Nova verzija sajta
Najbolja priča "Supruga Hasana Avdića" autorice Lane Bastašić
Hazim Čukle - Srijeda, 01.12.2010, 08:03
Pročitano 212 puta
Klikni za više fotografijaOtkrivena Zijina bista
U nedjelju su na svečanoj Akademiji Književno kulturne manifestcije XXVI "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici koja je održana u sali hotela "Reumal" dodijeljene nagrade za najbolje tri kratke priče/pripovjetke koje su stigle na konkurs. Od 159 pristigli priča/pripovjetki žiri koji je bio u sastavu predsjednik Ivan Lovrenović i članovi Hadžem Hajdarević i Tanja Stupar Trifunović je odabrao tri koje su ušle u uži izbor.

Najbolja priča je "Supruga Hasana Avdića" čija je autorica Lana Bastašić iz Banjaluke, drugonagrađena priča je "Skinut ću ti zvijezde u kašiku" čji je autor Edin Krehić iz Sarajeva i trećenagrađena priča je "Nečastivi" autor Abid Jahić iz Zenice. Nagrađenima su pripale novčane nagrade: prvo mjesto 2000 KM, drugo 1500 KM i trećenagrađena 1000 KM koje im je uručio predsjednik žirija Susreta Ivan Lovrenović.

U okviru "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici raspisan je i natječaj za najbolje učeničke literarne radove učenika srednjih škola SBK/KSB na temu "Raznolikost je bogastvo". Kao nagrade knjige i plakete su dobili autori najboljih literarnih radova učenici srednjih škola SBK/KSB. Najbolji rad je imala Adna Nurkić iz "Gimnazija" Bugojno, drugo mjesto Mahir Helez "Gimnazija" Bugojno i treća nagrada Amila Neslanović MSŠ "Travnik" iz Travnika. Nagrade im je uručila profesorica Bosanskog jezika iz Fojnice Azra Memija.

Uručene su plakete i priznanja zaslužnim za doprinos koji su dali Suretima u Fojnici: Ahmed Serdarević, Čedo Kisić i Aleksandar Ljiljak posthumno. Nakon svečane Akademije otkrivena je i bista Zija Dizdarevića koja se nalazi u parku "Nove bolnice" u Fojnici koju je otkrio Zijin brat Raif Dizdarević i položeno je cvijeće. Bista Zija Dizdarevića je autorski rad akademskog kipara Stjepana Gavrića iz Sarajeva a u bronzi je odlio akademski kipar Enes Sivac iz Sarajeva.

pretraga novosti :: arhiva novosti