Nova verzija sajta
Sportsko rekreacioni centar "Pridolci" bez skijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.01.2011, 08:17
Pročitano 467 puta
Klikni za više fotografijaSRC "Pridolci"
Vlasnici ski centara ne mogu biti nikako zadovoljni sa ovogodišnjom ski sezonom. Snijega nema pa nema, kako bi neki kazali ni ko za lijeka. Na području općine Fojnica pored SRC "Poljana" iznad Fojnice nalazi se još jedno skijalište SRC "Pridolci" koje se nalazi na području općina Fojnica i Busovača. SRC "Pridolci" udaljen je od Fojnice 25 kilometara a od Busovače 12 km. Do ovog skijališta se može doći iz pravca Busovače, Kaćuna i Fojnice, naravno većinom makadamskim putem. Pretposljednjeg radnog dana prošle sedmice posjetili smo SRC "Pridolci".

Pri samom dolasku se odma zapaze brojne vikendice. SRC "Pridolci" je smješten na oko 1200 m.n.v. Tu se nalazi ski staza dužine oko 1200 m a širine od 20 do 50 metara kao i ski lift sa sidrima i mali baby lift. Snijega ima svega nekoliko centimetara, skijalište pusto. Nekoliko je tu ugostiteljskih objekata, uglavnom ne rade sem jednog. Gostiju nema, sala restorana prazna a ne radi ni lovački dom Pridolci LD "Kaćunski zec" iz Kaćuna. Na skijalištu se sankaju samo dva dječaka, kažu nam da su oni 8 godišnji Mirza i 9 godišnji Adnan Hodžić iz Busovače, na raspustu su i tu su došli sa roditeljima. Na objektu za prodaju ski karata i iznajmljivanje ski opreme piše da ski lift radi svaki dan od 10,00 do 16,00 sati (kada ima snijega), ski karta dnevna 17 KM, poludnevna (iza 13,00 sati) 12 KM, Baby lift 5 KM.

U objektu za odmor i rekreaciju RC "Vilayet" Pridolci Busovača sam domaćin a objekat uredan i čist, sve po posljednjoj modi, luksuzno i lijep, posjeduje i prenoćište, smještaj u luksuzno opremljenim sobam, LCD televizori, kupatila itd. Saznajemo da je krajem mjeseca decembra protekle godine tu bilo snijega i skijaša i da je bilo i organizovanog dočeka Nove godine u par objekata. Dok uz kamin RC "Vilayet" pijemo piće kroz prozore vidimo da je počeo da pada snijeg. Ski staza izgleda tužno, nema skijaša,
nema gužve, dječije graje, klackalice i ljuljačke miruju, malonogometni teren prazan, samo se čuje zvuk motorne pile, to poneki vikendaši uređuju svoje vikendice. Do SRC "Pridolci" smo iz Fojnice terencem đipom išli preko Korita, Vladića vrha, Vladića, Majdana, Vukeljića i Živčića a u povratku smo išli prelijepim predjelima Luke, iznad slapova Kozice, Dragačića, Vladića vrha do Fojnice.

Dan nakon naše posjete SRC "Pridolci" u petak 21. decembra saznajemo da je napadalo desetak cm novog snijega pa je vjerovatno tokom proteklog vikenda skijališta oživjelo i bilo dobro posjećeno kao nadamo se i narednog vikenda.

pretraga novosti :: arhiva novosti