Nova verzija sajta
U Zavodu "Drin" obilježen Dan osoba sa invaliditetom
Hazim Čukle - Subota, 11.12.2010, 14:58
Pročitano 132 puta
Klikni za više fotografijaZavod "Drin"
Povodom 3. decembra međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Drin" u Fojnici je taj dan obilježen uz skromnu priredbu korisnika Zavoda "Drin" i dvije posjete. Članovi muzičkog banda "Drin" Fojnica su svirali i pjevali na toj priredbi. Prva je posjeta od strane predstavnika omladinske organizacije Crvenog križa općine Fojnica koji su korisnicima poklonili jedna invalidska kolica i slatkiše za korisnike. U povodu nedavno proslavljene 55. godišnjice rada i postojanja Zavoda "Drin" Fojnica zavod organizira i "Dane otvorenih vrata" kada grupe i pojedinci mogu posjetiti ovu ustanovu i upoznati se sa stvarnom problematikom osoba sa invaliditetom te razvijanju svijesti o potrebi podrške osobama sa invaliditetom kao i neophodnosti poštovnja njihovih prava i potreba.

Tim povodom je u posjetu Zavodu "Drin" Fojnica stigla dr Nermina Kapetanović sa saradnicama koja je inače članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije BiH i predsjednica povjereništva Asocijacije žena SDA BiH a istovremeno i predsjednica Odbora za rad i socijalnu politiku Savjeta SDA koja je na samom početku obraćanja kazala: "Za mene kažu da sam u bh društvu poznata kao humanitarna radnica. Moja saradnja sa institucijom "Drin" Fojnica je dugogodišnja a dobitnica sam specijalne povelje zahvalnosti institucije "Drin" Fojnica za socijalni semzibilitet za moju nesebičnu pomoć u pružanju prilike i davanje šanse za jednake mogućnosti pod jednakim uslovima osobama sa mentalnim onesposobljenjem, mislim da oni imaju pravo na bolju budućnost, jednostavno na bolji život. Njima moramo institucionalno prići a pošto je danas Dan osoba sa onesposobljenjem mi smo željeli da korisnicima ove institucije i uvaženoj direktorici dr Samihi Hodžić ukažemo poštovanje i da im pružimo jedan zagrljaj topline i naše podrške, našim dolaskom koji nije naravno prvi put i sigurno će biti i više posjeta ovakve vrste. Kao dugogodišnja parlamentarka Federalnog parlamenta u kojem sam bila u dva mandata od 2002 do 2010 godine i bila predsjednica Odbora za rad i socijalnu politiku i kao predsjednica tog odbora i individualno kao zastupnica sam pokrenula niz značajnih inicijativa koje trebaju reformu socijalnog sektora.

Mislim da osobe sa mentalnim onesposobljenjem i sa tim stepenom invalidnosti kojoj oni pripadaju zaslužuju bolji tretman, bolje mjesto, veči angažman društva. Mislim da je neophodno u predstojećem setu socijalnih reformi koje predstoje u Parlamentu FBiH osobe sa mentalnim onesposobljenjem budu stavljene na jedno vrlo visoko mjesto koje njima objektivno i pripada. Kao zastupnica uložila sam amandman koji je mnogima djelovao beznačajno, amandman o zakonu o unutarnjem cestovnom prometu u kojem se obavezuje svaka općina da uvede u promet kombi vozilo sa podiznom rampom koja će mnogim osobama sa onesposobljenjem pružiti šansu da pod jednakim uslovima imaju pristup u sve sredine".

Direktorica Zavoda "Drin" Fojnica dr Samiha Hodžić je zahvalila na posjeti i podršci. Potom je goste upoznala o problematici ove ustanove posebno u smještajnim kapacititetima kazavši da je "Drin" Fojnica najveća psihijatrijska ustanova u državi.

pretraga novosti :: arhiva novosti