Nova verzija sajta
Nihad Ibreljić donirao jagode i cigarete Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Srijeda, 29.06.2011, 09:17
Pročitano 210 puta
Klikni za više fotografijaDonacija Zavodu
Njemačka nevladina organizacija "Help" od jula prošle godine implementira projekat "Smanjenje siromaštva kroz podršku u razvoju malog biznisa za područje BiH-e". Jedna od općina koja je obuhvaćena tim projektom je i Fojnica u kojoj "Help" podržava trideset korisnika. Jedan od tih korisnika je i 45-godišnji Nihad Ibreljić iz fojničkog naselja Živčići koji se bavi uzgojom i proizvodnjom jagode i maline. Dio svojih proizvoda i cigareta je uručio kao donaciju Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Tim povodom su predstavnici njemačke nevladine organizacije "Help" i predstavnici Općine Fojnica u prošlu srijedu zajedno sa donatorom Nihadom Ibreljićem posjetili "Drin" u Fojnici. Primio ih je Adis Ramić rukovodilac odjeljenja psihijatrije pri zavodu "Drin" u Fojnici te ih upoznao ih sa životom, radom i problematikom u Zavodu "Drin". Tom prilikom je zahvalio na donaciji i posjeti Zavodu "Drin".

Predstavnik nevladine organizacije "Help" za BiH Almin Adžović je tom prilikom za Fojnica online kazao: "Poznato vam je da njemačka nevladina organizacija "Help" od jula prošle godine implementira projekat "Smanjenje siromaštva kroz podršku u razvoju malog biznisa za područje BiH", naravno tu je obuhvaćena i općina Fojnica gdje podržavamo trideset korisnika našeg projekta. Cilj nam je da ovim projektom podržimo pokretanje i razvoj malih mikro preduzeća i ostvarimo održivost lokalne ekonomije na ovom području a sami korisnici imaju obavezu pored registracije samog biznisa da učestvuju u izvršenju svojih obaveza u smislu društveno korisnog rada. Na taj način da pokažemo da ne samo trideset korisnika dobija neku pomoć, nego da će od ovog projekta imati koristi i šira lokalna zajednica. Ovo je danas prvi korak koji smo učinili, znači korisnik je predložio da donaciju dijela svoje proizvodnje donira Zavodu "Drin", količinu od četrdesetak kilograma svježe organske jagode. Nadamo se da će i drugi korisnici našeg projekta to isto uraditi".

Prilikom donacije svježe organske jagode Nihad Ibreljić je bio u društvu svoje supruge Dževade i tom su prilikom donirali i određenu količinu cigareta korisnicima Zavoda "Drin" Fojnica a Nihad nam je kazao: "Od 2004. godine se bavim proizvodnjom organske jagode i maline kao i prerađevinama od tog voća, trenutno imamo jagode na tri a maline na jedan dunum površine. Od toga živimo a sve uradimo supruga i ja sa dva sina a imamo još jednog trećeg malog sina. Svake godine dio svojih svježih proizvoda i prerađevina od njih doniramo u pojedine ustanove a ove godine smo odlučili da to bude Zavod "Drin" Fojnica. Znam kao sam počeo, bilo je teško jednostavno nisam mogao ni sadnice nabaviti i tada mi je trebala pomoć, sad hvala Bogu ne treba, evo možemo i mi da nekome pomognemo. Halal bilo samo nek to ide u prave ruke i na pravo mjesto. Kod nas je sve organsko i zdrava proizvodnja i kad kao takvo proizvedemo a imamo certifikat za to onda nije problem za plasman i prodaju proizvoda. Samo treba raditi i raditi".

pretraga novosti :: arhiva novosti