Nova verzija sajta
U Fojnici održane tradicionalne VIII sportske ige Ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:46
Pročitano 305 puta
Klikni za više fotografijaIgre RVI BiH
Tokom minulog vikenda u subotu i nedjelju 15. i 16. oktobra su u organizaciji Saveza RVI (Ratni Vojni Invalidi) BiH a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata održane tradicionalne VIII sportske ige RVI BiH. Domaćin je bio SRVI SBK a na ovim igrama je uzelo učešće preko 350 takmičara iz sedam kantona. Ratni vojni invalidi su odmjerili snage u devet sportskih disciplina: sjedeća odbojka, mali nogomet, streljaštvo, ribolov, pikado, stoni tenis, bilijar, šah i povlačenje konopca.

Komesar igara je bio prof dr Senad Turković, zamjenik Suad Merdan, koordinator igara prim dr Damir Jaganjac a predsjednik organizacionog odbora Ale Hošić. Sportske ige RVI BiH se svake godine igraju u drugom kantonu. Nagrade su bili pehari i diplome.

Prilikom otvaranja igara pripremljen je bogat kulturno zabavni program. Nastupila je folklorna sekcija KUD “1001 noć“ Fojnica i BZK „Preporod“ iz Gornjeg Vakufa koje je izvelo pozorišnu predstavu „Knja“ u prepunoj sali hotela “Reumal“ gdje su nagrađeni dugotrajnim aplauzom. Delegacija predstavnika SRVI BIH je posjetila šehidsko mezarje u Fojnici kao i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Drin“ gdje su uručili donaciju u poljoprivrednim proizvodima koja je donacija općine Fojnica u vrijednosti od oko dvije hiljade KM.

Nakon završetka sportskih takmičenja proglašeni su najbolji. Pobjednik u pikadu kategorija žene najbolji rezultat je imala Vahida Bešlagić iz USK a kod muškaraca najbolji je bio Mujo Islamagić iz USK sa osvojenih 187 poena, ekipno u pikadu je najbolja ekipa USK (Unsko sanski kanton). Kod streljaštva najbolji je bio Remzo Bešić iz USK, ekipno također USK. Kod discipline ribolova najbolji pojedinac je ElvedinHodžić iz KS (Kanton Sarajevo) a ekipno najbolja ekipa KS. U disciplini bacanja kugle prvo mjesto je zauzeo Ahmed Čehajić iz KS, ekipno najbolji KS. Kod stonog tenisa najbolji pojedinac je Mustafa Ferhatović iz KS, najbolja ekipa je KS. Kod takmičenja u šahu najuspješniji pojedinac je Faruk Lošić iz KS a ekipno KS. U disciplini sjedeće odbojke najbolja ekipa je ZD (Zeničko dobojski) kantona a kod malog nogometa je najbolja bila ekipa KS. U povlačenju konopca najači su bili iz KS. Sveukupni pobjednik osmih sportskih igara SRVI BiH je Kanton Sarajevo. Najboljima su pripale vrijedne nagrade kao što su pehari i diplome.

pretraga novosti :: arhiva novosti