Nova verzija sajta
Zakazana 19. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Srijeda, 01.12.2010, 11:59
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće

Broj: 01-05-1122/10
Fojnica, utorak, 30. studeni 2010.

Vijećnici Općinskog vijeća Fojnica

Temeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XIX. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 8, prosinca/decembra 2010. godine /srijeda/ u dvorani hotela «Reumal» u Fojnici sa početkom u 9,15 sati...

Najbolja priča "Supruga Hasana Avdića" autorice Lane Bastašić
Hazim Čukle - Srijeda, 01.12.2010, 08:03
Klikni za više fotografijaOtkrivena Zijina bista
U nedjelju su na svečanoj Akademiji Književno kulturne manifestcije XXVI "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici koja je održana u sali hotela "Reumal" dodijeljene nagrade za najbolje tri kratke priče/pripovjetke koje su stigle na konkurs. Od 159 pristigli priča/pripovjetki žiri koji je bio u sastavu predsjednik Ivan Lovrenović i članovi Hadžem Hajdarević i Tanja Stupar Trifunović je odabrao tri koje su ušle u uži izbor.

Najbolja priča je "Supruga Hasana Avdića" čija je autorica Lana Bastašić iz Banjaluke, drugonagrađena priča je "Skinut ću ti zvijezde u kašiku" čji je autor Edin Krehić iz Sarajeva i trećenagrađena priča je "Nečastivi" autor Abid Jahić iz Zenice. Nagrađenima su pripale novčane nagrade: prvo mjesto 2000 KM, drugo 1500 KM i trećenagrađena 1000 KM koje im je uručio predsjednik žirija Susreta Ivan Lovrenović...

Penzioneri iz Ilidže u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 01.12.2010, 07:27
Klikni za više fotografijaPenzioneri iz Ilidže
U fojničkom restoranu "Central" smo sreli grupu od stotinjak penzionera iz Ilidže koji su organizirano došli na jednodnevni izlet u Fojnicu gdje su u pomenutom restoranu imali svoju zabavu. Nakon što su obišli grad i ručali krenula je zabava uz muziku i pjevače koje su doveli sa sobom. Iako ih dobar dio ima finih godina na svojim leđima nije im smetalo da se zabavljaju i igraju kao da su omladina. Direktor "Centrala" Fojnica Mensur Tulumović je nagradio dvoje penzionera koji su najbolje igrali i plesali. To su Amira Mehanović koja je nagrađena mobilnim aparatom i Jusuf Juka Kuč koji je dobio šampanjac i šljivovicu. Zabilježili smo okom kamere ples i igru penzionera kao i uručivanje nagrada najboljim.

Lovac Fikret Softić ustrijelio vuka
Hazim Čukle - Srijeda, 01.12.2010, 07:15
Klikni za više fotografijaFikret sa ulovom
Fikret Softić iz naselja Luke u Fojnici je nešto više od tri godine lovac član lovačke sekcije Prokos koja je u sastavu Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica. Četrdesetogodišnji Fikret Softić je inače po zanimanju šumar - ugar. U petak je u obilasku terena sa kolegama lovcima ustrijelio vučicu u rejonu riječice Borovnice. Kako smo saznali vučica je stara oko dvije godine a teška je oko 20 kilograma. Nakon što ju je dovezao na terencu Hameta Zahirovića u Fojnicu ispred Lovačkog doma svi su željeli da se sa ulovom fotografišu. Sretni lovac Fikret Softić je kazao da je mlad lovac a eto posrećilo mu se da ima i taj ulov. Vučicu će preparirati da je ima za uspomenu.

Ulovili 40 divljih zečeva i isto toliko fazana
Hazim Čukle - Utorak, 30.11.2010, 07:48
Klikni za više fotografijaDruženje lovaca
Prijateljstvo lovaca dva lovačka društva LD "Divokoza" Fojnica i LD "Karadžorđevo" iz Bačke Topole iz Srbije traje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje se i danas njeguje među lovcima ova dva lovačka društva. Svake godine lovci iz Fojnice odlaze u posjetu kolegama lovcima iz Bačke Topole kako bi imali zajednički lov na divljeg zeca i fazane a kolege lovci iz Bačke Topole dolaze u Fojnicu u lov na divlje svinje. Kako nam kazuje predsjednik LD "Divokoza" Fojnica Mensur Softić punih četrdeset godina traje to prijateljstvo a naravno posjete su bile prekinute tokom proteklog rata.

"Ovih dana smo bili u posjeti lovcima Bačke Topole. Nas četrnaest smo boravili u gostima kolegama lovcima iz Bačke Topole tri dana. Prvog dana minulog vikenda smo išli u zajednički lov na divljeg zeca gdje smo ulovili zajedno 40 zečeva. Drugi dan je isto bio dobar ulov na fazane gdje je lovina bila četrdeset fazana. Dočekali su nas onako kako se samo dočekuju najbolji prijatelji. Počev od predsjednika lovaca njihovog društva Bobe Vranješa svi su se trudili da nam bude lijepo i nezaboravno."...

Liga mladih košarkaša SBK/KSB: 6. kolo
Kasum Asef - Utorak, 30.11.2010, 07:45
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate 6. kola i poredak na tablici Lige mladih košarkaša SBK/KSB u okviru Kantonalnog košarkaškog saveza SBK/KSB pogledajte ovdje.

Asif Meša vlasnik kantara starog preko 50 godine
Hazim Čukle - Utorak, 30.11.2010, 07:10
Klikni za više fotografijaAsifov kantar
O 67 godišnjem penzioneru Asifu Meši iz Ostružnice iz Fojnice smo pisali da čuva flašu konjaka koju je dobio početkom sedamdesetih godina radeći na privremenom radu u Zapadnoj Njemačkoj. Asif ima još nekih starih predmeta koje čuva u svojoj kući. Jedan od njih je svakako zanimljiv a to je kantar star 52 godine.

Kako ga je nabavio priča nam Asif Meša: "Tamo negdje prije pedesetak godina godina sam prodavao plast sijena komšiji i nismo se mogli nagoditi o cijeni komplet, na naški način rekavši nismo se mogli nagoditi đuture, naredili smo se da vagamo sijeno. Nema nigdje kantara u deset sela, svega ih bilo tri. Odem kod mog amiđića koji je imao kantar. Ja mu zatražim da izvagamo sijeno a on mi održi priču i predavanje o tom kantaru od pola sata. Tad mi je dao kantar rekavši da je naknada za vaganje 300 tadašnjih dinara."...

Postavljena zaštitna brana na rijeci Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.11.2010, 08:24
Klikni za više fotografijaBrana u Zimijama
Nekoliko godina tokom jeseni i proljeća uslijed obilnih padavina kiša poraste vodostaj rijeka i dolazi na pojedinim mjestima do njihovog izlijevanja i poplava u naseljima i imanjima ljudi. Rijeka Fojnica se u protekle dvije godine izlijevala nekoliko puta iz svog korita u naselju Zimije, nizvodno udaljeno od Fojnice 7 kilometara i tako bi poplavila naselje i nanijela velike materijalne štete. Posljednji put se Fojnica izlila iz svog korita i poplavila to naselje početkom januara ove godine.

U toku su radovi na sanaciji i regulaciji korita rijeke Fojnice u naselju Zimije. Na desnoj obali rijeke se nasipa materijal kako bi se postavila riječna brana da bi spriječila izlijevanja rijeke iz njenog korita. Zaštita od kamena i pijeska je postavljena u dužini od 180 metara. U toku je finalizacija radova i uređenje terena a radove izvodi firma "TWI" Kiseljak. Tokom izvođenja ovih radova u naselju Zimije načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je u nekoliko navrata posjetio radilište, čak je i jedan cijeli dan proveo u Zimijama uz izvođača radova i nadgledao radove.

Završna manifestacija XXVI Susreta Zija Dizdarević
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.11.2010, 08:13
Klikni za više fotografijaSusreti Zija Dizdarević
U okviru završne manifestacije Književno - kulturna manifestacija XVI "Susreti Zija Dizdarevič" u Fojnici u veikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je u petak navečer održana muzička večer na kojoj je bio gost poznati kantautor i šansonjer Ibrica Jusić iz Dubrovnika. U prepunoj sali "Reumal"-a gledatelji su uživali u dva sata svirke i pjesme ovog popularnog zabavljača.

Prvog dana proteklog vikenda u sklopu ove manifestacije je priređeno novo čitanje klasike bh književnosti Alija Isaković a uvodničari su bili Edisa Gazetić iz Tuzle i Amer Tikveša iz Sarajeva. U popodnevnim satima je upriličena promocija knjige "25 prvonagrađenih priča" od autora koji su imali najbolje prvonagrađene priče tokom ovih dosadašnjih 25 "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici. Promotori ove knjige su bili književnici Enver Kazaz i Željko Ivanković...

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.11.2010, 07:36
Klikni za više fotografijaDan državnosti
Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Općinske organizacije Udruženja antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (NOR) općine Fojnica je ovaj dan obilježen okupljanjem pored spomen obilježja Partizanskog groblja u Fojnici. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima a nakon toga je upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježje Partizanskog groblja u Fojnici. Cvijeće na spomen obilježje Partizanskog groblja u Fojnivci su položili omladinci Fojnice i antifašisti općine Fojnica. Prisutne je pozdravio ispred općine Fojnica i ispred OO Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica Fehim Zečević koji je inače predsjednik OO UABNOR-a Fojnica. Govorio je o značaju ovog Dana državnosti BiH kao i o još nekoliko značajnih datuma za BiH...

pretraga novosti :: arhiva novosti