Nova verzija sajta
Druženje mještana i dodjela zahvalnica u Smajlovićima
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.07.2011, 08:25
Pročitano 244 puta
Klikni za više fotografijaSmajlovići
Smajlovići u Mjesnoj zajednici Šćitovo Polje u Fojnici koje se nalazi osam kilometara nizvodno od Fojnice sa lijeve strane rijeke Fojnice su zasigurno jedno od najaktivnijih naselja na području općine Fojnica kada su u pitanju akcije mještana, bilo da je to popravka puta, izgradnja vodovoda, uređenje i ograđivanje harema itd. Malo se koje naselje može pohvaliti sa ovako vrijednim projektima koje realizuju i koji imaju tako aktivnu dijasporu koja im pomaže u projektima. Također mještani Smajlovića imaju svoje redovno godišnje druženje na lokalitetu Grohotulje gdje se okupi po nekoliko stotina žitelja Smajlovića i dijaspore kao i gostiju. Tako je bilo i ove godine a pored druženja i zabave povod okupljanja je i realizacija i završetak nekoliko projekata u ovom naselju.

Nihad Mehtić iz Smajlovića je predsjednik Odbora za građenje i jedan od inicijatora nekoliko projekata u ovom naselju, na ovogodišnjem okupljanju je kazao: "Ovdje smo se okupili mještani Smajlovića da proslavimo završetak nekih od projekata našeg naselja. Od puta Fojnica - Kiseljak do dijela našeg naselja postavili smo novi asfalt u dužini od oko 650 metara. Sagradili smo Društveni dom i pokrili ga, još treba fasada i unutrašnje uređenje. Izgradnja doma je započeta na lokalitetu Grohotulje u martu ove godine, kilometar udaljenom od naselja. Ovaj dom mještani Smajlovića grade velikim dijelom iz vlastitih sredstava mještana i uz pomoć donatora i OpćineFojnica. Ovdje smo započeli izgradnju rekao bih društvenog doma za svakodnevne aktivnosti mještana Smajlovića kako bi tu mogli održavati sastanke i druženja a i omladina da ima svoj kutak. Smajlovići imaju oko 120 domaćinstava. Dom će biti dimenzija 10x9 metara. Sve je dobrovoljni rad mještana iz sredstava mještana uz pomoć lokalne zajednice i pomoć nekoliko privatnih poduzetnika općine Fojnica. Dom će imati u prizemlju salu za sastanke i omladinu, sanitarni čvor i svlačionicu pošto se na tom lokalitetu već nalazi nogometno igralište našeg naselja. U potkrovlju smo izgradili prostoriju koja će imati desetak ležaja, kad nam dođu musafiri da imaju gdje prenoćiti ili drugi gosti da tu odmore. Danas smo iskoristili priliku da uručimo zahvalnice onima koji su najzaslužniji za pomoć u realizaciji naših projekata i koji su nam pomogli. Veliki doprinos ima dijaspora, naše komšije koje žive i rade u Zapadnoj Evropi i Americi koji nam pomažu", kazao je Nihad Mehtić koji je za jednu zahvalnicu kazao da je namijenjena dijaspori ali da će im je uručiti ako Bog dogodine i ako urade fasadu ovog društvenog doma u Smajlovićima, kroz šalu je kazao Mehtić.

Na okupljanju je bilo preko tri stotine žitelja Smajlovića i gostiju, stolovi su se lomili od ića i pića a za muzički ugođaj se pobrinuo "Agi bend" i vokalni solista Kenan Izberović iz Fojnice.

pretraga novosti :: arhiva novosti