Nova verzija sajta
Mara i u desetoj deceniji uvijek prva, vedra i vesela
Hazim Čukle - Srijeda, 02.11.2011, 13:12
Pročitano 175 puta
Klikni za više fotografijaUmirovljenice iz Zadra
Fojnicu od davnina pohode putnici namjernici, znani i neznani gosti u potrazi za zlata vrijednim zdravljem. Među njima je i veliki broj penzionera, dobar broj ih je i iz susjedne Republike Hrvatske. U hotelu „Reumal“ u Fojnici smo sreli grupu umirovljenica, njih osam koje su došle u Fojnicu na odmor i rehabilitaciju preko Udruge umirovljenika iz Zadra. Vođa ove grupe je Darinka Milanko koja nam se pohvalila da su njih osam drugarice odavno, da se druže u Zadru u prostorijama udruge, na izletima i u Fojnici.

Kazala nam je da je među njima najaktivnija, najveselija i uvijek prva 92 godišnja Mara Milošević Margo koja je za Fojnica online ispričala o svom životu: „Rođena sam davne 1919. godine u Diklo, Zadar, Hrvatska. Imam kćerku Ružu Dokić u Americi i sina Josipa Rimac u Zadru. Od njih imam tri unuke i jednog unuka kao i tri praunuka i jednu praunuku. Radni vijek sam provela radeći u školi a od 1980. godine sam umirovljenica. Dva puta godišnje dolazim u Fojnicu, dolazim zato što mi se sviđa. Udala sam se sa 24 godine. Nosila sam partizanima hranu, uhvatili me nijemci i zatvorili u zatvor. Tamo upoznam jednog italijana koji je uhapšen jer je služio tu vojsku, zvao se Salvatore Kostilijan sa Sicilije. Zaljubila sam se i pobjegnemo iz zatvora te se udam za njega i rodim kćerku. 1947. godine su njega odveli a ja ostala sama sa kćerkom i trudna.

Tamo sam dobila nadimak Margo, valjda zato što sam kako kažu bila prelijepa, bila sam kao krema a margo je bio naziv za kremu od cipela. Udala sam se ponovo nakon šest godina i taj muž mi je umro i od tada sam sama. Napatila sam se u životu. Čuvala sam po stotinu ovaca i tor prasadi, radila na njivi i muške poslove. Duboku starost sam doživjela zahvaljujući Bogu, on to određuje, ja imam ključ ovdje a Bog na nebu. Dobro vidim i čujem, hodam bez pomagala, kao da mi se vid vraća ponovo na ono mladalačko doba. Mogu lijepo pojesti a najvažnije je zdravlje. Evo išli smo u Franjevaćki samostan, ja prva, u autobus ja prva, kada plešemo uz muziku ja prva itd. Sa mnom su ovdje najbolje drugarice Darinka Milanko voditelj grupe i prijateljice: Danica Matić, Senka Božićev, Ljubica Bruker, Slavka Dilić, Vera Kulišić. Nas osam imamo zajedno preko 600 godina. Nisam nikad duvanila, popila bi po kada malo vina a uvijek sam radila. Recept za dugovječnost je možda i taj što je u nas jako sunce, vreline ljeti a zdrava hrana. Dobra je i ljubav i biti zaljubljen. Evo malo ću se i našaliti nas je osam umirovljenica sve slobodne u cvijetu starosti. Ako kakav dida pročita na Fojnica online o nama možda da nam se i javi. Ovdje u Fojnici je sve super usluga, ljudi, priroda“.

Kada smo na recepciji „Reumala“ tražili sa Marom njenu osobnu kartu recepcionerke su se u čudu čudile kada su vidjele datum rođenja a rekoše nam da Mara izgleda kao da je 40 godišnjakinja.

pretraga novosti :: arhiva novosti