Nova verzija sajta
Trideset pet godina postojanja i rada ŽNK "Bosanke" Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.06.2011, 08:04
Pročitano 174 puta
Klikni za više fotografijaŽNK "Bosanke"
Ove godine Ženski nogometni klub "Bosanke" iz Fojnice proslavlja jubilarnih 35 godina rada i postojanja ovog ženskog nogometnog kluba iz Fojnice kojeg svih 35 godina vodi i trenira 63 godišnji nastavnik Dževad Mujkanović iz Fojnice. Po riječima trenera Dževada Mujkanovića ŽNK "Bosanke" iz Fojnice je najstariji nogometni klub u BiH a on je najstariji trener ženskog nogometnog kluba. Ovaj klub iz Fojnice imao je veoma plodne i zapažene rezultate u svom radu i postojanju a sedamdesetih godina prošlog stoljeća djevojke iz Fojnice su se veoma uspješno takmičile u Prvoj fugbalskoj ligi za žene u bivšoj Jugoslaviji gdje su igrale protiv nogometnih klubova iz Zagreba, Beograda, Ljubljane, Niša, Sarajeva, Splita i drugih gradova. Tri nogometašice iz Fojnice nosile su dres tadašnje fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Nekoliko puta su nogometašice ovog kluba iz Fojnice istupale iz nogometnih liga i ponovo se vraćale a razlog je uvijek bio finansijske prirode. Nakon proteklog rata od 1997. godine fojničanke su se takmičile u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH gdje su imale veoma dobre rezultate a četiri nogometašice su igrale za žensku nogometnu reprezentaciju BiH među kojima je bila i Sabina Pehić, najbolja nogometašica BiH.

Ponovo zbog finansijskih problema klub iz Fojnice igra samo prijateljske utakmice, malog i velikog nogometa i postiže zapažene rezultate. ŽNK "Bosanke" Fojnica raspolaže sa dvadesetak nogometašica učenica osnovnih i srednje škole u Fojnici. To su: Irma Sarač, Evelina Puščul, Samira Zuka, Azra Mujčić, Aldina Bureković, Samra Pugonja, Alma Sarač, Sanita Fejzić, Dženisa Salčinović, Dženita Fejzić, Ajla Šljivo, Nejla Varka, Amira Mujčić, Selma Kurta, Ajla Karalija, Nermina Salčinović, Adisa Ajanović, Belmina Mačkić i Nejra Salčinović.

Što se tiče perspektive Fojničanki trener Mujkanović je istakao da mu FK "Fojnica" iz Fojnice besplatno ustupa terene za treninge i utakmice a isto tako OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica mu daje na raspolaganje školsku dvoranu. "Dobivamo neke donacije ali to nije dovoljno, mišljena smo da bi nam se trebalo finasijski pomoći i da se priključimo i takmičimo u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH-e", riječi su trenera Mujkanovića.

pretraga novosti :: arhiva novosti