Nova verzija sajta
Predstavici Zavoda „Drin“ na konferenciji u Saint Tropezu
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.09.2011, 08:18
Pročitano 253 puta
Klikni za više fotografijadr Samiha Hodžić
Ovih dana su predstavnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica boravili u šestodnevnoj radnoj posjeti Saint Tropezu u Francuskoj. Predvodila ih je direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić a ekipu su činili tri korisnika ovog zavoda u pratnji stručnog osoblja Zavoda „Drin“ Fojnica.

Po povratku iz Francuske direktorica dr Samiha Hodžić je za Fojnica online ispričala: „U Francusku smo putovali na poziv Akademije diferenciranih umjetnosti Creahm Sud gdje su tri korisnika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica u pratnji stručnih radnika uzeli učešće u likovnoj radionici pod nazivom „Umjetnost i hendikep“ koja je održana u Saint Tropezu od 19. do 25. septembra 2011. godine. Ove godine Bosna i Hercegovina je bila počasni gost na ovim susretima a sama manifestacija je podržana i propraćena od strane Ambasade BiH u Francuskoj“.

Saznali smo da je direktorica Zavoda „Drin“ dr. Samiha Hodžić tokom boravka u Francuskoj u okviru održane konferencije pod nazivom “Umjetnost, hendikep i bratstvo“ u centru Saint Tropeza, kao počasni gost a ujedno i jedini predstavnik iz regije održala prezentaciju s osvrtom na temu uvjeta smještaja, prava i života mentalno invalidnih lica u BiH kao i zastupljenosti umjetnosti u njihovim životima.

„U radionici su korisnici slikali slike a održana je i aukcija radova sa radionice, 50% prihoda sa aukcije biće donirano Zavodu „Drin.“ Fojnica. Treba istaći da je nastup naših predstavnika privukao dosta pažnje i ostvareni su kontakti. Važno je napomenuti i činjenicu da će radovi biti izloženi u čuvenom „Annonciade museum“ u Saint Tropezu. Ovom prilikom je ostvaren veliki broj kontakata sa sličnim institucijama u Francuskoj, posebno izdvajamo deogovorenu saradnju u budućnoisti sa velikim centrom iz Grenobla. Učesće u ovoj velikoj manifestaciji uzeli su gradonačelnik Saint Tropeza, Ambasadorica BiH u Francuskoj Nina Sajić, predsjednik udruzenja CREAHM Sud, umjetnici iz Belgije, menadžerica Lou Rio-a Slavica Glišić (turistički centar gdje su naši predstavnici bili smješteni), predsjednik glavnog vijeća udruge Var i mnogi drugi počasni gosti“, dodala je dr Samiha Hodžić.

pretraga novosti :: arhiva novosti