Nova verzija sajta
Kaštela iznad Fojnice sačuvati od zuba vremena
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.12.2011, 08:47
Pročitano 653 puta
Klikni za više fotografijaKaštela
Među brojnim kulturno - historijskim spomenicima Fojnice su i Kaštela koji se nalazi na planini Zahor i gdje se nalaze ostaci stare srednjovjekovne građevine u koju su se sklanjali franjevci pred neprijateljem i gdje su se na poseban način posvećivali Bogu i molitvi. Ne zna se kada je tačno sagrađena građevina a tu je boravio i fra Anđeo Zvizdović tadašnji upravitelj Bosne kustodije sa braćom franjevcima odakle je 28. maja 1463. godine sišao u polje Milodraže pred sultana Mehmeda el Fatiha II osvajača koji mu je darovao svoj plašt i ahdnamu koji se i danas čuvaju u Franjevačkom samostanu u Fojnici, po mnogima prvi pisani dokument o ljudskim pravima.

Ovih dana smo sa grupom građana Fojnice posjetili Kaštela koji su od Fojnice udaljeni sa jedne strane 17 a sa druge strane oko 14 kilometara. Kaštela se nalaze iznad sela Rizvići i desne obale riječice Kozice na Zahoru na 1158 m.n.v. Od Fojnice se stiže do Kaštela preko izletišta Malkoć, sela Korita preko prevoja Vladići vrh koji razdvaja Fojnicu i dolinu riječice Kozice. Zanimljiva je i legenda o usamljenom grobu na raskrsnici puteva za Dragačiće, Vladiće i Fojnicu na lokalitetu Vladića vrh. Legenda kaže bio čovjek bogat a volio lumpovati i kockati. Jedne srijede kada je bio pazarni dan u Fojnici dotjera na pijacu nekoliko pari volova. Proda ih i okrene lumpovati i kockati. Nakon sedam dana krene kući, sačekaju ga neki da ga ubiju i uzmu pare. Kad su pregledali džepove ustanove da u njima ima samo jednu glavicu luka što mu je ostalo i tu ga ukopaju.

Odatle do mjesta gdje se nalazi srednjovjekovna građevina Kaštela vodi uska staza pored izvora za koji kažu da se zove vrelo fra Anđela Zvizdovića a onda sa litice stijene niz strminu kozjom stazom, kao niz nos do podnožja, odakle se ugledaju dvije prostorije ili kule koje narod zove Bijeli grad i Crni grad. Te dvije zidane kule kao da su zalijepljene na sredini stijene a do njih se dolazi alpinističkim usponom a neko je sada postavio i učvrstio u kamen klinove sa užetom pomoću kojeg možete doći do prve kule a u drugu samo rijetki i oni najvještiji mogu i smiju ući. Građevine su kao udubljene u stijenu i u obliku su pravougaonika dimenzija oko 4x2 metra i kao da su u svakoj bile po dvije etaže a ima i nekoliko otvora manjih i većih. Preko 500 godina tu stoje kao čardak ni na nebu ni na zemlji i odolijevaju zubu vremena. Postoji narodno predanje da se u jednoj od tih prostorija nalaze željezna vrata koja vode do podzemnih odaja sa blagom. Po mnogima bilo bi ih neophodno obnoviti i sačuvati od propadanja. Nije nam poznato da li su te građevine ikada obnavljane.

Pitate li u Fojnici nekoga za Kaštela mnogi će vam reći da je to negdje na Zahoru. Odavno je Zahor pod gustom šumom a postoji i legenda o žitu sa Zahora koja kaže da je tu nekada bilo veliko naselje i oranice. Zahor je po narodnim predanjima nekada bio zasijan žitom, tu su kraljevi orali Zahor sa zlatnim teljizima na jarmovima volova. Kada su neki Fojničani pali u ropstvo nekada davno u Rusiju pitali su ih odakle su i kada su kazali da su iz Fojnice pitali su ih šta je sa Zahorom. Fojničani su kazali da je sada tu gusta šuma a onda su ih rusi zapitali pa čime se onda Bosna hrani kad na Zahoru ne rađa žito. Srednjovjekovna građevina Kaštela na Zahoru fascinira posjetitelje i česti su tu gosti planinari, izletnici, grupice građana i pojedinaca, trebalo bi nešto poraditi na tome da se ovo zdanje zaštiti, krajnje je vrijeme da se sačuva i ovo kulturno - historijsko blago Fojnice i da to bude jedna od destinacija gostiju Fojnice jer ovu srednjovjekovnu građevinu je teško opisati, treba doći i vidjeti.

pretraga novosti :: arhiva novosti