Nova verzija sajta
Dani krompira u Fojnici 2011
Hazim Čukle - Utorak, 26.07.2011, 08:14
Pročitano 293 puta
Klikni za više fotografijaDani krompira
Fojnica je oduvjek bila poznata po svom čuvenom fojničkom krompirom koji je tražen je na svim zelenim pijacama i prodavnicama. Sada je već postala i tradicija da se svake godine polovinom mjeseca jula priređuje manifestacija "Dani krompira u Fojnici". Ovogodišnji organizator manifestacije "Dani krompira u Fojnici" je firma "Agricom" iz Sarajeva. Prezentacija novih sorti sjemenskog krompira je održana u oglednom polju Šefika Selimovića u Pločari Polju a koji je jedan od najozbiljnijih proizvođača krompira u Fojnici. Na oglednom polju poljoprivrednika Šefika Selimovića je na površini od pet hektara zasijano petnaest sorti sjemenskog krompira. Ovoj manifestaciji "Dani krompira u Fojnici" su pored predstavnika firme "Agricom" Sarajevo prisustvovali predstavnici Uprave za zaštitu zdravlja bilja F BiH, predstavnici Federalnog poljoprivrednog Zavoda za poljoprivredu Sarajevo, federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, poljoprivredni proizvođači krompira itd.

Direktor firme "Agricom" Sarajevo Besim Tahirović je kratko kazao da je razlog današnjeg okupljanja na oglednom polju u Pločari Polju ustvari uvođenje novih sorti merkatilnog krompira kod robnih proizvođaća, da se upoznaju sa njihovim karakteristikama i da ga preporuče tržištu na korištenje.

"Mi u saradnji sa holandskom kompanijom "Agrico" jednog od vodećih proizvođača sjemenskog krompira predstavljamo nove sorte sjemenskog krompira koje slijede svjetski trend u uzgoju krompira i koje najbolje odgovaraju našim klimatskim uslovima i daju najbolje rezultate. Mi kao najveći ditributer sjemenskog krompira u BiH sa 3,6 hiljada tona od čega na uvozni otpada 2,8 hiljada tona na domaći sjemenski krompir oko 800 tona koji se proizvodi na lokalitetima u Bugojnu, Bihaću i Rogatici. Intenzivno radimo da se taj odnos promjeni u korist domaćeg sjemenskog krompira uz stalne napore da se stare sorte krompira zamijenu novim koje su mnogo otpornije na sušu i bolesti i daju kvalitetan prinos, ukus i dobro podnose skladištenje", rekao je direktor "Agricom" Sarajevo Besim Tahirović.

Predstavnik Federalnog Zavoda za poljoprivredu Sarajevo Prof. Dr. Josip Čota je prisutnima govorio o zasijanim sortama krompira koji je između ostalog kazao da su to kasne, srednje i rane sorte krompira sa žutom i crvenom potkožicom. Prof. Dr. Josip Čota je kazao i to da nove zasijane sorte krompira na oglednim parcelama u Pločari Polju i ova prezentacija su prilika da se proizvođači krompira uvjere na licu mjesta da je to dobro i da na proljeće znaju koje će sjeme krompira nabaviti.

"Mi danas ovdje imamo perspektivnih sorti sjemena krompira koje su na sortnoj listi, imamo sorti koje su u fazi priznavanja i sorte koje su ovdje u predkomisijskom ispitivanju. Ono što je najbolje mi smo danas prikazali ovdje proizvođačima odnosno uzgajivačima krompira. Poznato je da mi u BiH možemo proizvoditi krompira koliko nam je potrebno. Problem je što nemamo dobrog i kvalitetnog
sjemena, moramo ići ka tome da budemo veći proizvođači sjemenskog krompira. Prošle godine smo dali preko 5,7 milona KM za uvoz sjemenskog krompira. Moramo ići kupovati sjeme a tako kupujemo oko 80 posto vode iz Holandije a imamo mjesto i uslove da to sjeme proizvodimo ovdje za bh tržište koje će se pokazati bolje jer kako neko reče jednu godinu se ono tu adaptiralo, imati ćemo veći prinos i biće za sviju bolje", kazao je Prof. Dr. Josip Čota.

pretraga novosti :: arhiva novosti