Nova verzija sajta
Takmičenje u spravljanju kotlića i ocjenjivanje najbolje rakije kruške
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.03.2011, 11:53
Pročitano 366 puta
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvog dana proteklog vikenda u organizaciji RC "Brusnica" koji se nalazi u SRC "Poljana" petnaestak kilometata udaljenom od Fojnice je priređeno tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića (gulaša) i ocjenjivanje najbolje rakije kruške. Krenuli smo iz maglom prekrivene Fojnice preko Bistrice i Kozovgrada veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem. Ispred motela "Brusnica" brojni gosti, vrijeme sunčano bez ijednog oblačka a pogled se pruža prema Sarajevu i hercegovačkim planinama prekriveni gustom maglom kao more. Oba ski lifta u pogonu a stotinjak skijaša uživa u lijepom vremenu i dobrim ski stazama. Visina snijega oko 50 cm. Ispred motela se ekipe pripremaju za spravljanje kotlića. Svako sa sobom nosi peć i posuđe a sastav koji se stavlja u kotlić se čuva kao tajna. Saznajemo od domaćice i recepcionerke Vanje Kožul propozicije takmičenja da se u sastav kotlića stavlja isključivo crveno meso a ocjenjuje se ukus, boja, gustoća i kvaliteta komada mesa.

Žiri se birao od svake ekipe po jedan predstavnik. Prijavljeno je bilo sedam ekipa za kotlić (gulaš) a to su ekipe: Ski klub "Vrankamen" Fojnica, "Sarajevski kiseljak" Kiseljak, RC "Brusnica" Fojnica, "Kreševski citrin" Kreševo, HPD "Vitez" Vitez, PD "Vis" Žepče i PD "Vranica" Fojnica. Prvo mjesto je osvojila ekipa PD "Vis" iz Žepča, drugo mjesto SK "Vrankamen" Fojnica i treće mjesto PD "Vranica" Fojnica. Nagrade su novčane, prvo mjesto 200 KM, drugo mjesto 140 KM i treće mjesto 70 KM. Nagrade je uručila Vanja Kožul.

Kod odabira i ocjenjivanja najbolje rakije prijavljeno je pet vlasnika rakija. To su: Josip Pravdić, Vinko Vrljičak Šico, RC "Brusnica" Fojnica, Josip Ivičević, i Josip Bilić. Najboljom rakijom je proglašena rakija vlasnika Josipa Bilića iz Lepenice, općina Kiseljak, drugo mjesto Josip Ivičević Kiseljak i treće RC "Brusnica" Fojnica. Nagrade novčane, prvo mjesto 100 KM drugo mjesto 70 KM i treće mjesto 40 KM.

Nakon proglašenja pobjednika svi učesnici i gosti su kušali spravljene kotliće i rakije uz muziku i pjesme Snježane i Roberta Bošnjaka iz Fojnice. Plesalo se i igralo do kasnih sati. Među posjetiteljima je bio i Amir Zukić, sekretar SDA BiH sa suprugom i sinom. Kazao nam je da je došao na jedan dan sa porodicom u ovaj ski centar na izlet.

pretraga novosti :: arhiva novosti