Nova verzija sajta
Predstava "Telefon" za korisnike Zavoda "Drin" i "Bakovići"
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.01.2011, 07:20
Pročitano 272 puta
Klikni za više fotografijaPredstava "Telefon"
Prekjučer je u prostorijama kluba "Cvijet" koji je u sastavu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica održana predstava "Telefon" čiji je autor Zijah Sokolović. Predstava je odžana u nekoliko ovakvih ustanova. Kako nam je kazao Davor Ebner ispred projekta Austrijsko Njemačke zajednice ova predstava je održana u Pazariću a u ponedjeljak je igrana u zavodima "Drin" i "Bakovići" u Fojnici.

"Ostaju još dvije predstave u ovom ciklusu, to su Višegrad i Prijedor. Nas grupa prijatelja smo napravili Austrijsko Njemačku zajednicu koja baštini germansku kulturu a koja okuplja ljude koji su austrijskog ili njemačkog porijekla. Naš cilj je prvenstveno da vršimo kulturnu razmjenu između zemalja njemačkog govornog područja naravno i BiH i obrnuto. Jedan od prvih takvih projekata je predstava za djecu sa posebnim potrebama "Telefon" koju je režirao i čiji je autor Zijah Sokolović. I to je jedan link između BiH i Austrije jer gore je Zijah Sokolović vrlo cijenjeni umjetnik i profesor na Univerzitetu, time smo našli poveznicu između Austrije i BiH. Doveli smo glumce iz Zagreba koji igraju u ovoj predstavi", za Fojnica online je kazao Davor Ebner.

Gosti su pored predstave djeci Zavoda "Drin" Fojnica poklonili i slatkiše. Domaćin je bila Denisa Salčinović, logoped u Zavodu "Drin" Fojnica. Ona je zahvalila gostima na predstavi i tom prilikom kazala: "U Zavodu "Drin" Fojnica borave djeca i odrasli sa intelektualnim poteškoćama. Oni su većinom sa umjerenom, težom i teškom mentalnom retardacijom. Ovdje smo doveli djecu koja mogu pratiti ovu predstavu. Slične predstave organiziramo i mi u svojoj režiji, međutim ovo je ipak jedan drugačiji vid upoznavanja odnosno njihovog kulturnog oplemenjivanja, obogaćivanja njihovog kulturnog života jer rijetko imamo priliku da odemo u pozorište i da pogledamo neku predstavu, za to je potrebno i dosta sredstava. Obzirom da je ova predstava edukativnog karaktera ne samo da će obogatiti kulturni život naših korisnika već će vjerovatno uticati i na obogaćivanje i poboljšanje nivoa njihovog općeg znanja".

pretraga novosti :: arhiva novosti