Nova verzija sajta
Završna manifestacija XXVI Susreta Zija Dizdarević
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.11.2010, 08:13
Pročitano 145 puta
Klikni za više fotografijaSusreti Zija Dizdarević
U okviru završne manifestacije Književno - kulturna manifestacija XVI "Susreti Zija Dizdarevič" u Fojnici u veikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je u petak navečer održana muzička večer na kojoj je bio gost poznati kantautor i šansonjer Ibrica Jusić iz Dubrovnika. U prepunoj sali "Reumal"-a gledatelji su uživali u dva sata svirke i pjesme ovog popularnog zabavljača.

Prvog dana proteklog vikenda u sklopu ove manifestacije je priređeno novo čitanje klasike bh književnosti Alija Isaković a uvodničari su bili Edisa Gazetić iz Tuzle i Amer Tikveša iz Sarajeva. U popodnevnim satima je upriličena promocija knjige "25 prvonagrađenih priča" od autora koji su imali najbolje prvonagrađene priče tokom ovih dosadašnjih 25 "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici. Promotori ove knjige su bili književnici Enver Kazaz i Željko Ivanković. Tokom večeri gost XXVI "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici je bio književnik, dramatičar i eseista Drago Jančar, jedan od najboljih, najpoznatijih i najutjecajnijih slovenskih pisaca koji je dobitnik brojnih književnih nagrada od Prešernove do Evropske nagrade za kratku priču i Herderove nagrade. Sa njim je razgovarao Juraj Martinović.

Posljednjeg dana Književno - kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" u Fojnici je u nedelju 28. novembra u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana svečana Akademija Susreta na kojoj su uručene novčane nagrade za tri prvonagrađene kratke priče/pripovjetke od njih 159 koliko ih je pristiglo na konkurs Susreta a koje je odabrao žiri u sastavu Ivan Lovrenović, predsjednik, Tanja Stupar - Trifunović i Hadžem Hajdarević kao članovi. Također su uručene i nagrade za najbolje literarne radove učenika srednjih škola SBK/KSB. I na samoj završnici ovih XXVI "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici je otkrivena bista Zija Dizdarevića koju su tokom rata ekstremisti HVO-a odnijeli sa postolja u parku "Nove bolnice" u Fojnici. Izljevena je nova bista čiji je autor akademski kipar Stipo Gavrić a u bronzi je novu bistu izlio akademski kipar Enes Sivac, oba iz Sarajeva.

pretraga novosti :: arhiva novosti