Nova verzija sajta
Obilježena 548. godišnjica Ahdname
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.05.2011, 12:29
Pročitano 228 puta
Klikni za više fotografijaDani Ahdname 2011
U subotu je na polju Milodraže općina Kiseljak pod pokoroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u organizaciji Udruženja Bosansko - Turskog prijateljastva "Bosfor" iz Sarajeva, Udruženje Bošnjačke kulturne zajednice "Preporod" iz Kiseljaka i Udruženja "Fatih" Milodraže iz Kiseljaka obilježena 548. godina Ahdname. Toj manifestaciji "Dani Ahdname Milodraže 2011" prisustvovalo je nekoliko stotina posjetitelja na šestoj svečanoj centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice gdje je na tom mjestu prije 548 godina sultan Mehmed II Fatih uručio povelju Ahdnamu fra Anđelu Zvizdoviću.

Centralnu manifestaciju Dani Ahdname Milodraže 2011 je otvorio premijer SBK Tarik Lendo koji je u svom obraćanju kazao: "Danas obilježavamo 548. obljetnicu Ahdname, dokumenta koji je 28. maja 1463. godine na polju Milodraže fra Anđelu Zvizdoviću uručio sultan Mehmed Fatih II odnosno povelju ili naredbu kojom se garantuje sigurnost i sloboda života franjevaca. Ovaj dokument je jedna od temeljnih vrijednosti BiH kakva je bila i treba da bude. Na dobrim primjerima iz prošlosti gradimo bolju budućnost a to je upravo događaj čiju godišnjicu obilježavamo.

O značaju Ahdname poznate kao najstariji pisani dokument o ljudskim pravima u historiji je govorio je prof Dr fra Luka Markešić presjednik Hrvatskog narodnog vijeća koji je između ostalog kazao: "Želim reći nekoliko kratkih riječi koje bi ovako izrekao u tri slogana ili tri riječi. Ponajprije ovo je mjesto gdje se danas nalazimo mjesto susreta sultana
i fratra. Druga stvar zbog čega smo se danas ovdje sastali je povezanost dviju stvari a to je povezanost politike i duhovnosti. I treća stvar zbog čega je značajno ovo mjesto jeste cilj i sultanovog i fratrovog susreta i cilj duhovnosti i politike u ljudskom društvu, u civilizaciji jeste suživot ljudi različitih po vjeri, naciji, kulturi itd. Sultan i fratar su se ovdje susreli da pokažu mogućnost zajedništva".

Po drugi put su od strane organizatora dodijeljene povelje Zlatna, Srebrna i Bronzana, povelja "Prijatelji Bosne" onima koji su posebno i nesebično podržavali ideju da "Dan Ahdname" preraste u Dan ljudskih prava i sloboda u BiH. Povelju "Prijatelji Bosne" dodjeljena je velikom prijatelju BiH 42. bivšem predsjedniku SAD Bilu Klintonu i bivšoj premijerki Republike Turske prof dr. Tansu Čiller koje su u ime njih primili njihovi izaslanici. Zlatna Ahdnama je dodijeljena prof dr Mirku Pejanoviću bivšem članu Presjedništva R BiH, Srebrenu povelju je dobio veliki aktivsta i ugledni fratar fra Mirko Majdandžić dok je Bronzana Ahdnama ove godine uručena: Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskom građanskom Vijeću Pokretu Pokret za ravnopravnost, Hrvatskom narodnom Vijeću, Asocijaciji nezavisnih intelektualaca "Krug 99", Federaciji udruženja kulture BiH u Turskoj, turskom udruženju intelektualaca "Turk aydinlar ocagi", Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 i Sjevernom savezu dijaspore BiH.

U okviru manifestacije "Dani Ahdname 2011" upriličena je i likovna kolonija učenika osnovnih škola iz: Busovače, Fojnice, Stari Grad Sarajevo, Kiseljaka, i Kaknja gdje je učestvovalo 130 učenika na temu "Oči i nebo jesu li isti". Najbolji rad je imao Almedin Bejtić OŠ "Kiseljak 1" Kiseljak, drugo mjesto Esad Mekić OŠ "Kaćuni" iz Kaćuna i treće mjesto Ajlin Mahović OŠ "Edhem Mulabdić" Sarajevo. Kako nam je kazao voditelj ove likovne kolonije nastavnik Zijad Hasić nagrađeno je novčano i još 14 učenika koji su učestvovali i isticali se u svom kreativnom radu.

Uslijedilo je i čitanje Ahdname na turskom i bosanskom jeziku koje je čitao student Orjentalistike Šemsudin Halilović. Na kraju je uslijedio kulturno zabavni program i organizovana posjeta Franjevačkom samostanu Fojnici gdje se u muzeju samostana čuva original Ahdname. Na ovoj manifestaciji u Milodražu su pored ostalih prisustvovali i: premijer SBK Tahir Lendo, Kemal Bajsak počasni konzul BiH u Turskoj, Ali Tunali komadant turskog odsjeka vojske u BiH, Čingis Ajdin ataše za kulturu iz Turske u Sarajevu, načelnici i predstavnici susjednih općina i građani.

pretraga novosti :: arhiva novosti