Nova verzija sajta
Održana 19. sjednica Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Srijeda, 15.12.2010, 10:03
Općina FojnicaU sali hotela "Reumal" u Fojnici je održana devetnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Kako nam je kazao predsjednik OV Fojnica Vinko Protuđer na ovoj sjednici je iznesen izvještaj o realizaciji aktivnosti koje provodi OSCE za period 1.01. do 30.06. 2010. godine.

Na ovoj sjednici su donešene slijedeće odluke i zaključci:

- Usvojen je prijedlog zaključka o davanju saglasnosti JU "Dom zdravlja" Fojnica o mogućnosti prodaje nedovršenog etažnog dijela stambene zgrade - poslovnog prostora;
- Nije usvojen izvještaj o izvršenju budžeta općine Fojnica za period 01.01. do 30.09. 2010. godine;
- Usvojeni su rebalans budžeta za 2010. godinu kao i Nacrt budžeta za 2011. godinu;
- Vijećnici su usvojili i zaključak o održavanju javne rasprave na Nacrt budžeta za 2011. godinu;
- Usvojena je odluka o produžetku mandata članovima Upravnog odbora JU"Dom zdravlja" Fojnica i JU "Apoteka - Ljekarna" Fojnica do izbora novih članova;
- Usvojena je odluka o privremenom finansiranju općine Fojnica u periodu od 01.01. do 31.03. 2011. godine.

Predsjednici udruženja penzionera FBiH u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 15.12.2010, 09:57
Klikni za više fotografijaPenzioneri/umirovljenici
Preko osamdeset predsjednika i predstavnika udruženja penzionera/umirovljenika FBiH je stiglo jučer u Fojnicu gdje su u kongresnoj sali hotela "Reumal" u Fojnici imali radni sastanak. Također su se sastali i sa menađmentom "Reumal Group" gdje se razgovaralo o uslovima koje pruža ova ustanova i o dugogodišnjoj saradnji udruženja penzionera sa ovim banjsko rekreacijsim liječilištem kao i o nastavku te saradnje na obostrano zadovoljstvo. Penzioneri su nakon sastanaka imali zajednički ručak i druženje u "Reumalu".

Održana 84. sjednice Vlade SBK/KSB
mir5ad - Srijeda, 15.12.2010, 07:12
Vlada Srednjbosoanskog kantona - Kantona Središnja BosnaVlada SBK je dala saglasnosti na izbor najpovoljnih ponuda za nabavku roba i usluga za potrebe Uprave za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata:

- Saglasnost za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge banjsko-klimatskog liječenja, kao najpovoljnija ponuda je ponuda JU RRC „Fojnica“ Fojnica.

Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:

- Odluka o izdvajanju sredstava iz Budžeta SBK za 2010.godinu za realizaciju projekta iz oblasti vodoprivrede, za izradu katastra lokalnih vodovoda u općinama:

a. Fojnica 10.000,00 KM
b. Kiseljak 10.000,00 KM
Ukupno 20.000,00 KM...
Prvo vjenčanje u novoj zgradi Općine Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 14.12.2010, 14:05
Klikni za više fotografijaVjenčanje
Nakon tri godine renoviranja, obnove i dogradnje, Općina Fojnica je prvi put u svojoj istoriji dobila vlastitu zgradu Općine, koja se nalazi u centru grada u zgradi u kojoj je nekada bio motel "Jezero". Prvog radnog dana u novoj vlastitoj zgradi Općine Fojnica zabilježili smo i prvo vjenčanje u Matičnom uredu općine Fojnica. Svoje sudbonosno "Da" su pred matičarkom Mulijom Muminović izrekli i u novi zajednički život krenuli mladi bračni par Nermin Orman i Alma Buljina, oboje iz Fojnice. Nakon što su se potpisali u knjigu vjenčanih kao i kumovi svjedoci uslijedilo je darivanje prstenova i čestitanje jedno drugom i od strane rodbine i prijatelja. Matičarka Općine Fojnica Mulija Muminović je poželjela sreću i rahatluk u životu mladencima.

Povodom preseljenja u novu zgradu općine u Fojnici načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je kazao da je prvih deset vjenčanja za deset parova besplatno.

Nabavka ogrijevnog drveta za penzionere
Hazim Čukle - Utorak, 14.12.2010, 13:56
Klikni za više fotografijaUpis za drva
Iako je zima i još smo u ovoj kalendarskoj godini, penzioneri Fojnice već misle na nabavku ogrijevnog drveta za narednu godinu. Kao i u proteklim godinama ovo udruženje misli na svoje članove i ovih dana vrši upis penzionera za nabavku ogrijevnog drveta za narednu 2011. godinu.

"Od početka mjeseca decembra, tačnije od 05. decembra, se vrši upis u prostorijama udruženje i evo za sedam dana se upisalo ravno 500 penzionera. Penzioneri mogu dobiti 6 metara kubnih ogrijevnog bukovog drveta koje otplaćuje na deset jednakih rata. Što se tiče cijena jednog metra kubnog ogrijevnog bukovog drveta ona iznosi 64,50 KM po metru kubnom pa im tako jedna rata otplate iznosi 38,70 KM bez prevoza, a 49,20 KM sa prevozom. Upis penzionera za nabavku ogrijevnog drveta ćemo vršiti do 24. decembra ove godine"...

Za vikend noćni zimski uspon na Prokoško jezero
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 14.12.2010, 13:34
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica

Poziva
svoje članove i simpatizere na
Noćni zimski uspon na Prokoško jezero
u subotu i nedjelju 18. i 19.12.2010. godine
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Sankanje kod Reumala
Hazim Čukle - Utorak, 14.12.2010, 13:22
Klikni za više fotografijaSankanje
Najmlađi Fojničani su se zaželjelim snijega i zime a to pokazuje snimak kamere koji smo zabilježili u parku "Nove bolnice" pored hotela "Reumal" u Fojnici desetog decembra ove godine kada je na području Fojnice visina snijega bila oko 10 cm. U parku se sankalo dvadesetak dječaka i djevojčica koji su uživali u snijegu i zimskim radostima. Do samog prvog mraka uživali su na snijegu koji je napadao u Fojnici.Opet ceh platili navijači Veleža i Sarajeva
Hazim Čukle - Utorak, 14.12.2010, 13:16
Klikni za više fotografijaNavijači
Još od proteklog rata u Fojnici je tradicija da se navijači nekoliko klubova fudbalske Premijer lige klade u plasmanu svog kluba. Te opklade su redovne kako u jednoj fdbalskoj polusezoni tako i na kraju fudbalskog prvenstva BiH. To su većinom grupe navijača FK Sarajeva iz Sarajeva, Željezničara iz Sarajeva i Veleža iz Mostara. Opklade su uglavnom u pečenu janjad, iće i piće a plaćaju dva slabije plasirana kluba na kraju sezone i prvenstva na fudbalskoj tabeli onima kojima je klub sa najboljim plasmanom na tabeli. Mijenjaju se realizacije dobivenih opklada ali po tradiciji sve što spada u tu opkladu pojedu svi zajedno. Na te realizacije opklada dolazi se u sportskoj opremi kluba za koji navijaju, donose se zastave, šalovi kluba i drugi navijački rekviziti...

Božićni malonogometni turnir Fojnica 2010 - Rezultati i raspored osmine finala
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Utorak, 14.12.2010, 13:01
Klikni za više fotografijaBožićni turnir
Utakmicama odigranim tokom vikenda na tradicionalnom malonogometnom Božićnom turniru u Fojnici uz brojnu publiku i fenomenalno suđenje sudaca Ajdina Pašića i Danijela Goluba uspješno je zaključena faza natjecanja po skupinama. Kao što je i očekivano ekipa "Mendo i raja" je ponovo izazvala oduševljenje kod publike. Jučer je bio dan odmora na turniru. Večeras su na programu tri utakmice osmine finala.

20:15 sati: Autodijelovi HS - HKD Napredak
21:15 sati: Čelik Kreševo - Mendo i raja Kakanj
22:15 sati: Vranduk - Young boys

Lovci iz Srbije u posjeti lovcima Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.12.2010, 07:51
Klikni za više fotografijaLovci
Kako smo prije nekoliko dana i pisali punih 40 godina traje prijateljstvo između lovaca Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica i LD "Karadžorđevo" Bačka Topola iz Srbije. Svake godine ova dva pobratimljena lovačka društva dolaze na nekoliko dana jedni kod drugih, Fojničani u Bačku Topolu u lov na divlje zečeve i fazane a lovci iz Bačke Topole u Fojnicu kako bi lovili divlje svinje. Posljednjeg radnog dana minule sedmice su u uzvratnu posjetu lovcima u Fojnicu stigli su lovci iz Bačke Topole koji su tokom boravka ovog vikenda išli u zajednički lov sa domaćinima na divlje svinje. Tokom trodnevnog boraka u Fojnici lovci LD "Karadžorđevo" iz Bačke Topole i lovci domaćini iz Fojnice su tokom zajedničkog lova ustrijelili 11 divljih svinja. Lovci su imali sreće da su ustrijelili 11 divljih svinja od kojih 3 u rejonu Prokoškog jetera, 7 u rejonu Zahora i jednu na lokalitetu Vrhovi...

pretraga novosti :: arhiva novosti