Nova verzija sajta
Albert Bordeaux - Narodna Bosna (Dio 2)
Emir Aletić - Ponedjeljak, 27.12.2010, 13:57
Pročitano 304 puta
Klikni za više fotografijaFojnica, 1890.
Albert Bordeaux - Narodna Bosna (Dio 1) <-- Svakom ulicom u Fojnici teče dubok potok. Negdje sredinom a negdje jednom ili drugom stranom ulice. Namjena mu je da odnosi otpatke. No izgleda da je on za to nedovoljan jer mnogo otpadaka ostaje. A kad padne kiša ili snijeg, potrebne su čizme da bi se prošlo ulicom, gdje se ne zna šta je gore: blato ili otpaci. Ulice su veoma uske, sem glavne koja dijeli Fojnicu na dvije polovine: a i ona je samo nešto šira na sredini kod velike džamije gdje prerasta u neku vrstu trga koji opet postaje tržnica – čaršija. Međutim, ta riječ čaršija odnosi se na čitav gradić koji ima 1.600 stanovnika, glavno je sresko mjesto, ima sud, poštu i telegraf, finansijsku upravu itd. Glavna ulica je vijugava a na nju izlaze sve poprečne; ona je, kao i sve druge oivičena niskim zgradama, bolje reći krovovima jer su ovdje vrlo rijetke kuće na sprat. Krovovi se spuštaju nešto niže od visine čovjeka srednjeg rasta tako da se vidi samo niz krovova, a naročito uveče kada su drveni ili zemljani zidovi u sjenci a jedino strmi krovovi osvjetljeni mjesečinom; imate utisak da ste u nekom drugom gradu u kojem hodate u visini krovova. Ako je tako u glavnoj ulici, možete se zamisliti kako je u poprečnim ulicama ili sokacima. To nisu ulice, već prolazi između drvenih ograda, ponegdje razvaljenih pa na tim mjestima izrasta divlja puzavica.; vrata su dvokrilna, naherena u stranu i unazad. S vremena na vrijeme vidi se poneki strmi krov iznad zida od dasaka ili zemlje. I sve to daje utisak ruševine a sve se drži u ravnoteži, kao kuće od karata što su se tu slučajno zatekle.

Svaka ulica ima ime ispisano na drvenoj ploči, kao na primjer Hadrovića sokak itd. Ulice obično nose imena najstarijih porodica mjesta. Međutim, brojevi nisu ograničeni na broj kuća koje su u istoj ulici: u stvari, ima toliko brojeva koliko ima kuća u čitavom gradu. Među zgradama na sprat, tu je najprije konak, sjedište suda, uprave, finansija, a tu je i zatvor. Inače je to turska kuća okrečena a ispred nje je vrt s ružama što zgradi daje veseo izgled. U zgrade na sprat spada i Matijasov hotel, pa zatim jedan potpuno novi turski hotel, u kojem su kreveti ustupili mjesto golim sećijama, poredanim uz sve zidove svake sobe. Na njima se čovjek umota u pokrivač. Prilikom mog prvog boravka, novi hotel koji je i najljepša zgrada u Fojnici, bio je u izgradnji na sredini glavne ulice. Konačno rijetke ostale kuće na sprat u Fojnici izdaju se obično činovnicima. One po svemu izgledaju kao privremena boravišta. Turci grade za sebe, a ne za svoju djecu; kada se sruši na glavu onima što u njoj stanuju, kuća se gradi iznova na istom mejstu ili se gradi na nekom drugom mjestu. Time se objašnjava postojanje dosta dotrajalih kuća u Fojnici. Na turskim kućama vide se i prozori sa drvenim ukrštenim rešetkama, što znači da se tu nalazi ženska odaja...

Uveče, te mnogobrojne uske ulice osvijetljene su sa nekoliko petrolejskih lampi poput fenjera, što su škrto raspoređene na svega nekoliko naneophodnijih mjesta, gdje čovjek rizikuje da se spotakne. Za vrijeme mjesečine, međutim, samo to nebesko tijelo obavlja dužnost opšteg fenjera.

Sa nekoliko spomenutih zgrada, kao i škole koja je lijepa bijela zgrada između dva kraka rijeke što polukružno opasuje Fojnicu, sve je od drveta. I, da se zapali samo jedna od tih kuća, sav grad bi izgorio za nekoliko časova. Uostalom, tako nešto se nedavno i desilo...

Pored toga što je uzdužno podijeljen glavnom ulicom, grad je poprečno podijeljen na dva kvarta: turski i katolički. Srba, odnosno pravoslavnih, nema. Turski kvart je smješten uz rijeku na sjeveru i sjeverozapadu grada; jedino u njemu ima džamija. Katoličkim kvartom dominira franjevački samostan.

Iz samostana se silazi u grad preko trga punog lipa krivudavim puteljkom koji ide udolinom prema Zapadu... --> Albert Bordeaux - Narodna Bosna (Dio 3)

pretraga novosti :: arhiva novosti