Nova verzija sajta
Pomozimo liječenje oboljelog bebe Ajnura Pašića
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2011, 08:14
Pročitano 333 puta
Klikni za više fotografijaPomozimo Ajnuru
U organizaciji Kulturno umjetničkog društva "1001 noć" iz Fojnice organiziran je i humanitarni koncert za bolesnog malog Ajnura. Humanitarni koncert za pomoć u liječenju bebe Ajnura Pašića je održan u sali OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Pored folklornih i pjevačkih sekcija ovog društva domaćina i organizatora u prepunoj sali škole svoj doprinos za liječenje i pomoć oboljelom Ajnuru Pašiću su dali učešćem na ovom humanitarnom koncertu i mladi pjevači: Alija Huzbašić, Evel Ramić, Kenan Izberović, Lejla Čaušević, Mirza Brajlović, Adnan Babajić, Anis Djedović i Tamara Gojković kao i mladi dječak Harun Mujčić iz Fojnice a o muzičkoj pratnji je brinuo Midhat Salčinović. Akciji pomoć u liječenju malog Ajnura su se u Fojnici uključile pojedine firme, poduzetnici, ustanove, udruženja i pojedinci građani Fojnice kao i "Otvorena mreža" Almira Batka Čehajića. Kako smo saznali do sada je prikupljeno oko osam hiljada KM. Saznali smo da je mali Ajnur i dalje u Beogradu na liječenju i da će najvjerovatnije to liječenje biti nastavljeno u nekoj drugoj zemlji koja ima klinike za liječenje takvih bolesti kao što su kod Ajnura. Saznali smo da su kod Ajnura žučni vodovi prirodno uski plus to da je došlo do upale. Organizatori akcija pomoći za liječenje malog Ajnura Pašića i ovog humanitarnog koncerta su zahvalni građanima općine Fojnica na humanosti i solidarnosti koju su pokazali više puta kada su u pitanju ovakve i slične akcije. Teško je nabrojati sve koji su se uključili u ovu akciju pomoći da ne bi nekog izostavili, najbolje je kazati hvala narodu općine Fojnica, kazali su organizatori.

Nije prikupljeno novca koliko je potrebno za liječenje ali će se ova akcija pomoći za malog Ajnura nastaviti. Posjetitelji Fojnica online, jedinog fojničkog medija, su bezbroj puta pokazali svoju humanost i pomogli brojnim ljudima koji su bili u nevolji i kojima je bila potrebna pomoć za liječenje. Nadamo se da će se naši čitaoci kao i do sada pokazati veliki humanisti i pomoći teško oboljelom tromjesečnoj bebi Ajnuru Pašiću iz Fojnice. Mali Ajnur je obolio od rođenja bolesti Meglenovog virusa (oštećenje jetre) i Bilatrezie (suženje) žučnih vodova. Ajnur je liječen u "Jezeru", pedijatrijskoj klinici i u Kliničkom centru Koševo u Sarajevu i odatle je uz suglasnost ljekarskog konzilija upućen u Beograd gdje je smješten u Institutu za dijete i majku u Beogradu.

Tromjesečni Ajnur Pašić je dijete roditelja oca Nermina i majke Nadije Pašić iz Fojnice, oboje nezaposleni i na Birou za zapošljavanje u Fojnici i žive od penzije Nerminivog oca i majke Hasana i Advije Pašić a sa njima su i Nerminova sestra studentica u Sarajevu Emina Pašić i sestričina Nejra Meša, učenica prvog razreda srednje škole u Fojnici. Ova sedmočlana porodica živi od penzije Hasana Pašića a ona je oko 300 KM, ostali svi nezaposleni. Ajnurovi roditelji Nadija i Nermin su uz bolesnog Ajnura u Beogradu već sedam dana.

Nakon što je došao po neke papire i nalaze u Fojnicu Ajnurov otac Nermin nam je ispričao: "Ajnuru je rađena biopsija, uzeti su uzorci jetre i čekaju se nalazi i oni će pokazati da li je potrebno raditi transpalantaciju jetre. Uzorci su poslati na analizu. Sve to puno košta, dali su mi specifikaciju i liječenje bi trebalo koštati oko jedanaest hiljada eura i u narednoj godini dana bi trebali svaki mjesec voditi Ajnura u Beograd na dobivanje terapije po sedam dana a jednodnevna terapija košta 60 eura. Samo ležanje moje supruge uz Ajnura je 20 eura po danu. Nadam se da će mi dobri ljudi pomoći da spasemo malog Ajnura i da moj sin ozdravi i ima sretno djetinjstvo kao i ostala djeca", kazao je za Fojnica online pred polazak u Beograd zabrinuti otac Nermin.

Za pomoć bolesnom Ajnuru pokrenuto je nekoliko akcija u Fojnici za prikupljanje novca za njegovo izliječenje, prikupljena je i sergija u džamijama poslije džuma namaza namijenjena Ajnurovom liječenju.

Svi oni koji žele pomoći liječenje malog oboljelog djeteta tromjesečne bebe Ajnura otvoren je i račun kod Sparkasse Bank 199-00000000000-23, tekući račun 540391 na ime Nermin Pašić ili na adresu Nermin (Hasana) Pašić, Šejh Huseina Zukića bb, 71270 Fojnica.

pretraga novosti :: arhiva novosti