka društva traje preko 30 godine i svake godine jedni drugima odlaze u posjetu u zajednički lov. Minulog vikenda je četrnaest lovaca došlo iz Bačke Topole u uzvratnu posjetu lovcima iz Fojnice kako bi imali tradicionalni zajednički lov na divlju svinju, vuka i lisicu.

Prvog dana lova priređeno je postrojavanje lovaca pored hotela „Reumal“ u Fojnici gdje ih je sve pozdravio predsjednik LD “Divokoza“ Fojnica Mensur Softić. Tu je bilo oko 150 lovaca kojima je upute o načinu lova i lokalitetima gdje se treba izvršiti lov dao glavni lovovođa društva Ivan Ababović. Lovci su krenuli ka odredištima i zauzeli čeke na lokalitetima Vrhova, Zahora i Šćita. Uglavnom svi su lovci ponijeli pune ruksake u lov i nakon pet sati čekanja vratili su se u Fojnicu praznih ruksaka. Rekoše da su samo vidjeli par srna.

U popodnevnim satima su imali zajednički ručak u „Centralu“ u Fojnici gdje su uživali u bogatoj trpezi, muzici i pjesmi benda „Mido i Hari“ iz Sarajeva i mlade zvijezde „Granda“ Nikoline Kovač iz Istočnog Sarajeva. Među lovcima su pored domaćina i gostiju iz Bačke Topole bili gosti lovci iz Mostara, Konjica, Visokog, Kreševa, Kiseljaka, Busovače i Gornjeg Vakufa. Posebna su bila dva gosta lovci bračni par 68 godišnji Timmers Cees i Nasiha Buljubašić iz Roterdama u Holandiji. Timmers Cees je u penziji a radio je kao hemijski inženjer a Nasihu Buljubašić je upoznao u Roterdamu gdje je stigla iz Srebrenice tokom proteklog rata. Oboje su kažu često u BiH a posebno u Fojnici gdje nema boljeg zraka, bolje vode i prirode i gostopriljivijeg naroda. Tu će rekoše dočekati i Novu godinu. Timmers je sa Nasihom plesao na ovoj lovačkoj zabavi a iako među najstarijima i sa mladom pjevačicom Nikolinom Kovač.

Drugog dana lova isto mjesto postrojavanja i lov u rejonu Prokoškog jezera. Drugog dana je u lov išlo stotinjak lovaca koji su se opet praznih ruksaka kući. Okupljanje, ručak, druženje i ispraćaj gostiju priređen je u „Lovačkom domu“ u Fojnici gdje su kako neki lovac reče u šali jedino vidjeli neke preparirane životinje i na fotosima zidova doma. Predsjednik LD “Karadžorđevo“ Bačka Topola Bobo Vranješ je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i druženju uz poziv Fojničanima da iduće godine dođu kod njih u lov i da će iduće godine bit sretnije ruke u lovu u Fojnici.

pretraga novosti :: arhiva novosti