Nova verzija sajta
Sutra i tokom vikenda Završna manifestacija XXVII Susreta Zija Dizdarević
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.11.2011, 09:43
Pročitano 243 puta
Susreti Zija DizdarevićKnjiževno-kulturna manifestacija XXVII „Susreti Zija Dizdarević“ Fojnica ulazi u svoju završnicu uz bogat književno - kulturni i zabavni program. Od predsjednika Upravnog odbora „Susreti Zija Dizdarević“ u Fojnici Nasira Selimovića smo saznali da će u okviru ovogodišnjih Susreta u petak 25. novembra u 19 sati u velikoj sali hotela “Reumal“ u Fojnici biti održana književna večer na kojoj če biti upriličena promocija knjige autorice Lane Bastašić iz Banja Luke koja je inače pobjednica prošlogodišnjeg natječaja Susreta za kratku pripovjetku. Promotor je Enver Kazaz. Narednog dana u subotu 26. novembra u 17 sati Novo čitanje klasika bh književnosti Zuko Džumhur a moderator je Ivan Lovrenović a istu večer u 20 sati gost Susreta je Zdenko Lešić sa kojim će razgovarati Nenad Veličković. Na manifestaciji će bit predstavljena dva izdanja „Godišnjak“ Susreta i 25 prvonagrađenih priča Susreta čiji je urednik izdanja Željko Ivanković.

Svake godine u okviru književno – kulturne manifestacije „Susreti Zija Dizdarević“ u Fojnici se raspisuje konkurs/natječaj za najbolju kratku priču/pripovjetku. Konkurs za najbolju kratku priču/pripovjetku je jedan od osnovnih obilježja ove manifestacije.Od sekretara manifestacije Nevresa Jemendžića smo saznali da je na ovaj ovogodišnji konkurs/natječaj pristiglo rekordnih do sada 179 priča/pripovjetki koji je kazao: „Iz godine u godinu je sve veći interes za ovaj konkurs/natječaj, o čemu svjedoči i ovogodišnji broj pristiglih radova. Kratke priče/pripovjetke su pristigle od autora iz svih dijelova BiH kao i iz zemalja Evrope kao što su Hrvatska, Srbija, Austrija, Njemačka, Švedska, Češka, Norveška do SAD -a odakle su nam pristigla tri rada. Žiri u sastavu Ivan Lovrenović predsjednik i članovi Tanja Stupar-Trifunović i Hadžem Hajdarević imali su pune ruke posla da odaberu najbolje tri priče/pripovjetke za koje su obezbjeđene novčane nagrade u iznosu 2000 KM, 1500 KM i 1000 KM. Nagrade će najboljima biti uručene na završnoj manifestaciji Susreta svečanoj Akademiji XXVII „Susreta Zija Dizdarević“ u nedelju 27. novembra ove godine. Također se u okviru Susreta po četvrti put raspisuje javni natječaj za najbolje literarne radove učenika srednjih škola SBK a ove godine na temu „Jeseni mog djetinjstva imale su zlatnu boju“. Pristiglo je 13 literarnih radova učenika srednjih škola iz Bugojna, Travnika i Fojnice a nagrade najboljima su novčane 200 KM, 150 KM i 100 KM kao i vrijedne knjige. U muzičkom dijelu programa nastupiti će Oktet „Rezonancaiz Konjica“.

U subotu 17. decembra u okviru Susreta će se održati Fojnički razgovori na temu nobelovac Ivo Andrić. Prošlogodišnja pobjednica sa najboljom pričom/pripovjetkom je bila priča pod nazivom „Supruga Hasana Avdića“ čiji je autorica Lana Bastašić iz Banje Luke.

Program Završne manifestacije XXVII Susreta Zija Dizdarević

Petak, 25. novembar
• 19,00 h: Književno veče: Promocija knjige Lane Bastašić, promotor Enver Kazaz

Subota, 26. novembar
• 17,00 h: Novo čitanje klasika bh. književnosti: Zuko Džumhur, moderator Ivan Lovrenović
• 20,00 h: Gost Susreta: Zdenko Lešić, razgovara Nenad Veličković

Nedjelja, 27. novembar
• 11,00 h: Svečana akademija
- Dodjela nagrada za najbolju pripovijetku
- Dodjela nagrada za literarne radove učenika srednjih škola SBK/KSB
- Muzički program, Oktet „Rezonanca“ Konjic

Petak, 16. decembar
• 18,00 h: Fojnički razgovori, tema: Ivo Andrić

Svi programi se održavaju u sali hotela "Reumal".

pretraga novosti :: arhiva novosti