Nova verzija sajta
Održan radni sastanak u SRC "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 09:08
Pročitano 147 puta
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
U Sportsko rekreacijskom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice u motelu RC "Brusnica" Fojnica je održan sastanak koji je organizirao direktor RC "Brusnica" Fojnica Juro Iviš uz pomoć Turističke zajednice SBK-a. Na ovom sastanku su pored pomenutih organizatora prisustvovali i predstavnici Federelnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Općine Fojnica, razvojnih agencija i fondacija, lokalne zajednice, investitora i "Reumal group" Fojnica. Nekoliko pozvanih iz nekih ministarstava, Vlada FBIH i SBK nisu prisustvovali vjerovatno što je vrijeme godišnjih odmora ili nešto drugo. Cilj ovog sastanka je upoznavanje prisutnih o trenutnom stanju ovog Centra i planovi za njegov razvoj u narednom periodu.

Direktor TZ SBK Nihad Korić je prisutnima prezentirao postojeće stanje i potencijale u SRC "Poljana" Fojnica i tom prilikom kazao: "Prezentacijom turističkih potencijala ovog kraja rekao bih planinskog centra "Brusnica" Fojnica došli smo da bi smo pomogli u oživljavanju ovog područja i taj potencijal treba stvarno iskoristiti. Značajno je da se ovdje infrastruktura dovede u stanje koje je neophodno kako bi normalno mogli primati gosti iz cijelog svijeta, naravno tu je prvenstveno put, struja i voda. Neke stvari več postoje a put treba svakako da se dovrši. Ovi sadržaji koji treba da se urade inače će imati veliki značaj za buduči razvoj cijelog područja, ne samo Vranice, nego i šire u našem kantonu".

Vlasnik RC "Brusnica" Fojnica Juro Iviš je kazao da je postignut dogovor. "U naredna dva do tri mjeseca trebali bi smo riješiti imovinske odnose, bilo je govora i o asfaltiranju dijela ovog puta gdje su riješeni imovinski odnosi u dužini od oko tri kilometra do povratničkog naselja Gornja Bistrica na putu do SRC "Poljana" Fojnica. Potrebno je raditi na dovođenju vode za posnježavanje ski staza, proširiti kapacitete smještaja", rekao je Juro Iviš koji je prezentirao planove razvoja ovog Centra u naredne dvije godine sa brojnim novim sadržajima.

Jedan od učesnika ovog sastanka u RC "Brusnica" Fojnica je i poznati bh glumac Enis Bešlagić koji sa partnerima prijateljima u ovom centru gradi apartmane i ski rental a namjerava ovdje sagradiiti i vikend kuću za odmor i tom prilkom je za Fojnica online kazao: "Ovo je veoma lijepo turističko mjesto za odmor i rekreaciju. Kao umjetnik predstavljam našu zemlju BiH širom svijeta i mislim da mogu ovdje dovesti dosta glumaca i prijatelja. Namjeravam ovdje često dolaziti na odmor".

Koliko je privlačno ovo skijalište i ovaj Centar kod Fojnice govori podatak da ga je posjećivalo i do 50 hiljada gostiju godišnje. Fojnica vidi svoj prosperitet u razvoju turizma a zimski turizam će zauzimati visoko mjesto u turističkoj ponudi Fojnice jer je SRC "Poljana" idealna za razvoj zimskog a i ljetnog turizma. Na ovom sastanku je dogovoreno kao prijedlog da fizička lica plaćaju po 5 a privatna po 10 KM po kvadratu zemljišta kako bi se prikupljena sredstva koristila u nastavak razvoja ovog Centra. U SCC "Poljana" regulacijskim planom općine Fojnica predviđeno je preko 700 parcela za gradnju vikend kuća a do sada je već urađeno ili je u izgradnji oko 300 objekata. Potrebno je izvršiti i prenamjenu zemljišta koje je u vlasništvu Šumarstva SBK i općine Fojnica.

pretraga novosti :: arhiva novosti