Nova verzija sajta
Otvorena dva nova objekta u sklopu Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Petak, 09.12.2011, 09:37
Pročitano 320 puta
Klikni za više fotografijaNovi objekat "Drin"-a
U srijedu su u prisustvu brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Federacije BiH, kantona i općine Fojnica svečano otvorena dva nova objekta koja su u sklopu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica. Tim povodom direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr Samiha Elmasbegović Hodžić je za Fojnica online kazala da je „Drin“ dobio oko 400 metara kvadratnih novog korisnog prostora u ova dva objekta.

„Izgrađena je savremena kuhinja koju do sada Zavod „Drin“ Fojnica nije imao i uradili smo proširenje kancelarijskog prostora i prostora za stručni rad Zavoda. Kuhinja je bila urgentna jer poznato je da Zavod „Drin“ nije imao kuhinje, zamislite 520 korisnika nije imalo gdje da sjednu i normalno objeduju. Taj objekat smo uradili najvećim dijelom sredstvima iz tranše Vlade Federacije BiH koju dobivamo jednom godišnje i do sada smo dobili skoro pola miliona KM za ova dva objekta. Smještajni objekat koji radimo će rasteretiti naše smještajne kapacitete. Njeg smo u potpunosti uradili od vlastitih sredstava, uštede, naplate dugovanja i pomoć donatora. Kancelarijski prostor i prostor za stručni rad nam je komplet opremila Ambasada SAD u Sarajevu. U novom objektu će biti smješteno 37 korisnika koji će živjeti samostalno uz nadzor stručnog osoblja Zavoda“, za Fojnica online je kazala direktorica Samiha Elmasbegović Hodžić.

Šef službe socijalnog rada Zavoda „Drin“ Fojnica Dženita Karahmet je kazala: „Ovo je za korisnike zavoda izuzetno značajan i veliki dan. Radi se o rasterećenju postojećih kapaciteta. To je nešto čime smo mi motivirani veći duži vremenski period, naravno u bliskoj budućnosti znači puno poboljšanje njihovog života i naš je cilj da im život osmislimo i da se osjećaju korisno, da rade i da im pružimo sve usluge koje treba da pružimo kao Javna ustanova. Mi se nećemo zaustaviti na ovome, idemo dalje“.

Jedan od korisnika koji će sada boraviti u novom objektu je i 27 godišnji Tarik Matoruga iz Vogošće u Sarajevu koji je nam je sav sretan kazao: „Ovdje sam pet godina, osjećam se dobro i da sam se dobro izliječio. U novom objektu su bolji uslovi i biti će komotniji život. Biti ćemo samostalni i bit će otvoreniji prostor. Nadam se da ću se iz tog objekta jednog dana vratiti kući svojoj porodici a imam roditelje i braću. Raduje me što ću živiti u tom objektu, naravno pod nadzorom stručnog osoblja Zavoda „Drin“ Fojnica.

Direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica je uručila i nekoliko zahvalnica među kojima je i zahvalnica novinaru Fojnica online gosp. Hazimu Čukle a zahvalnica je data kako je kazala zbog medijskog praćenja za doprinos i zalaganje u stvaranju uslova za bolji i humaniji život osoba sa intelektualnim teškoćama i mentalnim oboljenjima.

Šaljem fotose direktorica Elmasbegović Hodžić ima naočale i ljubičastu majicu, šef socijalne službe Dženita Karahmet ima roze šal oko vrata i korisnik Tarik Matoruga ima bijelu košulju.Šaljem i foto dva nova objekta kuhinja i kancelarije za stručni rad jedan objekat a žuto bijeli duži je za samostalno življenje korisnika.

pretraga novosti :: arhiva novosti