Nova verzija sajta
Asif Meša vlasnik kantara starog preko 50 godine
Hazim Čukle - Utorak, 30.11.2010, 07:10
Pročitano 187 puta
Klikni za više fotografijaAsifov kantar
O 67 godišnjem penzioneru Asifu Meši iz Ostružnice iz Fojnice smo pisali da čuva flašu konjaka koju je dobio početkom sedamdesetih godina radeći na privremenom radu u Zapadnoj Njemačkoj. Asif ima još nekih starih predmeta koje čuva u svojoj kući. Jedan od njih je svakako zanimljiv a to je kantar star 52 godine.

Kako ga je nabavio priča nam Asif Meša: "Tamo negdje prije pedesetak godina godina sam prodavao plast sijena komšiji i nismo se mogli nagoditi o cijeni komplet, na naški način rekavši nismo se mogli nagoditi đuture, naredili smo se da vagamo sijeno. Nema nigdje kantara u deset sela, svega ih bilo tri. Odem kod mog amiđića koji je imao kantar. Ja mu zatražim da izvagamo sijeno a on mi održi priču i predavanje o tom kantaru od pola sata. Tad mi je dao kantar rekavši da je naknada za vaganje 300 tadašnjih dinara. Bile pojake tri stoje one crvene i ja mu platim ali mu kažem da se njegov kantar više nikada neće zabost u moje sijeno.

Nakon toga odem u Sarajevo da sebi kupim kantar. Nađem ga kod jednog trgovca u Sarajevu gore prema Kovačima. Bio je samarđija, ime mu Jovo, uz Himzinu kafanu i on imadne kantar. Kaže on meni da je skup kantar koji ima, sadašnjih novaca oko 100 eura. Kupio sam još za sto dinara i vreću da ga stavim u nju. Donio sam kantar tada i služim se sa njim i može bit' Bog zna koliko vremena, nema mu izdera. Napravljen je 1958. godine u Budimpešti Mađarska i na lahku stranu vaga 60 kg a na tešku 200 kg. Sa tim kantarom su se nekada služili mesari, vagali su čejreke tada na ovom kantaru i stoku. Pošto je došla savremena tehnika taj kantar ne može biti više u mesari u upotrebi, sad je digitalana kasa, ali sa kantarom se ne može porediti nikakva. Ja sam lovac, pčelar, poljoprivrednik i to su sve nazovimo ih zanimanja koja traže preciznost ali bez kantara prave mjere nema. Spreman bi bio i prodati ovaj kantar ako bi se kakakv kolekcionar ili ozbiljna mušterija našla".

Na Asifovom kantaru piše da je napravljen 23.VII.1958. godine u firmi Schember & Schnl, Vien & Budapest.

pretraga novosti :: arhiva novosti