Nova verzija sajta
Počela sezona skijanja ali snijega nema dovoljno
Hazim Čukle - Petak, 07.01.2011, 07:51
Pročitano 308 puta
Klikni za više fotografijaPoljana
Sezona skijnja je otpočela u svim ski centrima kod nas ali snijega ima malo ili ga nema. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući obilnije snježne padavine kako bi na skijalištima bio pravi zimski ugođaj. I u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice ski sezona je otpočela u drugoj polovini mjeseca decembra minule godine. Posjetili smo posljednjeg dana protekle godine ovaj SR Centar "Poljana" iznad Fojnice. Do tog ski centra se stiže od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda veoma dobrim i očiščenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Ovaj ski centar se nalazi na 1580 metara nadmorske visine gdje se nalaze dva ski lifta, veliki dužine oko 1000 metara i mali dužine oko 450 metara. Samo mali je ski lift bio u pogonu. Stotinjak gostiju se skijalo, sankalo, šetalo i sunčalo. Dan idealan vedar i sunčan a visina snijega je bila dvadesetak centimetara kojeg niske temperature tokom noći sprječavaju da se otopi.

Domaćica Kaja Iviš nam uz toplu dobrodošlicu kazuje: "Snijega nema da ono bude sve baš OK ali eto opet ljubitelji zimski radosti nađu sebi zadovoljstvo. Imamo gostiju iz nekoliko gradova BiH i naših ljudi koji dolaze iz dijaspore. Motel ima 12 apartmana i 60 ležaja a imamo i veliki restoran. Cijene smještaja su puni pansion do Nove godine 65 KM po osobi a od Nove godine do polovine februara 2011. godine 75 KM, od polovine februara do kraja marta ponovo 65 KM po osobi. Za djecu od 5-12 godina je cijena 50% manja a djeca do 5 godina besplatno. Imamo saunu, masažu, mogu se iznajmiti ski oprema, imamo ski školu za obuku itd. Što se tiče cijena ski karte dnevna za odrasle je 20 KM, djeca do 14 godina 15 KM a djeca do 8 godina besplatna. U motelu "Brusnica" imamo organizovan doček Nove godine, nadamo se da će uskoro biti više snijega i da ski sezona zaživi u pravom jeku".

Na jednoj od ski staza susrećemo penzionere Ivana i Dušanku Babić kako bodre svog 16 godišnjeg unuka koji se zove Alann Babić. Kazuju nam da im unuk živi sa roditeljima u gradu Sedan u Francuskoj, da je došao avionom kod njih da provede školski raspust i da se nauči skijati. Prilikom njegove obuke skijanja djed Ivan je Alannu dao ski opremu koju je dobio za vrijeme Zimskih Olimpijskih Igara Sarajevo 1984. godine a tada je bio vozač predsjednika Sindikata BiH i tu opremu čuva kao lijepu uspomenu i da Alann u njoj nauči skijati.

pretraga novosti :: arhiva novosti