Nova verzija sajta
Obilježen Dan općine Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.03.2011, 12:30
Pročitano 239 puta
Klikni za više fotografijaNajbolji radovi učenika
Nizom kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija je ovi dana obilježen 18. mart Dan općine Fojnica. Tako je tim povodom raspisan i konkurs/natječaj za najbolje literarne radove učenika OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica i OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica na temu "Proljeće u mom gradu". Najbolje radove su napisale u OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica Amila Vrabac, drugo mjesto Ehlimana Pamić i treće mjesto Zerina Pamić. U OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica najbolji rad je imala Patricija Šimunić, drugo mjesto Tea Belojica i treće mjesto Sanja Kapetanović. Njima su kao nagrada pripale knjige. U okviru književno kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" a povodom obilježavanja Dana općine Fojnica otvoren je u sali "Reumala" u Fojnici dvodnevni Fojnički vikend knjige.

Klikni za više fotografijaBrojni gosti
Na završnoj manifestaciji obilježavanja Dana općine Fojnica upriličena je u sali hotela "Reumal" u Fojnici svečana Akademija na kojoj su prisustvovali predstavnici političke i zakonodavne vlasti kao i predstavnici javnog i vjerskog života općine kao i gosti iz susjednih općina. Prvi se prisutnima obratio presjednik Općinskog vijeća Fojnica Vinko Protuđer. Na ovoj svečanoj Akademiji su govorili načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, dr Samiha Hodžić direktorica Zavoda "Drin" Fojnica i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak. Glumica Hasija Borić je govorila putopise o Fojnici Ćamila Sijarića i Alije Isakovića. Uručene su nagrade i pobjednicima tavla i šahovskog turnira koji su se igrali u čast obilježavanja Dana općine Fojnica. Pobjednik u tavli je Zijad Ramić a u šahu Vinko Božić. U muzičkom dijelu svečane Akademije nastupili su vokalni solista Emina Ferhatović i sa gitarom Samir Kučuk iz Fojnice.

Klikni za više fotografijaIzložba u samostanu
U sklopu obilježavanja 18. marta Dana općine Fojnica u popodnevnim satima na sam Dan općine je otvorena izložba u Galeriji Franjevačkog samostana u Fojnici "Fojnica u dokumentima Arhiva BiH". Kako piše u katalogu izložbe, ideja za pripremu ove izložbe "Fojnica u dokumentima Arhiva BiH" se javila kroz suradnju Ahiva BiH sa Franjevačkim samostanom Duha sv. u Fojnici na sređivanju arhivske građe u samostanu. Obzirom na mnoštvo dokumentacije odabir eksponata za izložbu predstavljao je dugotrajan posao. Jednom ovakom izložbom može se dati samo mali presjek kroz historiju ovog grada jer je bilo teško šta odabrati a šta ostaviti. Za pripremu ove izložbe iskorišteni su dokumenti iz ukupno 22 arhivska fonda i zbirke Arhiva BiH-e od 1878. do 1941. godine.

Klikni za više fotografijaVehid Gunić
Nakon toga u sali "Reumala" je održano Književno - muzičko veče u okviru kojeg je Vehid Gunić predstavio svoju najnoviju knjigu "On najveći - Muhamed Ali" a u muzičkom dijelu nastupila Bahrija Hadžialić sa svojim CD "Sve ove godine" sjećanje na muzičku legendu Safeta Isovića. Koliki je bio interes interes posjetitelja za knjige Vehida Gunića moglo se vidjeti da ih je dobar broj kupio najnoviju i još neke od Gunićevih knjiga.

Klikni za više fotografijaNastup KUD-ova
Za prvi dan vikenda u subotu je u sklopu obilježavanja Dana općine Fojnica je održana promotivna vožnja novoosnovanog brdsko biciklističkog kluba BBK "Slapovi Kozice" Fojnica. Na kraju programa obilježavanja Dana općine Fojnica u sportskoj dvorani je održan nastup dva kulturno umjetnička društva KUD "1001 noć" Fojnica i KPD "Matija Gubec" Bakovići Fojnica. U prepunoj sali kao i obično najviše aplauza je upučeno za igru najmlađih članova folklorne sekcije KUD "1001 noć" Fojnica. Time je završeno ovogodišnje obilježavanje Dana općine Fojnica.

pretraga novosti :: arhiva novosti