Nova verzija sajta
Brojni skijaši na Poljani
Hazim Čukle - Srijeda, 02.02.2011, 08:39
Pročitano 196 puta
Klikni za više fotografijaPoljana
Nakon nedavno novog napadalog snijega konačno se osmjehnula sreća i vlasnicima skijališta. Istina visina novog snijega nije velika ali je dovoljno da u skijalištima ljubitelji zimskih radosti mogu uživati. Tokom proteklog vikenda Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice je imao veoma dobru posjetu skijaša i ljubitelja zimske radosti. Do ovog skijališta iznad Fojnice smještenog na 1600 metara nadmorske visine se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada a udaljen je 15 kilometara od Fojnice. Krenuli smo prvog dana vikenda u posjetu SRC "Poljana" Fojnica. Kolone automobila su u jutarnjim satima se kretale ka Poljani. Bilo je i onih koji su malo automobilom zagazili u snijeg i zaglavili se ali tu je vozačka humanost i uz pomoć ljudske snage se to brzo riješi i izgura terenac na put. U Fojnici magla a kako se približavamo Poljani pored Kozovgrada, sunčano i vedro, povremeno naiđe talas magle ali je brzo nestane.

Ispred Rekreacionog centra "Brusnica" stotinjak automobila, u sali motela dvadesetak gostiju uživa u toplini kamina i lijepom pogledu na skijalište. RC "Brusnica" posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana sa 60 ležaja, veliku salu i saunu. Cijena smještaja za puni pansion je 75 KM, polupansion 67 KM i noćenje sa doručkom 60 KM. Cijena dnevne ski karte je 20 KM, poludnevne 15 KM za odrasle a za djecu do 14 godina 15 KM dnevna i 12 poludnevna.

Moguće je naći i prenoćište u privatnom smještaju u dvadesetak vikendica od par stotina koliko ih ima na Poljani. Moguće je iznajmiti ski opremu kao i naći osvježenje i hranu u nekoliko objekata. Na skijalištu gužva, čuje se graja djece jer je još raspust a od dva u pogonu je mali ski lift čija je dužina 450 metara. Snijega tridesetak centimetara, staze odlične za skijanje a ima ih više u ukupnoj dužini od par kilometara širine 50 do 200 metara ski staze. Za one koji ne znaju skijati tu su instruktori skijanja i ski škola. Skijaša ima iz raznih krajeva BiH kao i iz susjedstva, bar sudeći po registarskim oznakama najviše ih je iz Hrvatske i to gradova: Split, Dubrovnik, Šibenik, Rijeka itd. Drugog dana vikenda u nedelju se kako smo saznali očekivao još veći broj skijaša jer su meteorolozi najavili lijepo i sunčano vrijeme. Ski lift je u pogonu do 16,30 sati a nakon toga se kolone automobila vraćaju sa Poljane ka Fojnici i dalje. Noćno skijanje će biti u funkciji u petak i subotu.

pretraga novosti :: arhiva novosti