Nova verzija sajta
Branko Stanić jedini predstavnik iz BiH u Azerbejdžanu
Hazim Čukle - Petak, 28.01.2011, 08:08
Klikni za više fotografijaBranko Stanić
Polovinom mjeseca jauara, tačnije od 13. do 18. januara tekuće godine u organizaciji Svjetske taekwondo federacije u gradu Baku u Azerbejdžanu odžan je seminar, treninzi i testiranje taekwondo sudaca za XXX ljetne Olimpijske igre koje će se održati od 27. jula do 12. avgusta 2012. godine u Londonu u Engleskoj. Među stotinu taekwondo sudaca koji su bili na testiranju je bio i Branko Stanić iz Fojnice kao jedini predstavnik iz BiH.

Po povratku u Fojnicu Branko Stanić nam je kazao: "Ovo testitanje je organizovala Svjetska taekwondo federacija gdje smo boravili od 13. do 18. januara u olimpijskom selekcionom kampu u Bakuu Azerbejdžanu. Pozvano je stotinu taekwondo sudaca iz Evrope i Afrike. Pored mene jedinog iz BiH bili su iz našeg okruženja predstavnica Hrvatske Renata Crkvenac, Srbije Predrag Tešović i Mađarske Tomaš Lani. Tokom boravka u Bakuu smo imali pet dana treninga, seminar i polaganje."...

Šehzija i Zijad hrane golubove
Hazim Čukle - Petak, 28.01.2011, 07:58
Klikni za više fotografijaHrane golubove
Okom kamere smo snimili u Fojnici iza zgrade Općine Fojnica kako divlje golubove hrane dvojica komšija Šehzija Buljina koji je direktor "Štamparije Fojnica" i Zijad Ramić koji je kantonalni šumar. Zijad nam je kazao da svako jutro sa par kilograma kukuruza ili pšenice nahrani stotinjak golubova koji slete ispred njegove kuće u Fojnici. U hranjenju golubova pomaže mu i direktor Šehzija Buljina.
Aquaparka Fojnica zimi
Hazim Čukle - Utorak, 25.01.2011, 12:09
Klikni za više fotografijaAquapark zimi
Tokom vikenda došlo je do pada temperatura i snježnih padavina. Na području Fojnice snijega je napadalo petnaestak centimetara a po okolnim planinama i visovima i do tridesetak centimetara. U kompleksu "Aquareumala" u Fojnici smo snimili ledom okovane bazene "Aquaparka" a jedrenjak "Victoria" kao da je usidren u nekom "bijelom" moru i čeka na nastavak dalje plovidbe.

Zakazana 20. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Utorak, 25.01.2011, 07:11
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XX. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 1, veljače/februara 2011. godine /utorak/ u dvorani/sali 1 Općine Fojnica sa početkom u 9,00 sati...

Službene novine općine Fojnica br. 7 i 8
Snežana Rajić - Ponedjeljak, 24.01.2011, 14:14
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 7. i 8. prošlogodišnji broj Službenih novina općine Fojnica. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Davor Gobac održao izložbu i nastup u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.01.2011, 08:24
Klikni za više fotografijaIzložba
Davor Gobac frontmen grupe "Psihomodo pop" vječiti dječak Hrvatske rock scene kako ga još zovu je nedavno boravio u Fojnici gdje je u restoranu "Ribnjak" imao svoju izložbu slika i nastup. U sali restorana "Ribnjak" je bilo izloženo dvadesetak slika rađenih u prepoznatljivom pop art stilu nadahnutim stripovima. Ovaj popularni Hrvatski muzičar i umjetnik slika više od dvadeset godina a radi to kombinovanom tehnikom. Izlagao je po Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Posjetioci izložbe slika su bili prezadovoljni i oduševljeni Gobćevim radovima što je pokazala i prepuna sala posjetitelja u "Ribnjaku" u Fojnici. Davor Gobac je u Fojnicu došao nakon nedavno otvorene izložbe u Sarajevu.

Sportsko rekreacioni centar "Pridolci" bez skijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.01.2011, 08:17
Klikni za više fotografijaSRC "Pridolci"
Vlasnici ski centara ne mogu biti nikako zadovoljni sa ovogodišnjom ski sezonom. Snijega nema pa nema, kako bi neki kazali ni ko za lijeka. Na području općine Fojnica pored SRC "Poljana" iznad Fojnice nalazi se još jedno skijalište SRC "Pridolci" koje se nalazi na području općina Fojnica i Busovača. SRC "Pridolci" udaljen je od Fojnice 25 kilometara a od Busovače 12 km. Do ovog skijališta se može doći iz pravca Busovače, Kaćuna i Fojnice, naravno većinom makadamskim putem. Pretposljednjeg radnog dana prošle sedmice posjetili smo SRC "Pridolci".

Pri samom dolasku se odma zapaze brojne vikendice. SRC "Pridolci" je smješten na oko 1200 m.n.v. Tu se nalazi ski staza dužine oko 1200 m a širine od 20 do 50 metara kao i ski lift sa sidrima i mali baby lift. Snijega ima svega nekoliko centimetara, skijalište pusto. Na objektu za prodaju ski karata i iznajmljivanje ski opreme piše da ski lift radi svaki dan od 10,00 do 16,00 sati (kada ima snijega), ski karta dnevna 17 KM, poludnevna (iza 13,00 sati) 12 KM, Baby lift 5 KM.

Dan nakon naše posjete SRC "Pridolci" u petak 21. decembra saznajemo da je napadalo desetak cm novog snijega pa je vjerovatno tokom proteklog vikenda skijališta oživjelo i bilo dobro posjećeno kao nadamo se i narednog vikenda...

Prve visibabe
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.01.2011, 08:05
Klikni za više fotografijaPrve visibabe
Nedavno smo na brdu Inač iznad Kreševa polovinom januara ove godine vidjeli prve jagorčevine. Prve vjesnike proljeća prve visibabe je prije par dana donio u Fojnicu penzioner Emin Polutan iz naselja Kehići u MZ Prokos. Kehići su udaljeni oko osam kilometara od Fojnice uzvodno podno Prokoškog jezera. Vjerovatno je nedavno lijepo i toplo vrijeme za ovo doba godine izmamilo i prve vjesnike proljeća jagorčevinu i visisbabu. Emin je kako je kazao našao visibabe u blizini svoje kuće u Kehićima ispod stabla kruške jerbasme. Nakon što je ubrao buket visibaba ostavio ih je u "Lovačkom domu" kod komšije iz sela Saliha Polutana Raka. Salih Polutan Rak je kazao da se kod Emina u Kehićima svake godine na toj njivi iznad kuće pojave prve visibabe, jagorčevina i ljubičica.

Predstavljamo: Škola fudbala "Fojnica"
Emir Aletić - Petak, 21.01.2011, 20:19
Klikni za više fotografijaFK "Fojnica"
Već dugi niz godina, u Fojnici egzistira škola nogometa koja djeci i omladini pruža mogućnost sportske naobrazbe i aktivnog trošenja slobodnog vremena. Škola je vezana za lokalnog niželigaša, a aktivnosti i kvalitetan rad posebno zaživljavaju u protekle dvije godine, kada su na trenerska mjesta došli visokoobrazovani kadrovi. Naime, mladi trener Edin Pašić, inače magistar sporta, svakodnevno prenosi na djecu dio svog bogatog znanja. Veliku pomoć ima u profesoru sporta Asmiru Brkanoviću, s kojim gradi jednu respektabilnu bazu kvalitetnih omladinaca, i čini se da je postalo pitanje trenutka kada će ovi ambiciozni sportski radnici iz svoje škole "izbaciti" nekog supertalentovanog dječaka, zrelog za veliku karijeru. Obojica su nositelji UEFA "B" licence...

Uposlenici Općine načelniku poklonili ručni sat
Hazim Čukle - Petak, 21.01.2011, 12:57
Klikni za više fotografijaUručenje poklona
Općina Fojnica odnedavno ima po prvi put u svojoj istoriji i svoje vlastite prostorije o čemu smo pisali u nekoliko navrata na Fojnica online. Prilikom preseljenja u nove prostore svoje vlastite zgrade uposlenici Općine Fojnica su u znak zahvalnosti i poštovanja prema prvom čovjeku općine Fojnica načelniku Salkanu Merdžaniću u ponedjeljak poklonili ručni sat i parfem. Ispred uposlenika Općine Fojnica načelniku Salkanu Merdžaniću poklone je uručio njegov pomoćnik šef Službe zajedničkih poslova Josip Markota koji je inače i predsjednik Sindikata uposlenika Općine Fojnica.

Prilikom preuzimanja poklona načelnik Salkan Merdžanić je kazao: "Najveći mi je dar ako ste uistinu sretni i zadovoljni. Početkom rada u modernoj općinskoj zgradi smatrajte da je tu u novim prostorima i novi način na koji se trebate ponašati, raditi i djelovati. Ovo smatrajte zaista početkom jer rekonstrukcijom zgrade hotela "Jezero" u zgradu Općine otpočinje nova era u radu moderne, profesionalne i korisnički orjentirane administracije. Najveći dar mi je još jednom da kažem vaše zadovoljstvo, vaša nasmijana i sretna lica kao i sretna lica stranaka kojima pružate usluge".

pretraga novosti :: arhiva novosti